Monday, 13 April 2009

Pääsiäsmenu kokonaisuudessaan

Pääsiäiseen kuuluu ehdottomasti lammas tai karitsa, valkosipuli ja joku kevyt lisäke. Näinpä noudatimme hyväksi havaittua perinnettä tänäkin vuonna. Reseptit haettiin tällä kertaa Ruokalasta: yrttilammasta, omasovelteisia valkosipulipottuja ja namia mozza-sitrussalaattia. Alkupalana Maku-lehdestä kekattuja parsakääröjä, joiden yhteydessä on nyt mainittava että ei, Brie-juusto vaan ei ole hyvää. Olen nyt antanut sille riittävästi tilaisuuksia että voin sanoa tämän. Se maistuu kesäkeitossa lilluneelta kukkakaalilta, joka on ehkä yksi pahimmista mauista mitä olen maistanut, eikä sen kermaisuus vain riitä peittämään tätä faktaa. Case Brie closed, siis.

Viineinä näissä pääsiäiskarkeloissa olivat seuraavat: Beaujolais Bernolin, kevyt ja tosi hyvä nautiskeluviini. Bianco di Custoza Terre in Fiore mielettömän hyvä valkkari jota varmasti ostan uudestaankin. Myös Kattila alkaa kääntyä valkkaritykkääjäksi tämän ansiosta. Ja vielä luomuviini! Accademia del Sole Familia Simonetti SyrahIhan kelpo täyteläinen ruokapunkku, mutta ei mitään maailmoja räjäyttävää.

Eräitäkin mokia tuli taas tehtyä: Kattilainen unohti auvoisesti suolan ja pippurin sekä potuista että osasta lambopihveistä :D. Nooh, jos on monta rautaa tai pannua tulella niin ainahan sitä sattuu ja tapahtuu. Hyvää oli silti. Ja varsinkin riittävästi :D


Yrttilammas ja valkosipulipotut

600 g lampaan (meillä karitsan) ulkofileetä (meillä oli vähän liikaa, reilu kilo. Siksi ei kuorrutusta riittänyt kaikkeen)

Marinadi:

1 dl öljyä
1-2 salottisipulia
3 valkosipulin kynttä
rosmariinia
timjamia
musta- ja valkopippuria myllystä

Yrttikuorrutus:
1 d basilikan lehtiä
1 dl persiljaa
1 d ruohosipulia
0,5 tl karkeaa suolaa
2-3 dl maustamatonta majoneesia
2 valkosipulin kynttä
1 dl raastettua valkoista leipää
musta- ja valkopippuria myllystä

Potut:
Kilo perunaa
n. 3 dl ruokakermaa (vähemmälläkin olisi pärjännyt)
suolaa
pippuria
maun mukaan valkosipulia
(juustoa päälle)

Poista lampaanfileestä näkyvä rasva ja marinoi niitä 1-2 vrk marinadissa, jonka olet sekoittanut marinadiaineksista.
Yrttikuorrutus: Hienonna yrtit ja suola monitoimikoneessa. Lisää majoneesi ja valea leipä ja sekoita tasaiseksi. Mausta valkosipulilla ja pippurilla. Tarkista suola. Ruskista marinoidut lampaanfileet kevyesti pannulla ja mausta ne pippurilla ja suolalla. Sivele yrttikuorrutus fileiden päälle ja paista 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Mehevimmillään fileet ovat, kun liha on sisältä hieman punertavaa ja pinnalta kauniin ruskeaa.

Leikkaa potut viipaleiksi. Silppua valkosipuli. Laita vuokaan kerroksittain pottuja ja valkosipulia, lorauttele väliin kermaa. Päälle voi laittaa juustoa, meillä oli parmesaania joka kyllä pääsi vähän kärähtämään... Paista 200 asteessa kunnes potut ovat pehmeitä.


Mozzarella-sitrussalaatti

2 pss minimozzarellaa
1 verigreippi
2 appelsiinia
1 pss pakastesokeriherneitä
1 ruukku rapeaa salaattia
1 ruukku rucolaa
kananmunia

Kastike:
1 dl oliiviöljyä
1-2 rkl vaaleaa balsamicoa (tummallakin tuli hyvää)
1 tl hunajaa
mustapippuria, suolaa

Keitä kananmunat. Puolita pikkumozzarellat ja fileoi greippi sekä appelsiinit (voi kiesus mikä sotku!!). Huuhtele Rucola ja salaatti kylmällä vedellä. Revi salaatit pediksi lautaselle tai vadille. Asettele päälle sokeriherneet, mozzarellat ja sitruslohkot sekä kananmunat. Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään ja kaada se salaatin päälle.


Parsakääröt

8 kpl parsaa
oliiviöljyä
briejuustoa
ilmakuivattua kinkkua

Kuori parsat (aloita n. 2 cm nupusta alaspäin). Keitä 5-6 min. suolavedessä. Valuta liinan päällä ja voitele öljyllä. Nosta kinkkuviipaleille 3 parsaa ja juustoviipale. Kietaise kinkku rullalle parsojen ympärille. Ja eikun ääntä kohti.

No comments:

Post a Comment