Sunday 18 May 2014

Vadelma-kinuskibrownie raakana, kiitos!

Hups, huomenta! Heräilin tässä talviunesta, ja puhaltelin pölyt blogista. Terve taas siis, elossa ollaan. Lisäilen tässä nyt pari leipomusta (parhaiden muistikuvieni mukaan), joita on talven aikana keittiössämme testailtu. Tervetuloa takaisin siis :)

Gluteenittoman elämäntavan mukana keittiöön ovat rantautuneet myös raakaleivonnaiset. Raa-alla ei tässä siis tarkoiteta vain kakkua, jota ei ole uunitettu, vaan että valmistuksen aikana lämpötilaa ei nosteta yli 45 asteen, eikä myöskään mitään raaka-aineita ole kuumakäsitelty. Yleensä raakakakuissa ainekset ovatkin kovin vegaanisia ja gluteenittomia: ei eläinkunnan tuotteita, eikä myöskään viljoja. Mikäs siis sen paremaa perheessä, jossa toisella on maitotuotteiden kanssa ongelmia ja toinen pärjää paremmin ilman gluteenia. Totuttelemista raakaleivonta kyllä vaatii, sillä rakenteet ovat tavallisista leivonnaisista aivan erilaisia ja maut yleensä aika vahvoja. Silti pieni pala näitä herkkuja kyllä riittää makeannälänä hävittämiseen, sen verran täyttä tavaraa ovat. Mutta eipähän tarvitse potea huonoa omatuntoa, jos sellainen herkuttelun jälkeen yleensä vaivaa, ja mahakin yleensä kiittää.

Tällä kertaa raakakokeiluita harrastettiin Jookosta kookosta -keittiöstä napatulla reseptillä, jonka alkuperäinen  koti on Maria Lönnqvistin raakaherkkulassa. Tei itse kakusta isomman sijaan pikkukakkuja 10 cm jälkiruokarenkaisiin, koska pieni nyt vaan on söpömpää. Tämän lisäksi puolitin pohjan ainemäärät ja tein kinuskikerroksen puolitoistakertaisena. "Kinuski" tarkoittaa tässä siis lucuma-jauhetta, josta tulee kyllä ihan sairaan hyvä hieman kinuskinen maku leivonnaiseen. Pohja ei ollut ihan oma suosikkini, maistui jotenkin liian maltaiselta ainakin näin paksuna, joten jotain tarttis tehdä muutoksia tai sitten olisi pitänyt tehdä pohjasta ohuempi.

Joka tapauksessa aivan tosi tosi tosi hyviä nämä oli. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! 


Raaka vadelma-kinuskibrownie

Pohja (puolitin nämä mitat omassa versiossani):
4 dl raakakaakaopapuja tai -rouhetta (korvasin raakakaakaojauheen ja Puhdistam0n rakkauspakkauksen seoksella)
1 dl agave-siirappia tai hunajaa
1 dl lucuma-jauhetta
1 dl taateleita (liota ensin, jos ovat kovin kuivia)
1 dl raikasta vettä
1 rkl kookosöljyä
(1 tl tulsia tai muuta yrttijauhetta) Jätin omassa versiossani pois
vadelmia
Aja pohjan ainekset vadelmia lukuunottamatta tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa tasaiseksi taikinaksi ja levitä se siististi vuoan pohjalle tai jälkiruokarenkaisiin. Jos käytät renkaita, renkaisiin kannattaa laittaa myös reunakalvot, niin leivokset irtoavat helpommin. Peitä pohja kokonaan vadelmilla ja paina ne kevyesti pohjaan kiinni (jos onnistuu, meillä ainakin pohjasta tuli niin tykkyä ettei siihen kyllä mitään paineltu).

Kinuski (tein kerroksen puolitoistakertaisena omassa versiossani):
2 dl lucuma-jauhetta
1 dl raikasta vettä
1 dl kookosöljyä
1 dl hunajaa
1 tl aitoa vaniljaa (korvasin vaniljauutteella)
Aja täytteen ainekset tehosekoittimessa tasaisesti yhteen ja kaada kinuski pohjan päälle. Voit heiluttaa vuokaa vaakatasossa, jotta täyte leviää tasaisesti. Vie vuoka vähintään puoleksi tunniksi pakastimeen jähmettymään tai ota se pakastimesta tunti ennen tarjoilua. Irrota kakku vuoasta vielä kun se on jähmeä.  Jos käytit renkaita eivätkä leivokset meinaa irrota, kannattaa lämmittää pakkasesta tulleita renkaita käsillä hieman ja suostutella näin herkut irtoamaan.
Jos teit kakun vuokaan, voit tehdä vadelmaraidat tai -kuorrutteen jo suoraan kakun päälle. Itse kuorrutin kuitenkin vasta valmiit kakut, koska jälkkärirenkaita käytettäessä on hyödyksi, jos leivonnaisen pinta ei ole vielä "valmiissa" muodossa, jolloin sitä voi vähän painella apuna, jos kakut eivät muuten älyä irrota renkaista.

Vadelmakuorrute/-raidat:
  • 4 dl vadelmia
  • 0,5 dl auringonkukansiemeniä tai cashewpähkinöitä
  • 0,5 dl raikasta vettä
Aja ainekset tehosekoittimessa sileäksi kastikkeeksi (paseeraa siivilän läpi halutessasi) ja tee kinuskikerroksen päälle raitoja tai kaada kuorrutteeksi. Jos kuorrutetta jää, voit tarjota sitä kakun lisänä (itse ainakin olen aina sitä mieltä, että mitä enemmän kastiketta/kuorrutetta, sen parempi).



No comments:

Post a Comment