Saturday 13 June 2009

Vattu ja sitruuna ne yhteen soppii...

Vaikka lähiaikoina on kohistu ulkomaisten vadelmien huonoista piirteistä, huomasin silti ostaneen Puolalaisia vattuja tätä piirakkaa varten, enkä edes muistanut niitä mitenkään käsitellä, mutta vatsanväänteiltä onneksi vältyttiin. Kaappiin jäänyt Sunnuntain sitruunatuorejuusto siivitti ajatuksen vattu-sitruunapiirakasta. Eikun soveltamaan: pohja tuli Ulla Svenskin toimittamasta ihanasta Pipareista pitsikakkuun -kirjasta ja täytettä sovellettiin ihan omalla mututuntumalla. Tosi hyvää tuli kyllä, vaikka itse sanonkin: piirakka katosi itseni, Kattilan ja vierailulla olleen Äipän suihin päivässä :). Piirakan kanssa tarjoiltiin Sunnuntain uutta maidotonta, vatkautuvaa vaniljakastiketta, sekin oli hyvää ja kokeilemisen arvoista "laktoosillisesti estyneille" ja heidän kanssaeläjilleen ;)


Vadelma-sitruunapiirakka

Pohja:
125 g margariinia
1½ dl sokeria
1 muna
2½ dl vehnäjauhoja
(½ dl vehnälesettä)
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
(mantelijauhoja)

Täyte:
400 g vadelmia
1 prk rahkaa
1 prk Sunnuntai sitruunatuorejuustoa
sokeria
vaniljasokeria
1 muna

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi, vatkaa kananmuna joukkoon. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, sekoita nopeasti tasaiseksi. Itselläni loppuivat vehnäjauhot, joten niitä tuli vain 2 dl ja lisäksi ½ dl vehnälesettä, näillä määrillä pohjataikina jäi melko löysäksi, joten kyllä siinä ainakin se 2½ dl saa jauhoja olla. Levitä halk. 27-28 cm piirakkavuokaan.
Sekoita täytteen aineet (ei vadelmia) keskenään. Levitä vadelmat piirakkapohjalle, lätkäise täyteseos päälle. Itse sirottelin vielä pohjan päälle ja vattujen alle pikkukerroksen mantelijauhoa ja vadelmien päälle vähän perunajauhoja kosteutta imemään (tai miksi lie, joissain resepteissä sitä vaan laitetaan pakastemarjojen joukkoon, päättelin että ehkä kosteuden imemistarkoituksessa. Kertokoon tietävämmät ;)). Paista 175 asteessa alatasolla n. 40 min tai kunnes näyttää valmiilta :)

No comments:

Post a Comment