Thursday 14 May 2009

Macarons-keksit, tuo ihmiskunnan vitsaus

Sainpa sitten työnannoksi värkätä Kattilan pikkuveljen ylppärikutsuille macarons-keksejä ja tänään aloin testipuuhiin. Voi kristus että miten joku asia voikin mennä vikaan niin monella eri tasolla! Ensin tekaisin batchin macaroneja Maku-lehdenreseptin mukaan, mutta jo vaihekuvista näki, että meikäläisen taikinoista ei kyllä tullut lähellekään sen näköistä, mitä esimerkkikuvissa oli. Viimeistään juttu meni munilleen siinä, kun toiseen valkuaisvaahtoon piti sekoittaa mantelijauhe ja tomusokeri ja siitä tuli semmoinen klimppi joka ei taikinaa ole nähnytkään (valkuainen ilmeisesti oli liian pieni) ja sen kun sitten sekoitti toiseen taikinaan niin siitä tuli vain tulokseksi lientä, joka valui pursottaessa joka paikkaan, ei irronnut pellistä ja paistettuna näytti tältä:


Epäonniset macaronsit, osa 1


Tästä sisuuntuneena pistin Kattilan tuomaan uuden pussin mantelijauhetta ja kokeilin Pirkan reseptiä. Tällä kertaa munilleen meno meni toiseen suuntaan, eli taikinasta tuli liian paksua, ja vaikka tällä kertaa valmiita kökkösiä jopa pystyy käyttämään, tuli taikinasta sen verran muhkuraista ja pursotuksista (ilman tyllaa kun JUURI tietenkään en isoaukkoisia pyöreitä tyllia omista...) vänkkyröitä sekä pursotetuista keoista liian korkeita että ei näitäkään kyllä oikein huvita täyttää. Tässäpä näistä kuvatusta vielä:


Epäonniset macaronsit, osa 2


Nyt kaivelin käsiini vielä kolmannenlaisen reseptin mihin ei tule ollenkaan hienoa sokeria, ja huomenna teen vielä kolmannen erän. Jospa se kolmas kerta toden sanoisi. Jos joku tietää jotain hyviä vinkkejä, niin APUA! Menee jo hermo tähän mokailuun...

Kokkauskatastrofipäivän kruunaa vielä epäonninen lemon curd, joka muistuttaa enemmän kiisseliä kuin tahnaa. Rankaisin sitä vähän liivatteella, niin saa nähdä mitä tapahtuu. Huoh. Aina vaan ei voi osata.

10 comments:

  1. Nämä on minullakin testaamatta. Tohdinkohan kokeillakaan!!

    ReplyDelete
  2. En ole itse macaroneja kokkaillut, mutta aikanaan Ylimuuli niitä tehtaili apinakeittiössä. Olet varmaan jo kurkannutkin hänen reseptiään, mutta pistän varulta linkin tähän:
    http://monkeyfood.net/2008/02/22/metrin-pitka-macaroni/

    Ainakin Ylimuulin macaronit näyttävät syötävän suloisilta, joten voisi olettaa, että ohjekin on testaamisen arvoinen :)

    ReplyDelete
  3. Mitä ihmettä?! Eiväthän nuo pellillä olevat macaronit näytä lainkaan epäonnistuneilta ainakaan miun mielestä :O Pääasia että maku on hyvä :)

    ReplyDelete
  4. Tulin ihan katsomaan että mitä sinä oot puuhannut ja kuten Insanity sanoo, eihän noissa pellillä olevissa ole mitään vikaa? :-O

    Itse en ole pursotellut kun ei pursotinta ole vaan olen nostellut lusikalla pellille, sen takia ovatkin sitten ihan minkäkokoisia ja -muotoisia sattuu.. :-) Mutta lykkyä nyt! Kamalaa jos munkin ohjeella menee metsään :-/

    Ja kiitos Virpi! Hauskaa että joku vielä muistaa hiljentynyttä Monkeyfoodia... <3

    ReplyDelete
  5. Ylimuuli: no tottakai muistaa <3 ja onneksi se ei ole täysin hiljentynyt kuitenkaan, ei sen niille kuville niin väliksi!

    ReplyDelete
  6. Kyllä kai nuo pellillä olevat ovat repeytyneet tarpeettomasti ja ovat muutenkin epämuodostuneita? Tietenkin riippuu, mitä itse kukin pitää epäonnistuneena, mutta itse jatkaisin kyllä harjoituksia =) Kukaan ei ole seppä syntyessään ja harjoitus tekee mestarin, näin vanhoja latteuksia lainatakseni ;)

    ReplyDelete
  7. No?? Onnistuiko? :-D

    t. pepeduct (sanavahvistus)

    ReplyDelete
  8. Nyt onnistui, tsekatkaa uudempi macarons-postaus :)

    ReplyDelete
  9. Tuntuu että tuo Maku-lehden ohje ei oikein toimi, itsekkin sillä tehneenä en saanut mitään järkevää aikaseksi, nyt testaukseen menossa ensi viikonloppua varten pirkan ohje, mutta taidan ottaa vinkistä vaarin ja käydä metsästämään kunnon mantelijauhetta!

    ReplyDelete
  10. Mulla on ollu aina sellanen mielikuva, että macaronsit on tosi vaikeita. Pari viikkoa sitten Hesarissa oli ohje kirsikkamacaroneille, ja päätin kokeilla. Ohje oli todella helppo, ja macaroneista tuli hyviä ja kauniita :) kannaattaa etsiä ohje vaikka hs.fi:stä jos löytyis :)

    ReplyDelete