Monday 6 May 2013

Gluteenittomat vappumunkit ja yleinen vappujee

Klara vappen näin vähän myöhässä! Me paettiin Berliinin vappumenoja viettämällä vappupäivää läheisessä Werderin kylässä, jossa järjestetään aina tähän aikaan vuodesta Baumblütenfestit eli hedelmäpuiden kukintaa juhlistavat festarit. Pääasiassa on meille kuitenkin aina ihanat marja- ja hedelmäviinit, joita paikalliset tekee ja myy lasi- tai pullohintaan. Aivan superhyvää!


Tänä vuonna ei siis suuria vappuleipomuksia harrastettu. Simaa tehtiin kuitenkin, ja munkkeja. Gluteenittoman elämäni ekat vappumunkit tehtiin myös, ja voi sanoa, että vaikeuksien kautta voittoon. Kyllähän munkeroista ihan hyviä tuli, mutta antakaas kun kuvitan:


Vaihe 1: Tee taikina (sähkövatkaimella alustamisen sijaan). "Taikina saa jäädä löysähköksi". Oh really? Tässä on vielä mukaan tunkattu enemmän jauhoja kuin piti.


Vaihe 2: "Anna taikinan levätä 5 min. Muotoile taikinasta tanko." Ai mitä? Tästäkö laavamassasta? Haluaisin kyllä nähdä reseptin tekijän ja kysyä ihan henkilökohtaisesti että miten se tästä meinaa saada minkäänlaista "muotoiltavaa" taikinaa aikaiseksi. Jos muotoilulla ei tarkoiteta lusikalla kaapimista...

Vaihe 3: Epätoivo. Mutta onneksi kuitenkin:


Ta-daa! Ei niistä kauniita tullut, mutta jauhotetuin kätösin löllötaikinasta sai kuin saikin lusikalla kaivettua möykkyjä, jotka nakattiin sitten kookosrasvaan paistumaan. Jee! Tietenkään rakenne ei ollut vehnämunkkien veroisen pehmoinen, mutta hyviä nämä oli nevertheless. Aina munkittomuuden voittaa!

Resepti oli Raision. Tein siitä puolikkaan version (lisäjauhoilla). Tässä kokonainen.

Gluteenittomat munkit

Ainekset:

0,5 lmaitoa
1muna
1 dlsokeria
1 tlsuolaa
0,5 rklkardemummaa
2 psSunnuntai Kuivahiivaa
9-10 dlSunnuntai Gluteeniton Jauhoseosta
1 dlSunnuntai Juokseva Rypsiöljyvalmistetta

Paistamiseen:

2 pktSunnuntai Munkinpaistorasvaa

Pinnalle:

sokeria (ja kanelia)

Ohje:

  1.  Sekoita reilusti kädenlämpöiseen nesteeseen muna, suola, sokeri, kardemumma ja osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi Sunnuntai Juokseva. Taikina saa jäädä löysähköksi. Anna taikinan levätä  kunnes siitä saa jotain järkevää aikaiseksi.
  2. Jos puolen tunnin jälkeenkään massa ei vielä osoita kovettumisen merkkejä, kaada taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta tanko jos kykenet. Jos massa on edelleen laavaa, ota siitä jauhotetuin käsin möykkyjä. Anna munkkien kohota 20 minuuttia liinalla peitettynä lämpimässä paikassa, jos taikina sattuu olemaan sellaista, että siihen ei jää liina kiiinni. 
  3. Kaada öljyä kuivaan pataan tai paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna öljy 180 asteeseen.
  4. Nosta möykyt öljyyn reikäkauhalla ja paista ne molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Kierittele sokeri-kanelissa.




No comments:

Post a Comment