Friday 29 November 2013

Jos synnillä olisi maku, se olisi tämä

Nyt sitten silmät ja korvat kiinni, kaikki laihduttajat tai muuten (liian) terveellisesti elävät. Tämä kakku ei ole mikään höyhensarjalainen, eikä sitä voi hyvällä tahdollakaan kutsua terveysruoaksi. Mutta sielua se hoitaa. Ja ystävyyssuhteita. Ja parisuhdetta. Että suosittelen silti kokeilemaan, jos avainsanat suklaa-karamelli-voi-sokeri-tahmaisuus kuulostavat tavoittelemisen arvoisilta.

En oikein usko, että reseptillä piti tulla ihan tällaista kakkua, joka täällä lopulta valmistui. Asia saattoi mennä vikaan a) siinä, että sekoitin munankeltuaissokerivaahtoon suklaat ehkä vähän liian kuumana, jolloin taikinasta tuli melkoinen tykky. Siihen oli sitten vähän hankala "nostella sekaan" marenkivaahtoa. Joka vie kohtaan b), liian vähän vatkattu marenki. Siinä vaiheessa kun huomasin, että keltuaissuklaaseoksen sekaan ei kyllä nostella yhtään mitään, jotenkin en jaksanut enää stressata marenkivaahdon oikeasta kovuusasteesta. Ja sitten vetelin surutta vain monitoimikoneen lapavatkaimella massat keskenään sekaisin. Ei siis mitään kauhean ilmavaa tavaraa, oma taikinaversioni. Ja browniemaisen tahmaiseen lopputulokseen vaikutti myös c) hukassa ollut 20 cm kakkuvuoka, jota tässä haettiin. Tein 18-senttisellä. Tuli aika paksuja, tahmaisia pohjia. Joista leikkasin vielä vähän kuivia reunoja pois. Lopullisen kakun koko oli siis varmaan jossain 16-sentin hujakoilla. Ainiin, eikä tässä vielä kaikki, vaan d) en oikein tiennyt, mitä reseptissä voikreemiin sekoitettavan "karamell-cremen" olisi pitänyt olla... ostin siis macadamiapähkinä-karamellilevitettä, johon yritin (huonolla menestyksellä) sulattaa muutaman omarin tyyppisen fudgekarkin. No, tuloksena oli pari kertaa olomuotoa muuttanutta pähkinä-karamellilevitettä omar-sattumin. Mikä nyt ei tietenkään pahaa ollut. Mutta ehkä ensi kerralla koitan ottaa selvää karamellicremen syvemmästä olemuksesta ja ostan sitä sitten ihan suoraan.

Noniin, disclaimerit sikseen: kohdista a, b, c ja d huolimatta tästä tuli IHAN TÖRKEÄN HYVÄÄ. Ja eikai näistä aineksista (ja niiden määristä...) nyt paljon muuta voi tullakaan.

Edit: Toisella yrityskerralla kakusta tuli sellainen, kuin ilmeisesti reseptin mukaan pitikin. Ilmavaa taikina nyt ei vieläkään ollut, mutta ei samanlaista liisteriä sentään kuin viimeksi. Myös 20 cm vuoka löytyi tällä kertaa. Paistoaikaa olisi kuitenkin saanut vähän lyhentää; tykkäsin enemmän vähän tahmeammasta lopputuloksesta. Karamellicremeäkin löytyi tällä kertaa, joskin macadamia-karamellikreemi kyllä sopi mielestäni kakkuun paremmin, pähkinän maku leikkasi vähän yltiömakeutta. Mutta eihän se nyt pahaa ollut, tälläkään kertaa ;).


Suklaa-karamelli-kerroskakku

Taikinaan:
250 g tummaa suklaata
150 g voita
6 munaa
300 g sokeria
2 tl vaniljauutetta
1 rkl pikakahvijauhetta
180 g gluteenitonta jauhoa

Kreemeihin:
150 g pehmeää suolattua voita
200 g karamellicremeä (jaa-a...)
200 g maitosuklaata
200 g tummaa kuorrutesuklaata
150 g kermaa
1 tl vaniljauutetta

(pähkinöitä koristeluun)

1. Sulata voi ja suklaa (vesihauteessa). Erottele munat. Vatkaa 150 g sokeria (käytin tummaa muscovadoa) keltuaisten kanssa sakean kermaiseksi. Sekoita joukkoon suklaa-voiseos. Sekoita keskenään vaniljauute, kahvijauhe, jauhot. Nostele keltais-suklaamassan sekaan. Vatkaa 150 g sokeria (tavallista) ja valkuaiset keskenään jäykäksi marenkivaahdoksi. Nostele ja sekoittele suklaa-keltuais-jauhomassaan 2-3 erässä. Kaada kolmannes taikinasta 20 cm vuokaan, paista 180 asteessa 20-25 min. Toista lopulla taikinalla. Jäähdytä pohjat.

2. Tee karamellivoikreemi: vatkaa voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää karamellicreme. Tee suklaaganache: hienonna maitosuklaa ja kuorrutussuklaa, sulata yhdessä kerman ja vaniljauutteen kanssa. Jäähdytä hieman, ettei ganache ole enää niin juoksevaa (mutta on kuitenkin vielä levittyvää. Jos jäähtyy liikaa, lämmitä varovasti uudelleen vesihauteessa).

3. Sivele kaikki kolme kakkupohjaa karamelli-voikreemillä. Jätä hieman voikreemiä kuitenkin koristeluun (halutessasi). Levitä lisäksi kahdelle pohjalle 2/3 suklaaganachesta. Kokoa kakku ensin karamelli-suklaaganachepohjista ja laita päällimmäliseksi pohja, jonka päällä on vain karamelli-voikreemiä. Levitä loppu ganache reunoilla (minä levitin myös päälle). Koristele haluamallasi tavalla.






2 comments:

  1. Replies
    1. Joo niin se valui meilläkin. Kahdessa päivässä neljään pekkaan tuhottiin... Iiihan tykkihyvää :D

      Delete