Saturday 21 February 2009

Ameriikan herkkuja talven piristeeksi

Jonkin aikaa ennen blogin aloittamista olin täysin koukuttunut täydellisen sitruuna/limepiirakan reseptin hankintaan. Paria piirakkaa amerikkalaisten reseptien mukaan värkättyäni ja hieman tuskastuttuani, kun kaikkia aineita ei löytynyt ja ne piti värkätä alusta asti itse (mm. kondensoitu maito/buttermilk), jätin leikin kesken. Hyviähän ne toki nuokin piirakat oli mutta nyt Maku-lehden (1/09) reseptillä kyllä osuttiin taas askel lähemmäs napakymppiä. Oinam. Ei voi muuta sanoa. Sitruunakiisseli jäi hieman liian löysäksi ehkä, ja eihän sitä piirakkaa malttanut jäähdyttää ennen maistelemista niinkun ohjeessa kehotettiin, joten kuvassa näkyy mukavasti piirakan sisältä levahtanutta kiisseliä ;). Nyt n. pari tuntia uunista oton jälkeen kiisseli pysyy jo piirakassa sisällä ihan hyvin, vaikka silti on melko juoksevaa. En tiedä sitten menikö kiisselin kokoonkeittovaiheessa jotain vikaan vai mitähäh, mutta hyvää tämä ainakin oli, ja kokonaan jäähdytettynä olisi ehkä kehdannut vieraillekin tarjota. Tämä siis muistiin ensi kertaa varten :)


Amerikan tyylinen sitruunapiirakka

100 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
1 muna
1 rkl tomusokeria

Täyte:
3 sitruunaa (1 3/4 dl mehua)
2 appelsiinia
vettä
3 rkl maissitärkkelystä
2 dl sokeria
100g voita
4 keltuaista
1 muna

Marenki:
4 valkuaista
2½ dl sokeria

Kuutioi kylmä voi. Sekoita voikuutiot, jauhot ja muna monitoimikoneessa leikkuuterällä tasaiseksi muruksi (meillä kyllä tuli ihan taikinaa eikä murua). Poista terä ja muotoile taikina käsin palloksi.
Painele taikina voidellun piirakkavuodan (halk. 24-26 cm) pohjalle ja reunoille. Peitä vuoka foliolla ja nosta jääkaappiin viilentymään ainakin tunniksi tai yön yli.
Pistele piirakkapohja haarukalla. Paista pohjaa 200 asteessa 10-15 min., kunnes se saa hieman väriä.
Pese sitruunat ja raasta kuoret. Purista sitruunoista ja appelsiineista mehu. Laimenna appelsiinimehu vedellä niin, että mehua on 3 dl.
Sekoita kattilassa kuoriraaste, sitruunamehu, laimennettu appelsiinimehu, maissitärkkelys ja sokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu ja kiehahtaa. Siirrä kattila sivuun.
Sekoita kiisseliin voi pieninä kuutioina. Odota, kunnes voi sulaa ja lisää sitten keltuaiset ja muna.
Nosta kattila takaisin liedelle ja lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen muutama minuutti, kunnes kiisseli hieman sakenee ja lähes kiehuu.
Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen pienissä erissä koko ajan vatkaten. Marenki on valmista, kun vaahto pysyy kulhossa ylösalaisin käännettynä.
Kaada täytekiisseli pohjan päälle. Levitä marenki täytteen päälle. Paista piirasta 175 asteessa n. 20 kunnes marenki saa hieman väriä.
Tarjoa *jäähtyneenä*!

No comments:

Post a Comment