Sunday 24 March 2013

Thaimaan tuliaisia - Sweet and Sour

Päivää talvilandiasta! Talvi pitää kurimuksessaan, mutta onneksi matkalta mukana tulleet reseptit lämmittää kehoa ja mieltä. Kävimme kokkauskurssilla, jossa myös tämä herkullinen sweet & sour opittiin. Eipähän tartte enää Uncle Ben's -purkkia mihinkään, itse tekemällä tulee paljon parempaa! Opimme myös, että määrien kanssa ei ole niin justiinsa: alussa kaikkea laitetaa "liraus" (n. 1 rkl) ja lopussa sitten lisätään. Kastikkeiden maut ovat sen verta tujut että liian suolaista/etikkaista ruokaa on lopussa hankala pelastaa, jos kastiketta "vähän lirahtaa". 

Thamaalainen keittiö yllätti kuitenkin helppoudellaan. Perusraaka-aineita (kastikkeita, mausteita) on vähän, mutta syntyy (lähes) miljoonia eri vaihehtoja, kun niiden eri yhdistelmiä paritetaan eri kasviksien ja protskujen kanssa. Ja kaikki maistuu ihan älyttömän hyvältä! Nomnom. 


Sweet and sour kanalla

-kevätsipulia
-paprikaa
-tomaattia
-kurkkua
-sipulia
-minimaissia
-kurpitsaa
-porkkanaa
-ananasta
-valkosipulia
-punakaalia (muukin kaali käy)
-makeita herneitä

-kanaa

-balsamiviinietikkaa
-tavallista etikkaa
-tomaattipyrettä
-soijaa
-kalakastiketta
-osterikastiketta
-kanalientä

-suolaa, sokeria, pippuria
-maissi/perunajauhoa suurusteeksi

1. Pilko kasvikset ja kana. Laita yhteen kulhoon valkosipuli, kana, kurpitsa ja porkkana. Lirauta päälle vähän soijaa (n. 1-2 rkl). Sekoita.

2. Lisää toiseen kulhoon sipuli, kurkku, ananas, tomaatti, paprika. Päälle 1 rkl soijaa, kalakastiketta ja osterikastiketta. Sekoita.

3. Lisää kanattomaan kasvisseokseen (sipuli, kurkku jne.) n. 1 rkl balsamiviinietikkaa ja tavallista etikkaa sekä 1 rkl sokeria. Lisää myös hieman pippuria ja 1 rkl tomaattipyrettä. Sekoita.

4. Pannu kuumaksi ja sinne tilkka öljyä. Sekaan kana-kovavihannes-seos. Paista, kunnes kana kypsää.

5. Lisää kasvis-mausteseos sekä kanalientä. Pidä kastikkeen kosteus sopivana lisäilemällä lientä tarpeen mukaan. Ei siis ole tarkoitus tehdä kuivaa kasvissekoitusta eikä keittoa. Jotain siltä väliltä on hyvä.

6. Tee suurusteseos peruna/maissijauhosta ja tilkasta vettä. Kaada kastikkeeseen suurustetta pari teelusikallista.

7. Paistele kasvikset lähes valmiiksi.

8. Pienennä lämpöä, lisää herneet, kevätsipuli ja kaali. Maista. Lisää kastikkeita/etikkaa/sokeria tarvittaessa.

Nauti riisin kanssa.

Pullot on etikkaa, kalasoosia, vaaleaa soijaa ja osterikastiketta. Vihannekset on pilkottu suupaloiksi.


Ihan hyvä muuten että alettiin kokeilemaan näitä reseptejä näin pian matkan jälkeen, näkyy olevan muistiinpanot sen tasoista shorthandia että ei pian kirjuri itsekään muistaisi, että miten se nyt meni. Nyt selviydyttiin kunnialla!
Valmiin soosin rakenne

No comments:

Post a Comment