Sunday 1 March 2009

Ei voi osata.com

On se kumma. Miten se voi olla niin vaikeaa? Hiivasta tässä turisen, ja pullan leipomisesta. Ihan sama ilmeisesti käyttääkö kuivahiivaa vai tuoretta, pieleen menee silti. Yritin leipoa Yhteishyvän suolaisia sitruunapuusteja, vaan taas niitä tuli samanlaisia likilaskuisia känttyjä kuin jokin aika sitten väsäämistäni puolukka-kinuskipuusteista. Alkaa jo ihan oikeasti ottaa kupoliin! Tämä taikina sentään nousi vähän toisin kuin edellinen yritys, vaan silti vain tuli kökköä. Painelin ehkä taikinan liian littanaksi, ja mokasin vielä siinäkin kun voi olisi pitänyt vain pehmentää ja sitten sivellä muiden täyteaineiden kanssa pullalevyn päälle, ja mie sulatin sen, joten sieltähän se valui iloisesti ulos. Hiivan käytössäkään en ilmeisesti ole kovin guru,tuntuu että aina tuorehiivaa käytettäessä tulee nesteestä liian kuumaa ja hiiva kuolee, ja kuivahiivaa käytettäessä taas liian kylmää, jolloin hiiva ei nosta taikinaa.

Huoh. Tästäpä suivaantuneena siis ensi viikon projekti: leivon pullaa pakkaseen niin paljon että joku onnistuu. Tässäpä kuitenkin nyt resepti, maistuihan nuo ihan ookoolta vaikka kovia ja rumia olivatkin.


Sitruunapuustit

16 kappaletta

2,5 dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
2 sitruunan raastettu kuori
2,5 dl hiivaleipäjauhoja
4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Täyte:
75 g margariinia
1 tl sitruunamehua
1 raastettu sitruunan kuori
0,25 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria

Voiteluun:
vettä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja sitruunan kuoriraaste. Alusta jauhot joukkoon erissä. Lisää lopuksi öljy. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki jauhotetulla alustalla ja jaa se kahtia. Leivo taikinapalat levyiksi. Sekoita pehmeän rasvan joukkoon loput täytteen ainekset ja jaa täyte levyille. Kääri rullalle. Leikkaa kumpikin rulla kahdeksaan osaan, nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele vedellä. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa sämpylöiden tapaan.

No comments:

Post a Comment