Saturday 21 February 2009

Mereneläväistä sekä sitrushedelmää

...nehän ne vaan yhteen sopii. Niin tälläkin kertaa, kun lauantaieväänä olivat Pirkan sivuilta löytyneet juustoiset lohiruusut kyytipoikanaan Pastanjauhajien sivulta löytynyt aiemmin Kulinaarimurujen Nigellan reseptistä muokkaama sitruunarisotto, jota vähän muuttelimme, mm. vaihtamalla sitruunat limeksi. Kaiken kruunasi vielä kohtuullisen kelvollinen, vaikkakin rumapulloinen, puolikuiva valkkari Blue Pompano, jota maistettuaan jopa Kattila pyörsi valkoviinejä morkkaavat puheensa ainakin hetkeksi ;)


Lohiruusut ála Pirkka

n. 600 g lohifileetä
100 g tuorejuustoa (Viola Paprika&chili (alkup. ohjeessa oli Kantarelli)
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Poista lohesta ruodot ja leikkaa se ohuiksi (noin 1/2 cm) viipaleiksi graavilohen tapaan. Hienonna tehosekoittimessa noin 100 g lohta ja lisää joukkoon tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi tahnaksi. Jaa tuorejuustoseos sopivaksi määräksi korkeahkoja kekoja leivinpaperin päälle pellille tai voideltuun uunivuokaan. Kierrä lohiviipaleet tuorejuuston ympärille siten, että muodostuu ruusu. Aloita kiertäminen lohiviipaleiden leveämmästä päästä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista 200 asteessa noin 15 - 20 minuuttia.

Meillä tuli "ruusuja" (tai rullia) 14 pikkuista, joista helposti söi yhdellä syömällä 3-4.

Limerisotto

2 salottisipulia
60 g voita
1 rkl oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
2 dl valkkaria
n. 7 dl kasvislientä
2 limen raastettu kuori ja mehu
pari tuoretta rosmariininoksaa tai 1 rkl kuivattua rosmariinia
1 munankeltuainen
1 dl raastettua Parmesania (ja vähän myös risoton pinnalle)
4 rkl kermaa
merisuolaa
valkopippuria (meillä oli vain mustaa)

Pilko salottisipulit pienenpieneksi silpuksi. Ota reilun kokoinen kattila ja kuumenna siinä öljy ja puolet voista. Freesaa sipulisilppua rasvassa, mutta älä polta äläkä anna tarttua pohjaan! Kuumenna toisessa kattilassa kasvisliemi ja pidä se kiehuvana. Lisää sipulikattilaan riisit. Sekoita hyvin, niin että kaikki riisinjyvät imevät osansa öljystä.

Kaada kerrallaan kauhallinen kiehuvaa kasvislientä riisin joukkoon, sekoita ja anna imeytyä. Lorauta jossain vaiheessa liemen lisäystä myös valkkarit sekaan. Hämmentele aina välillä, ettei herkku kärtsää pohjaan. Jatka tätä kunnes riisi on kypsynyt pehmeäksi. Mausta risotto limenuoriraasteella ja rosmariinilla.

Ota kattila pois liedeltä. Sekoita pienessä kulhossa munankeltuainen, limen mehu, raastettu juusto, kerma ja pippuri. Lisää seos risottoon. Sekoita joukkoon loput voista ja tsekkaa tarvitaanko suolaa.

Lopputuloksen tulee muistuttaa löysää riisipuuroa. Raasta valmiin risoton päälle vielä Parmesania ja nauti! Limen maku oli melkoisen reipas näillä määrillä, joten jos haluat vähentää sitrusmakua, vähennä limeä...

No comments:

Post a Comment