Friday 15 March 2013

Browniekeksit ja paluu arkeen

Hei! Me ollaan takas! Aloittelen tässä taas blogin henkiinherättelyä siis. Nimi pitäisi vaihtaa ja ulkoasua miettiä ja kaikenlaista, mutta otetaas ensin reseptiä.

Ensimmäiseksi leivonnaiseksi reissun jälkeen sai kunniaksi päätyä Lunnin ihanat browniekeksit. Koskapa mahani ei ilmeisesti vehnästä nykyisellään kauhesti tykkää (tutkimukset menossa...), niin olen alkanut vähän gluteenittomuutta esitellä meidän keittiöön. Nämä keksit tuunattiin siis vaihtamalla vehnäkset gluteenittomaan jauhoseokseen. Ja voi sitä onnen iloa kun kekseistä tulikin oikeen hyviä! Ajatelin jo, että alan itkemään jos nämä leviää pellin kokoiseksi lätyksi niinkuin koeleivonnaiset Thaimassa, joita testailin riisi- ja maissijauhoilla. Mutta näihinpä onkin lisätty viekkaasti jotain sitovaa ainesosaa (en nyt enää muista mitä, kun pussi on jo tyhjennetty säilytyspurkkiin), niin että sitkoa löytyy. Jippijee! Vähän näistä tuli huokoisia kun vatkasin taikinaa kuuden kuukauden leivontatauon innolla sähkövatkaimella, vaikka eihän sitä brownietaikinaa sais. Kostona siis pinnassa on ilmakuplia. Mutta hyviä oli! Vielä parempia kun malttoi ottaa uunista tarpeeksi aikaisin. Ja hyviä ovat vielä viikonkin päästä (vaikka ovatkin vähän kuivahtaneet).


Browniekeksit (n. 20 kpl)

260 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus oman maun mukaan n. 40%-70%)
25 g voita
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 rkl espressoa
1 1/2 dl vehnäjauhoja / gluteenitonta jauhoseosta
1/4 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Pilko suklaasta 200 grammaa metallikulhoon, lisää voi. Sulata vesihauteessa ja laita sivuun jäähtymään.
Sekoita keskenään yhdessä kulhossa munat, sokeri ja jäähtynyt espresso, toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe. Malta olla käyttämättä sähkövatkainta ainakaan liiaksi, ettei rakenteesta tule huokoinen niinkuin tässä versiossa.
Lisää suklaaseos munien joukkoon, vatkaa tasaiseksi seokseksi. Rouhi jäljelle jääneet suklaat ja lisää jauhojen kanssa taikinaan.
Ota taikinasta noin ruokalusikallisia ja tiputtele leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille, jätä reilusti leviämisvaraa.
Paista 8-10 minuuttia, anna jäähtyä ritilällä ennen kuin irrotat leivinpaperista.

Vinkkejä:
- Taikina kannattaa laittaa hetkeksi jääkaappiin, niin siitä on helpompi annostella köntsiä leivinpaperille.
- Jos haluat tahmeamman sisuksen, ota keksit ulos uunista jo vähän ennen kuin ovat tikkutestin perusteella kypsiä.

No comments:

Post a Comment