Thursday 29 January 2009

Keksi, keksi, kaurakeksi

Tuli Baking Bitesin innoittamana vaihteeksi keksitehtailtua. Vähän jokseenkin on ollut antikliimaksi nuo ihanat reseptit mitä tuolta blogista irtoaa: kauhean hyvän oloisia reseptejä, mutta jotenkin onnistun vissiin aina ne sössimään niin ettei Ameriikan herkuista tulekaan niin ihanaisia kuin pitäisi. Liekö erilaisissa mitoissa/raaka-aineissa vika vai leipurissa, mutta tällä määrällä voita ja sokeria luulisi jo saavan melkoisen muikeita keksejä. Vaniljakaan ei juuri maistunut, eikä kaneli jota oli molemmissa osasissa: erikseen valmistetussa "strösselissä" eli tommosessa muruseoksessa ja itse keksitaikinassa. No, ehkä maut pääsevät paremmin esille jahka keksit jäähtyvät. Näyttävät kovin terveellisiltä, mutta ulkonäkö voi pettää ;).



Tässäpä kuitenkin väsäysohjeet in English.

Kaksivaiheiset kaurakeksit

Streusel = muruseos

1 1/4 cups (2,95 dl) all purpose flour
1 tsp ground cinnamon
1/4 tsp ground nutmeg
1/2 cup (1,2 dl) brown sugar
1/4 tsp salt
1/2 cup butter, softened
1/2 cup coarsely chopped pecans (laitoin casheweja)

Preheat oven to 350F. Line a baking sheet with parchment paper.
In a large bowl, stir together flour, cinnamon, nutmeg, sugar and salt. Add butter to bowl and blend at low speed with a hand mixer until mixture resembles coarse, wet sand. Stir in pecans
Grab handfuls of the streusel mixture and press them together into clumps. Drop gently onto baking sheet. If clumps are too large (say, bigger than a golf ball) break up slightly.
Bake for 25-30 minutes, until firm and light gold. Cool on baking sheet.
Before using, coarsely chop.
Store in an airtight container if not used right away.


Kuva rouhemykysistä. Tästä ne sitten veitsellä rouhin pienehköksi muruksi.

Itse taikina

1 1/4 cups (2,96 dl) all purpose flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
1 tsp ground cinnamon
1/4 tsp freshly ground nutmeg
3/4 cup (1,8 dl) butter, softened
1 cup (2,3 dl) sugar (korvasin itse makeutusjauheella, ehkä tässä tuli se virhe)
1/2 cup (1,2 dl) brown sugar (käytin ruokosokeria)
2 large eggs
2 tsp vanilla extract
2 1/2 cups (5,9 dl) quick-cooking oatmeal (not instant)
1 1/2 cups (3,5 dl) streusel topping, prebaked

Preheat oven to 350F (180 C). Line a baking sheet with parchment paper.
In a small bowl, whisk together flour, baking powder, baking soda, salt and spices.
In a large bowl, cream together butter and sugars until light. Beat in eggs, one at a time, followed by vanilla extract. Stir in flour mixture, and when no streaks of flour remain stir in oats and streusel.
Drop rounded tablespoonfuls of dough onto prepared baking sheet.
Bake for 12-14 minutes, until cookies are light gold around the edges.
Let cool on a baking sheet for a few minutes, then transfer to a wire rack to cool completely.

Makes 3 dozen (tuli oikeasti n. 40 keksiä, eikä mitään ihan pieniä)


Keksit uunivalmiina

3 comments:

  1. Voisin kuvitella, että maistuu paremmalta kun saavat vähän jäähtyä ja vetäytyä. Olen ite hirmu laiska leipomaan kun silloin ei voi vaan viskellä aineksia fiiliksen mukaan + että leivonta-arsenaali on vähän vajavainen: syksyllä yritin sekoittaa cookies-taikinaa sauvasekoittimella, ei hyvä. Dumle-postaukseen viitaten olen ihan kateellinen kun Suomessa tulee niin usein kaikkia uusia tuotteita. Täällä ollaan jotenki hirmukonservatiivisia. Suklaahyllyä koristaa samat iän ikuiset Hobbyt, Cubat etc. Kiitos, nyt soi päässä tuo mainoslaulu :)

    ReplyDelete
  2. Uskallan epäillä vahvasti, että raaka-aineissa ja ameriikkalaisissa mitoissa on hiukka eroja näihin kotimaisiin verrattuna. On sen verta usein tullut kokeiltua noita ulukomaan herkkuja kotikeittiössä, että kokemuksesta voin sanoa...kaikki ei tosiaankaan aina mee käsikirjoituksen mukaan. Hyviltä nuo kyllä näyttää ja varmasti myös maistuu. Usein jäähtyneenä paljon parempia, kuin lämpiminä.

    ReplyDelete
  3. Joo, olivathan nuo aivan hyviä jäähtyneinä, vaan ei kuitenkaan ehkä ihan kahden taikinan vaivan arvoisia. Kattila arvosti enemmän kuin itse leipuri-Patavahti, maistuvat kuulemma hänen suosikeiltaan Ässiltä... :)

    ReplyDelete