Friday 16 January 2009

Sämpyläpitat

Tehtiin viime viikonloppuna ihan älyttömän hyviä sämpylöitä joten aiottiin pyrkiä tänään uusintasuoritukseen. Ei ihan mennnyt kyllä samaan malliin, sämpylöistä tuli enemmänkin pitaleivän kaltaisia läpsäköitä, mutta kuitenkin olivat mukavan muhevia sisältä ja hyvän makuisia myös. Missähän lie vika, jauhot olivat muuten samat paitsi viime viikonlopun vanhentuneiden grahamjauhojen ja tavallisten vehnäjauhojen tilalla käytimme oikeita sämpyläjauhoja, ja kuivahiiva oli eri merkkistä.

Täydellisten sämpylöiden etsintä siis jatkuu, mutta tässä tämän kertainen kokeilu.



Sämpyläpitat

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
4 dl Sunnuntai rouheinen sämpyläjauhoja
2 dl vehnälesettä
2 dl Sunnuntai ruissihtijauhoja
1 tl suolaa
n. 2 tl Santa Maria pippurinen yrttimauste
loraus (n. 2 tl) siirappia
vähän isompi loraus (n. 1-2 rkl) rypsiöljyä

Sekoita ruisjauhot ja leseet kuivahiivan kanssa. Lisää 42-asteinen vesi ja siirappi. Lisää suola ja sämpyläjauhoja kunnes taikina sopivan koostumuksista (irtoaa vähän reunoista, meillä taisi jäädä hieman liian veteläksi, ensi kerralla lisää jauhoja!). Kohota. Leipaise sämpylät kostutetuin sormin (lähinnä vain läjiä taikinaa pellille, muotoilusta ei näin vetelällä tainialla puhettakaan). Kohota vielä pellillä. Paista 225 astetta n. 15 min.

EDIT: Sunnuntai-iltana päädyttiin vielä yhden uudenlaisen taikinan testaukseen. Kuvia ei jaksanut enää näpsiä, mutta näillä mentiin:

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
4 dl Sunnuntai vehjänauhoja
1 dl vehnälesettä
2 dl Sunnuntai rouheinen sämpyläjauhoja
1,5 tl suolaa
loraus (n. 2 tl) siirappia
vähän isompi loraus (n. 1-2 rkl) rypsiöljyä

Nousivat hiukkasen paremmin, mutta tuli niistä vieläkin aika litteitä. Maku oli jälleen kerran kohdallaan. Ensi kerralla tehdään oikealla hiivalla niin katsotaan rupeaako nousemaan ;)

No comments:

Post a Comment