Sunday 18 May 2014

Gluteeniton suklaa-vadelmaunelma

Lisää gluteenitonta supernamia, kuulen yleisön pyytävän. Täältä pesee! Ja linkoaa. Tee joko kokonainen kakku tai leikkaa pohjasta jälkiruokarenkaalla pikkukakkusia (ja mikä parasta: jäljelle jääneistä pohjan palasista tulee järkyttävän hyvää pappilan hätävaraa, joka on edelleen vaan yksi all time favourite -jälkkäreistäni).


Suklaa-vadelmaleivokset

24 cm irtopohjavuokaan

Pohja:

150 g tummaa suklaata
150 g voita
125 g mangososetta 
1 dl gluteenitonta jauhoa (esim. ½ dl teff + ½ dl gluteeniton jauhoseos)
2 rkl kaakaojauhetta
3 munaa
1 dl sokeria
1 dl ruokokidesokeria

Täyte:

200 g pakastevadelmia
½ dl hillosokeria
2 dl vispikermaa
2 dl rahkaa
1 dl maustamatonta jugurttia
1 tl vaniljasokeria
2 liivatetta

Kuorrute:

1 dl vispikermaa
150 g tummaa suklaata
1 rkl voita

Sulata voi ja paloiteltu sulkaa omissa kulhoissaan mikrossa. Varo, ettet polta suklaata. Yhdistä sula voi, suklaa ja mangosose.

Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi ne suklaamassaan. Sekoita tasaiseksi.

Vaahdota munat ja sokerit kovaksi vaahdoksi. Sekoita vaahto varovasti nostellen suklaa-jauhomassaan.

Kaada taikina voideltuun 24-26 cm irtopohjavuokaan (riippuen, haluatko matalamman vai korkeamman kakun). Paista 175-asteessa uunin keskiosassa 50-60 min. Kakku saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi. Jäähdytä vuoassaan ennen täyttämistä ja koristelua.

Keitä vadelmia ja hillosokeria kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes seos hieman paksuuntuu. Paseeraa siivilän läpi. Jäähdytä sose. 

Vaahdota kerma. Sekoita keskenään rahka, jogurtti, vaniljasokeri ja vadelmasose. Yhdistä seos kermavaahtoon. Lisää joukkoon kylmässä vedessä liotetut ja pieneen kiehuvaan vesitilkkaan liuotetut liivatteet ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Halkaise kakku kahteen osaan. Nosta kakkupohja vuokaan ja sulje rengas, tai ota pohjasta jälkkärirenkailla pienempiä kakkuja (4 kpl). Kaada täyte alapohjalle ja nosta yläpohja kanneksi. Peitä kelmulla ja anna vetäytyä kylmässä vähintään 4 tuntia tai yön yli.

Kiehauta kuorrutteen kerma kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon rouhittu suklaa ja voi. Sekoita, kunnes kuorrutus on tasaista. Anna jäähtyä hieman, ettei kuorrutus ole liian juoksevaa. Levitä kuorrutus kakun pinnalle ja reunoille lastalla.

Koristelu: Sulata 150 g suklaata mikrossa ja levitä ohueksi levyksi leivinpaperille. Anna kovettua viileässä. Murra levystä laattoja ja kinnitä kakun reunoille, kun kuorrutus on vielä pehmeää.


No comments:

Post a Comment