Tuesday 26 March 2013

Kevät toi kevät toi leivoksen

Keväällä (ja aina muulloinkin) himottaa auringon värisiä asioita. Sitruunaa nyt niinkun enimmäkseen, kun sweet mangoa ei enää ole saatavilla (en tiedä, miten ilman sitä voi enää elää...). Koska Lemon curdia oli viime viikonlopudts jäljellä, pääsi uudesta Sweet dreams -lehdestä ensimmäiseksi kokeiluun lemon curd - pannacotta -leivokset. Ensimmäinen ongelma kuitenkin tuli ilmi, kun aloin ainekset ostettuani lukemaan reseptiä läpi. "Käytä 10 x 20 -senttistä leivontareunusta." Niin mitäkä? Minun säädettävä irtopohjavuoka on pienemmillään varmaan 20 x 30. Mikäs siis avuksi? No, tehdään vaikka brownievuokaan, joka on sentään vähän pienempi. Ja sovelletaan vaikka puolitoistakertainen resepti.

Nojoo, sovelluksissa mukaan taisi lipsahtaa vähän liikaa liivatetta, mutta semikumisesta konsistenssista huolimatta maku oli mitä parhain! Pohjaan käytin gluteenitonta jauhoseosta jälleen, jos et ole vehnävammainen niin voit käyttää toki normijauhoja. Suosittelen ehkä kuitenkin jostain hommaamaan semmoisen raamin tai muun sopivankokoisen minivuoan, tai soveltamaan sekaan vähän vähemmän liivatetta.


Lemon curd - pannacotta -leivokset

Huom! Tehdään 10 x 20 -kokoiseen reunukseen.

Marenkiin:

3 valkuaista
150 g sokeria

Pohjaan:

100 g mantelisosetta (täällä saa valmiina purkissa, varmaan Suomessakin luontaistuotekaupoista ehkä?)
1 rkl sokeria
yhden luomusitruunan raastettu kuori
2 munaa
40 g jauhoja (gluteeniton/vehnä)
½ tl leivinjauhetta
40 g sulatettua voita

Täytteisiin:

7 liivatelehteä
150 g lemon curdia
100 g voita
250 g kermaa
60 g sokeria
125 ml buttermilchiä (lähinnä rasvatonta piimää taitaa olla, nimestään huolimatta vähärasvaista tavaraa)

1. Uuni lämpimäksi 80 asteeseen. Vispaa munanvalkuaiset ja sokeri kovaksi (vaan ei liian) vaahdoksi. Pursota leivinpaperoidulle pellille raidoiksi, paista uunissa n. 90 min. Jäähdyttyään pilko palasiksi (tai murenna, musta toimi niin paremmin) ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

2. Uuni lämpimäks 180 asteeseen. Vatkaa mantelisose sokerin kanssa "kermaiseksi" n. 1 min ajan. Lisää sitruunankuori ja munat, jatka vatkaamista n. 5 min. Sekoita keskenään jauho ja leivinjauhe, lisää taikinaan. Lisää voi. Levitä leivinpaperoidulle pellille asetetun reunuksen sisään, paista 8-10 min. Jäähdytä.

3. Sitruunakreemi: Pehmennä 2 liivatetta kylmässä vedessä.. Lämmitä lemon curd, liouta liivatteet siihen. Sekoita vähitellen palasina voi. Laita pohja takaisin reunukseen (jos sen siitä välillä poistit), valuta pohjalle kolmannes kreemistä. Jäähdytä jääkaapissa kunnes jähmeää (60 min sanoo lehti, mutta ei se niin kauan kyllä kestänyt, joskin muokkaamisten seurauksena tämä kerroskin oli aika ohkainen).
Pannacotta: Pehmennä 5 liivatetta. Lämmitä kerma ja sokeri, liuota liivatteet seokseen. Sekoita mukaan buttermilch/piimä. Kaada jähmettyneen sitruunakreemin päälle. Jäähdytä jääkaapissa kunnes jämäkkää (3 h sanoo lehti mutta jälleenkään tämä ei kestänyt niin kauaa). Lisää päälle loppu sitruunakreemi ja jäähdytä jääkaapissa kunnes jämäkkää (3h taas tai sopiva aika).

4. Koristele marengeilla (ja jos sattuu olemaan edellisestä jälkkäristä yli jäänyttä limenkuori-sokerimurua, sitäkin voi laittaa päälle. Nättiä on.)


Resepti on mun mielestä kyllä vähän outo: Lehden mukaan 2/3 sitruunakreemistä liivatteineen siis saa jämäköityä rauhassa kulhossa 4 tuntia ennen kuin se pitäisi yrittää levittää kakun päälle? What? Itse jätin sitruunakreemin huoneen lämpöön ja sekoittelin sitä napakasti lusikalla ennen sen levittämistä, ettei se olisi ihan jankkia. Toimi ihan hyvin, mutta oudoksutti moinen. Ainakaan jääkaapissa ei kreemiä kannattane säilyttää väliaikaa, ettei se jämähdä kulhoon. En ole tehnyt tieteellisiä testejä, miten hyvin liivatteen hyydytyskyky säilyy, jos seosta vatkaa välillä, mutta ainakin huoneenlämmössä säilytettynä, vatkattuna ja sitten levitettynä sitruunakreemi hyytyi vielä ihan mukavasti.



No comments:

Post a Comment