Tuesday 28 May 2013

Lisää raparperista: leivokset ympyrämuotteihin

Kun kerta on kevät, niin raparperimania valtaa mielen. Olen itse aina ollut superfanina kirpsakoihin makuihin kuten raparperiin ja sitruunaan paritettuna makean kermaisen kanssa. Netti on varmaankin pullollaan kaikenlaisia raparperimoussekakkuja mutta ajattelin kerrankin olla rohkea ja tehtailla jotain ihan omasta päästä. Ja siitähän syntyi raparperi-vaniljaleivoksia! Ostin juuri pari viikkoa sitten renkaita (mikä lie niitten oikea nimi, leivosrenkaita? Annosrenkaita?) ja ajattelin niitä testata.

No, ihan putkeenhan tämä ei tietenkään mennyt, kun leivospannahiset eivät halunneet ollenkaan renkaista irrottautua (vaikka oli reunakalvot ja kaikki). Kaksi taisin saada ehjänä irti ilman, että pohja ja kakku olivat eri osissa. Nooh, omaan käyttöönhän nämä meni niin ei se ihan niin justiinsa. Mokasin myös kiilteen: miten voikin olla niin vaikea asia! Menee samaan kategoriaan kääretortun kanssa: en vaan osaa. Nyt kyllä oli ihan omaa typeryyttä kun en kiillettä/raparpesimössöä yhtään jäähdyttänyt, vaan kippasin liian kuumana moussen päälle. Eihän siitä mitään tullut, ja kiillettä oli taas ympäri ämpäri tarjotinta. Huoh. Lisäksi en tiedä oisko raparperien kanssa sama juttu kuin esim. kiivin, että niissä on joku entsyymi joka hajottaa liivatetta? Nämä oli kuitenkin jo kuumenneltu, että kyllä olisi entsyymin pitänyt hajota jo. Ehkä vaan oli kyse yksinkertaisesti liian kuumasta kiilleliemestä. No, harjoitus tekee ehkä tässäkin mestarin. Älyttömän hyvää oli joka tapauksessa (varsinkin itse moussekerros)!


Raparperi-vaniljaleivokset (4 kpl)

Pohja: gluteenittomia keksejä suklaakuorrutteella murskana ja sulaa voita. 

Mousse:

2 dl kermaa
puoli purkkia vaniljajogurttia
puoli purkkia rahkaa
vanlijasokeria + normisokeria
2 munanvalkuaisen vaahto
3 liivatetta

- Vatkaa kerma, sekoita joukkoon sokeri. 
- Lisää sekaan jogurtti ja rahka.
- Vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi.
- Sekoita kermavaahtoseokseen.
- Liuota liivatteet tilkkaan vettä/muuta nestettä ja sekoita massaan.
- Jäähdytä muutama tunti

Päällinen:

raparperikuutioita
vettä
sokeria maun mukaan
3 liivatetta

- Kiehuta raparperikuutioita, vettä ja sokeria, kunnes raparperit ovat sopivan pehmeitä.
- Liuota liivatteet tilkkaan vettä, sekoita raparperien sekaan.
- Jäähdytä (vähän) ennen moussen päälle kippaamista!


2 comments:

  1. Oi oi! Kiitos ohjeesta, minäkin olen kirpeän suurin ystävä. Raparperi, sitruuna, karviainen, punaviinimarja... NAM! Taidanpa siis kokeilla tätä(kin) ohjetta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jee, kokeile menemään! Mutta suosittelen ehkä tekemään irtopohjavuoassa, niin lähtee ainakin kakku irti. Meinasi jo muutama tuskan kyynel tirahtaa noiden ympyrämuottien kanssa mutta ei se ulkonäkö vaan se maku, niin kai se oli..? :)

      Delete