Tuesday 16 June 2009

Superihana puolukka-ruisleipä

Kyllä vain ylistän sitä päivää, kun Vegemisten tytöt tapasin ja sain maistaa heidän ihanaa puolukka-ruisleipäänsä. Oli vaan niin vallan mainion makuista evästä että nyt sain vihdoin leipävuoan ostettua ja leipä pääsi Patavahdillakin testiin. Ja hyväähän siitä tuli, ei epäilystä! Tein Vegemisten reseptiin verrattuna taikinaa tuplaten, ja siitä tuli tähän vuokaan aivan soppelin kokoinen leipäpötkö. Ainekset siis reseptissäkin tuplaversioina.


Puolukka-ruisleipä

Puolukkainen ruisleipä

n. 4 dl piimää tai jugurttia
3 dl vehnäjauhoja
4 dl hienoja ruisjauhoja (taikka 1 dl hienoja ja 1 dl karkeita ruisjauhoja)
2 dl grahamjauhoja
2 dl puolukkahilloa
1 dl pellavansiemeniä
0,5 dl hunajaa
3 tl suolaa
2 tl soodaa

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja vaivaa taikinasta notkea. Piimän tai jugurtin määrä riippuu puolukkahillon kiinteydestä; mitä kiinteämpää hillo, sitä enemmän voi lisätä nestettä. Rasvaa ja jauhota (tai paperoi) leipävuoka ja kaada taikina siihen. Taikinan ei tarvitse nousta, joten voit lykätä vuoan uuniin heti, kun lämpö on kohdillaan. Anna paistua kauniin ruskeaksi tunnin verran.

1 comment: