Wednesday 27 March 2013

Pehmoinen mustikkajuustokakku

Jee, kevät tulee sittenkin! Tänään paistoi jo niiiiin lämpimästi aurinko parvekkeella, että jos hyytävän viiman jätti huomiotta ja laittoi silmät kiinni ettei lunta näe, oli jo aivan keväinen meininki!

Tämä resepti nyt ei sen kummemmin kevääseen liity, mutta jälleen uunin omaavana ja paistettuja juustokakkuja rakastavana päätin tyttöjen iltaan ottaa testiin Lecker Bakery -lehden mustikkajuustokakun. Ja kuulkaas kummaa: kerrankin tuli valmiista tuotoksesta lähes täsmälleen lehden kuvan näköinen! Itse otetusta kuvasta ei tietenkään... Pitäisi oppia olemaan kuvaamatta a) illalla, b) keittiössä hehkulampun valossa lämpimän puun väristä pöytää vasten kultaisella lautasella. Siinä on ihan turha sitten yrittää värejä säätää, kuva on retro-kelta-ruskea ihan sama mitä teet. Mutta jos ruoka maittaa niin mitä siitä kuvasta :D

Ja kyllä, se on mustikkaa. Ei mitään veripuolukkaa. Huoh.

Mustikkajuustokakku keksipohjalla

Reseptillä tulee iso 26 cm vuoan juustokakku. Itse tein 24 cm vuokaan, joten tein ihan vähän pienemmät määrät kaikkea paitsi mustikkapäällistä, koska kuorrusta pitää aina olla liikaa. Hyvin onnistui.

Pohja:
100 g kuorittuja manteleita
250 g keksejä (shortbread-tyyppisiä)
100 g voita

Kakku:
100 g + 200 g sokeria
800 g tuorejuustoa (huoneenlämpöistä)
30 g tärkkelystä (maissi/peruna)
3 munaa (M)
1 tl vaniljasokeria
175 g kuohukermaa

Päällinen:
175 g lasipurkki säilöttyä mustikkaa sokeriliemessä
1 rkl tärkkelystä

1. Leikkele/surruuta koneessa mantelit pienemmiksi mutta ei ihan supermuruksi. Hakkeloi keksit pakastepussissa kaulimella pieneksi.. Sulata voi, sekoita keksimuruun ja mantelihakkelukseen. Reseptissä tähän laitettiin vielä 3 rkl sokeria, mutta unohdin eikä sitä yhtään olis kaivannut. Painele leivinpaperoidun tai öljytyn irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin jähmettymään.

2. Laita kaksi kaistaletta foliota ristikkäin ja vuoka siihen keskelle. Käännä folion reunat ylös ja painele tiiviiksi vuokaan. Näin siis vuoka tiivistetään siltä varalta, että sen uskaltaa reseptissä mainitusti laittaa paistovaiheessa uunipellille jolla on 2,5 senttiä vettä. Minä en uskaltanut. Laitoin veden kuitenkin toiselle pellille alatasolle. Liekkö se siellä mitään auttoi, mutta jostain oon lukenut, että kosteus uunissa ois hyvästä juustokakkuja paistaessa. Kai se siellä jotain kosteutta aiheutti... Hyvää tuli ainakin :D 

3. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa 200 g tuorejuustoa, 100 g sokeria ja 30 g tärkkelystä käsivatkaimen tai monitoimikoneen matalalla teholla n. 3 minuutin ajan. Lisää sekaan loput juustot, vaihda teho kovalle, ja vatkauksen aikana lisäile vähän kerrallaan sekaan 200 g sokeria. Erota valkuaiset keltuaisista, vatkaa keltuaiset juustomassaan.

4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sekaan vaniljasokeri vähitellen vatkauksen aikana. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto ja kermavaahto vuorotellen varovasti käännellen juustomassaan.

5. Kaada kakkumassa pohjan päälle. Jos olet uskalias ja luotat vuoantiivistyskykyihisi, laita kiehuvaa (kuumaa) vettä uunipellille n, 2,5 cm ja paista kakku tässä vesihauteessa. Jos et, niin kokeile laittaa kuitenkin kiehuvaa vettä uunin alatasolla olevalle pellille ja paista kakku normaalisti keskitasossa n. 1 h (kunnes massa ei vuokaa heiluttaessa enää juuri tutise).

6. Sammuta uuni, jätä kakku sinne muhimaan vielä 45 minuutiksi. Nosta sitten ulos, jäähdytä ja siirrä jääkaappiin kelmulla peitettynä yön yli (tai ainakin 5 tunniksi) tekeytymään.

7. Tee suuruste 1 rkl tärkkelyksestä ja 2 rkl vedestä. Kiehauta marjat liemineen, lisää suurusteseos ja anna kuplia n. 1 min. Jäähdytä. Kaada kakun päälle ja anna tekeytyä vielä jääkaapissa n. tunnin.







No comments:

Post a Comment