Thursday 4 June 2009

Osastolle: en enää ikinä

..tee kakun väliin täytettä, johon ei tule liivatetta. Tein kaverien kihlauksen kunniaksi kakkua, josta tuli kyllä tähän astisista tekeleistä kammottavin ulkonäöltään (joskin ehkä mielestäni paras maultaan ;)). Sisällä oli Kinuskikissan sitruunakiisselitäytettä puolikkaana versiona ja rahka-kermaa kaverina. Päällä oli ihanainen Hellapoliisin hopeatoffeekinuski, jonka tosin hopeatoffeen puutteesta tein Kick-toffeesta.

Kiisseli näytti tosi jämäkältä keittämisen jälkeen ja olin jo varma että onnistuu, mutta eikö mitä: kun otin kakun pois jääkaapista ja reunoista, kakku lysähti heti toiselta reunalta kasaan ja kiisseli alkoi tunkea ulos kermavaahdosta :/. Liekö johtui reilunlaisesta kinuskikerroksesta, joka oli varmaan aika painava? No, syötyä kakku tuli ja hyvää se oli, mutta ruma kuin mikä! Rumuutta ei pelastanut myöskään yhtään erinäinen määrä yhteensopimattomia marsipaanikukkasia, kun tämä kaverini on suuri marsipaanifani ja koska muut syöjät eivät niin marsipaanista välitä, en viitsinyt kuorruttaa koko kakkua marsipaanilla. Lätkin sitten vain ylimääräkukkia kakkuun jotka kaverini mielissään söi suihinsa ;).

Kuvaa en edes viitsinyt ottaa valmiista kokonaisesta tekeleestä kun ärsytti niin ruma ulkonäkö, mutta nappasin sitten puolisyötynä tällaisen otoksen.


Kyseessä tosiaan kahden munan sienikakkutaikina (ohje Sitruunamarengilta) 18 cm kakkupohjaan (vai oliko se 16 cm? en nyt muista). Ensimmäinen pohja muuten, joka jäi niin pehmeäksi että sen saattoi leikata kakkusahalla! :)

Tässäpä vielä reseptit kaikesta mitä kakkuun tuli:

Pohja
2 munaa
1,5 dl sokeria
0,5 kkp (vajaa desi) kuumaa vettä
1 dl vehnäjauhoja
1 dl pottujauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kuuma, melkein kiehuva vesi vähitellen kaataen munasokerivaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot siivilän läpi seokseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun (ja korppujauhotettuun) kakkuvuokaan. Paista n. 175 asteessa kauniin vaaleanruskeaksi (n. 30 min). Kun kakku näkyy olevan irti vuoan reunoista, on se kypsä. Voit kokeilla myös puisella grillitikulla että kakku on keskeltäkin kypsä. Anna pohjan jäähtyä hieman ennen kumoamista.

Sitruunakiisselitäyte
1,5 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
1 ½ dl sitruunamehua (2-3 sitruunan mehu)
2 keltuaista
40 g voita tai margariinia

Mittaa täytettä varten sokeri ja vehnäjauhot kattilaan ja sekoita ne keskenään. Lisää vesi ja puristettu sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Lisää keltuaiset ja voi. Kuumenna liedellä vispilällä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Anna jäähtyä. Levitä sitten pohjan päälle.

Rahkatäyte
purkki laktoositonta vispikermaa
purkki laktoositonta rahkaa
vaniljakreemijauhetta
vaniljasokeria
makeutusjauhetta

Vatkaa kerma, lisää sekaan rahka ja muut ainekset. Sekoita, tasaa makuja halutessa.

Kick-toffeekinuski
purkki laktoositonta vispikermaa
vajaa pussillinen Kick-toffeita

Laita ainekset kattilaan ja hämmentele kokoajan, kunnes karkit sulavat kerman joukkoon ja kastike sakenee. Liemi on aluksi harmaata ja löysää, mutta sakenee kyllä. Kastikkeen keittäminen vie normaalia kinuskikastiketta hieman enemmän aikaa, sillä karkkien sulaminen vie aikaa enemmän kuin tavalliseen kinuskiin käytetyn sokerin sulaminen.

1 comment:

  1. Mun ei-niin-taitavaan-kakkusilmään tuo näyttää kyllä ylettömän herkulta (niinkuin sun kakut aina) :)

    mää alan vakavasti harkitteen, että kuhan meen naimisiin tuon kanssaeläjän kans niin sää saat tehä meiän juhliin kakut :D

    ReplyDelete