Monday 6 May 2013

Maailman överein ja paras gluteeniton raparperi-kinuskipiirakka

Raparperiaika on täällä taas, jee! Gluteenivaivaisena piti tietenkin tehdä gluteenitonta versiota piirakasta. Nyt pitää vähän avautua gluteenittomista jauhoista: saakelin laavajauhoja! Kaikki taikinat näyttää samalta valuvalta massalta. Olin jo heittää pyyhkeen kehään kun kaatelin jälleen laavaa piirakkavuokaan. On se kyllä hankalaa välillä, pitää opetella ihan täysin uudet rakenteet, kun on niin tottunut siihen, miltä "hyvä" vehnäpohjainen kakku/piirakka/muffinssi/keksitaikina näyttää. Nyt pitää vaan kaataa tahma vuokaan ja toivoa parasta. No, tällä kertaa onni oli leipojan puolella: voi tsiisus että tuli nimittäin hyvää piirakkaa!

Salaisuushan tässä on tuo kinuski. Mikään ei vaan ole sitä parempaa. Nauroin salaa itsekseni kun kaadoin hieman esipaistuneen laavataikinan päälle tujun lorauksen kinuskia ennen raparperi-creme fraiche -kerrosta. Päätin, että vaikka tästä ei tulisi mitään koossa pysyvää (tilanne oli tuossa vaiheessa vielä melkoisen juokseva...), niin ei se pahaa voi olla.

Eikä ollut. Taikina nousi uunissa älyttömän kuohkeaksi. En ole koskaan vielä saanut gluteenittomasta mistään näin kuohkeaa rakennetta aikaan. Ehkä johtuu siitä, että nyt oli käytössä oikeasti gluteeniton resepti, enkä vaan sooloillut korvaamalla vehnäjauhoja gluteenittomilla. Mutta toisaalta, gluteenittomat munkitkin oli gluteenittomana reseptinä, eikä niistä näin mahtavia tullut. Who knows, mystiset ovat gluteenittomien jauhojen tiet...

Pohjan resepti on glu.fi-sivustosta, jota pitää ilmeisesti alkaa selaamaan enemmänkin. Pakko vielä hehkuttaa tätä. Oikeasti, menkää ja tehkää!


Gluteeniton raparperi-kinuskipiirakka

Tee ensin kinuski, sitten pilko raparperi. Sitten pohja ja vimppana täyte.

Pohja:

3dl gluteenitonta jauhoseosta
2tl leivinjauhetta
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
150g sulatettua voita (tai margariinia)
3 kananmunaa
(gluteenittomia korppujauhoja vuokaa varten)

Sekoita kuivat aineet (jauho, sokerit, leivinjauhe), lisää joukkoon huoneenlämpöinen sula rasva ja sekoita. Lisää kananmunat yksitellen jokaisen jälkeen sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhoilla jauhotettuun vuokaan (n. 25 cm, ois voinu olla ehkä isompikin kun taikina kohosi niin nätisti).

Kinuski:

2 dl kermaa
2 dl tummaa ruokosokeria

Keittele kermaa ja sokeria miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Anna jäähtyä.

Täyte:

10 dl raparperia paloiteltuna (meillä oli liian vähän, kannattaa tunkata niin paljon raparperia kuin vuokaan mahtuu. Muuten tulee ehkä johonkin makuun liian makeaa.)
2 dl ranskankermaa 
n. 1 dl rahkaa
2 munaa
1 dl sokeria (kantsii ehkä laittaa vähän vähemmän. Itse tajusin vasta liian myöhään että joo tuleehan tähän kinuskia, että sokeria vois muuten ehkä rajoittaa)
2 tl vaniljasokeria

- Tee kinuski.
- Pilko raparperit.
- Tee pohja ja kaada laavamassa korppujauhotettuun vuokaan (muista gluteenittomat korppujauhot!)
- Paista pohjaa 200 asteessa 10 min.
- Levitä pohjan päälle kinuskia sopivan oloinen loraus (ehkä noin vajaa puolet koko määrästä).
- Lisää päälle raparperit ja peitä ne keskenään sekoitetuilla muilla täyteaineilla.
- Paista 200 asteessa n. 30 min. Tarkkaile paistoaikaa, ettei reunoista ja päällisestä tule liian tummat. Meillä kävi vähän näin, mutta ei se makuun vaikuttanut.

No comments:

Post a Comment