Saturday 31 January 2009

Fondue eli juustokeitto

Talven kylmimpään aikaan on hyvä syödä rasvaa. Suurimman rasva-hyötysuhteen tarjoaa sveitsiläisten maailmanmaineeseen lanseeraama tapa valmistaa herkullinen illallinen ulkona vietetyn kylmän päivän jälkeen: fondue.

Reseptinä toimii sveitsiläisen kaverin perheresepti. Juustosekoitus on oma valinta Stockmanin juustotiskistä:

Juustofondue

200g Appenzelleriä (Sveitsistä)
200g Kaltbach Gruyere (Sveitsistä)
200g Vorarlberger Bergkäseä (Itävalta)

2 valkosipulin kynttä
1tl maizenaa
6dl hapanta(!) valkoviiniä (meillä Masia)
mustapippuria ja muskottia oman maun mukaan

Annos on neljälle henkilölle. Juustoa on yleensä suositeltavaa laittaa 100-200g per aterioitsija. Valkoviinin tulee olla hapanta, se pehmentää juustojen voimakasta makua.

Valmistus tapahtuu seuraavasti:
1. Paloittele juusto ja leivät kuutioiksi oman kuutiokokomakusi mukaan
2. Pilko kaksi isoa valkosipulin kynttä neljään osaan (Huom! Valkosipulia ei saa leikata useampaa osaan, vain ja ainoastaan neljään, muuten isoisä pyörii haudassaan)
3. Hiro velkosipulin palaset fondue-pannun pohjaan ja heitä pannulle
4. Nakkaa pilkotut juustot kehiin ja kaada viini päälle
5. Levy täysille ja annat juustojen sulaa rohkeasti
6. Kun juustot ja viinit ovat sekoittuneet sulaksi massaksi, lisää maizena, pippuri ja muskotti
7. Anna kiehua reilun aikaa, jotta fonduesta tulee löysää ja kuohkeaa. Sen ei kuulu olla jankkia, vaan juoksevaa

Sytytä fondue-pannun tulenlähde ja kutsu ruokailijat pöydän äären hyvissä ajoin, jotta voit viskata kattilan levyltä suoraan tulen päälle. Keittoa tulee siirtämisen jälkeen hämmentää koko ajan, ruokailu on siis syytä aloittaa välittömästi (muuten se palaa pohjaan ja jankkiutuu).

Kun juusto on melkein loppunut pannusta, alkaa kisailu siitä, kuka saan parhaimman isoäidin ("Grandmother") eli pohjaan palaneen juustosta muodostuneen rapean kuoren.

Nautitaan "Gürklin" ja "Zwibelin" kanssa (pikkelsi-kurkku ja hillosipuli). Jälkiruoaksi on hyvä nauttia teetä, sillä se sulattaa kiloisen juustomöhkäleen vatsassa. Fonduen aikana tulee myös nauttia viiniä (ei missään nimessä kylmää vettä, se jämäyttää juuston kamalaksi möhkäleeksi mahaan). Meillä tuttavapariskunnan valitsemat keskitäyteläinen (ei päänsärkyä! Jei!) Don Mendo sekä kevyt Beau-Monde.



Jälkkäriksi tarjoiltiin tietenkin teemaan sopien suklaafondueta, joka sujahti parempiin suihin ennen yhtäkään kuvan ottoa. Näin kuitenkin teimme:

Suklaafondue

2 Fazerin tumma suklaa -levyä
1,5 dl vispikermaa
n. 2 rkl Galliano-likööriä

hunajamelonia
omenaa
päärynää
banaania
vaahtokarkkeja

Sulata suklaa kattilassa. Lisää joukkoon kermaa ja likööriä oman maun ja koostumustavoitteiden mukaan. Kun seos kuplii, siirrä pöytään ja dippaile hedelmiä tai muuta mukavaa :). Omaan makuuni seos oli vähän liian tumma ja ehti jo hieman palaa pohjaankin, mutta olihan se silti tosi hyvää. Ensi kerralla ehkä vaaleampaa suklaata kokeiluun...

No comments:

Post a Comment