Wednesday 13 January 2010

Pähkinäpiirakkata

Toinen uudenvuodenherkku oli Pähkinäpiirakka. Piti tulla Maku-lehden mukaista Pekaanipiirakkaa, vaan eihän täältä löytynyt pekaaneja mistään... piti sitten turvautua saksanpähkinöihin, niitä kyllä löytyi yllättäen joka paikasta, saksassa kun ollaan ;) Hyvää tuli näinkin, joskin pohjasta tuli niin kova ettei siihen pystynyt mikään veitsi, mutta jos söi piirakkaa pizzan tapaan palasta kädessä pitäen niin oli ihan ok. Maku-lehden reseptit on kyllä jotenkin omituisia, tuntuu että aina pahimmat epäonnistumiset on tehty Maku-lehden reseptejä noudattaessa (niinkuin ne Macaronit joskus...urgh). Täyte tässä piirakassa oli todella todella makea mutta tykkäsin silti. Pohjaa jos muuttaisi niin tästä saisi varmaan näppärän piirakan...


Saksanpähkinäpiirakka

pohja:
3 dl jauhoja
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita
1 muna

Siivilöi jauhot kulhoon, lisää suola, sokeri ja kylmä voi palasina, nypi murumaiseksi. Vatkaa munan rakenne rikki, sekoita taikinaan. Laita jääkaappiin väh. 30 minuutiksi. Kauli sitten pyöreäksi, nosta voideltuun vuokaan (n. 26 cm) pohjalle ja reunoille. Töki haarukalla reikiä ja esipaista 200 asteessa n. 10 min. Laske lämpötila 175 asteeseen. (Omasta mielestä tätä esipaistoa ei kyllä olisi tarvinnut ollenkaan, niin kova pohjasta lopulta tuli...)

täyte:
75 g voita
1½ dl ruokosokeria
3 munaa
1 dl vaahterasiirappia
1 dl vaaleaa siirappia (käytin tummaa, siksikin tuli varmaan niin tujun makeaa)
½ rkl tummaa rommia (oli vaaleaa, ei ois tarvinnu kyllä ollenkaan)
1 rkl vehnäjauhoja
150 g rouhittuja pekaani(saksan)pähkinöitä

päälle: 150 g kokonaisia pekaani(saksa)pähkinöitä

Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää siirapit ja rommi. Sekoita jauhot pähkinärouheen joukkoon ja kääntele seos täytteeseen. Kaada piirakkapohjan päälle, paista n. 20 min 175 asteessa tai kunnes täyte hieman hyytynyt.
Nosta uunista, asettele 150 g pähkinät päälle. Jatka paistamista n. 20 min, peitä leivinpaperilla/foliolla loppuvaiheessa jos tummuu liikaa.

No comments:

Post a Comment