Sunday 22 March 2009

Muffinssitehtaasta päivää!

Jääkaappiin oli kertynyt sekava määrä asioita, joiden aistin olevan hyviä muffinsseissa. Siispä lauantai-illan iloksi muffinssitehdas käytiin. Tein kahdenlaista eri taikinaa, ja erilaisia muffinssiversioita syntyi loppujen lopuksi neljää. Maku oli kaikissa hyvä (paitsi omena-ananaspyre-muffareissa Patavahdin mielestä), mutta taikinan nousemiseen jäi kyllä paljon toivomisen varaa. Laittakaahan kommentteja, jos teillä on hyviä ehdotuksia likilaskuisuuden syiksi... Suurin ongelma lienee kuitenkin ollut ehkä leivinjauheen vähyys verrattuna taikinan raskauteen. Ehkä. Ainakin näin maalaisjärjellä ajateltuna. Tai mistäpä minä mitään tiedän ;).

Kuva on hirveän huono kun kamera ei iltavalaistuksessa jostain syystä suostunut juuri tarkentamaan, mutta vasemmalla yläkulmassa on mustikka-vaniljamuffinssi, oikeassa yläkulmassa ainut kunnolla noussut muffe eli tavallinen mustikkamuffinssi, vasemmassa alakulmassa puolukka-kinuskimuffinssi ja oikeassa alakulmassa omena-ananassosemuffinssi.


Muffinssitehtailua

Taikina 1:

reilu 1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl sokeria
1 muna
0,5 dl sulaa rasvaa
reilu 0,5 dl kookosmaitoa

1. Sekoita vehnäjauhouhin pottujauho, leivinjauhe ja sokeri.
2. Sekoita muna, kookosmaito ja rasva.
3. Sekoita kaikki aineet tasaiseksi.
4. Jaa taikina vuokiin.
5. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 15-20 min.

Taikina oli sekoittamisen jälkeen melko tönkköä, jolloin lisäsin lirauksen lisää kookosmaitoa -> liian löysä taikina -> vähän lisää vehnäjauhoja sekä leivinjauhetta.

Taikina ykkösen 1. versio: Mustikka-vaniljamuffinssit

Sekoita taikinaan mustikoita. Lisää vuokiin pohjalle taikinaa, väliin nokare Sunnuntai -tuorejuuston tyyppistä vaniljan makuista kasvisrasvavalmistetta.
Havainnot: Muffarit eivät oikein nousseet, maku tosin hyvä, ehkä vähän liian vähän sokeria. Kookosmaito ei maistunut ollenkaan. Jos vaniljatöhkän olisi sekoittanut taikinaan, olisikohan mahtanut nousta paremmin?

Taikina ykkösen 2. versio: Omena-ananassosemuffinssit

Sekoita taikinaan vauvanruoka omena-ananassosetta n. 3 rkl. Jaa vuokiin.
Havainnot: Kokeilin näihin muffareihin silikonisia vuokia. Eivät nousseet ja jäivät sisältä raa'an oloisiksi. Omasta mielestäni olivat aika kamalan makuisia (maistuivat lähinnä vain raa'alta muffinssitaikinalta), mutta Kattilalle maistuivat. Kookos ei maistunut näissäkään yhtään. Taikinasta tuli aika löysää soseen lisäyksen jälkeen, joten lisäsin vähän lisää vehnäjauhoja. Näitä ei ainakaan tule tehtyä toistamiseen :/.

Taikina 2:

1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl vehnälesettä
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl sokeria
1 muna
0,5 dl sulaa rasvaa
0,5 dl vettä

1. Sekoita vehnäjauhouhin pottujauho, leivinjauhe ja sokeri.
2. Sekoita muna, vesi ja rasva.
3. Sekoita kaikki aineet tasaiseksi.
4. Jaa taikina vuokiin.
5. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 15-20 min.

Taikina kakkosen 1. versio: Puolukka-kinuskimuffinssit

Sekoita taikinaan puolukoita ja n. 2 rkl kinuskikastiketta. Tuli vähän löysähkö taikina, joten lisäsin vähän vehnäjauhoja.
Havainnot: Tein nämäkin silikonivuokiin. Eivät nousseet kovinkaan paljoa, mutta maku mukava, muffarit mukavan rapeahkopintaisia ja väriltään ruskeampia kuin muut (johtuneekohan kinuskikastikkeesta). Kinuski ei kuitenkaan juurikaan maistunut. Tein myös pari versiota paperisiin amerikanmuffinssivuokiin edellisien mustikka-vaniljamuffareiden mukaan, eli sujautin taikinan väliin vaniljatöhkää. Hyviä tuli niistäkin, vaikka eivät nousseet alkuperäisiä yhtään paremmin.

Taikina kakkosen 2. versio: Mustikkamuffinssit
Sekoita taikinaan mustikoita. Paistoin paperisissa amerikanmuffinssivuoissa.
Havainnot: Nämä olivat ainot muffinssit, jotka nousivat kunnolla! Maku aika perus-mustikkamuffinssi eli varsin mitäänsanomaton, leivinjauhe maistuu ehkä hivenen liikaa...

2 comments:

  1. luulen että koska ekaan taikinaan tuli niin paljon nesteitä ja marjoja, jauhon määrä ei riittänyt pitmään rakennetta koossa? Varmaan viksummat voi kommentoida, mutta tosiaan luulen että taikina jäi vähän löysäksi... ?

    ReplyDelete
  2. Näin varmaan on. Ei vielä ole sellaisella mestarileipurin tasolla että pitäsi alkaa hirveästi reseptien aineksien kanssa säätämään, mutta aina ei voi hillitä itseään :D

    ReplyDelete