Sunday 18 May 2014

Mustikkaiset marenkikupit sitruunasydämellä

En ymmärrä ihmisiä, jotka eivät tykkää marengista. Onhan se äitelää joo, mutta yhdistäpä siihen vaikka sitruunakiisseliä ja mustikoita, niin on muuten aika koukuttavan hyvää. Makea ja sitruuna on yhdessä ainakin mulle kyllä semmoinen yhdistelmä, että jos joku ei vie lusikkaa kädestä tai piirakkaa/mitätahansa takaisin kaappiin, niin se häviää kyllä parempiin suihin. Mutta niin, jos tuntee itsekurinsa tai sen puutteen hyvin, kannattaa siis kokeilla näitä kupposia vain, jos on tulossa vieraita. Muuten saattaa tulla sokeriöverit...


Mustikkaiset ja sitruunaiset marenkikupit

8 kpl

Marenki:

3 valkuaista
2½ dl sokeria
½ tl etikkaa (voi jättää poiskin)

Sitruunakiisseli:

2 dl vettä
2 dl sitruunamehua
3 keltuaista
3 dl sokeria
1 dl maizenaa (onnistunee myös pottujauholla tai muulla tärkkelyksellä, esim. tapiokalla)
75 g voita

Koristeluun:

kermavaahtoa
tuoreita mustikoita

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota valkuaisia hetki ja lisää sokeri vaahtoon vähän kerrallaan. Vatkaa, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää ja pysyy kulhossa, jos käännät sen ylösalaisin. Lisää lopuksi etikka, jos käytät sitä. Itse en etikkaa laittanut.

Pursota tai levitä lusikalla leivinpaperoidulle uunipellile 8-10 sentin kokoisia ympyröitä (8 kpl). Tee leivospohjien keskelle kolo kiisseliä varten (pursota siis reunat keskustaa korkeammiksi). "Paista" eli kuivata 70-asteessa uunin keskitasolla n. 2 tuntia. Jäähdytä. 

Mittaa kiisseliä varten kaikki aineet (paitsi voi) kattilaan ja sekoita hyvin. Kuumenna kiisseliä koko ajan sekoitellen, kunnes kiisseli sakenee ja pulpahtaa. Ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon voi nokareina. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa täyttämiseen asti. 

(Tässä kohtaa tuli itsellä tehtyä pieni moka: voi jäi pois ja kiisselistä tuli melkoinen hyytelömassa. Sain kuitenkin tilanteen pelastettua kun kuumensin kiisselitahnan uudelleen ja lisäsin voin jälkikäteen. Ei hätää siis, jos teet saman mokan, kiisseliä ei tarvitse aloittaa alusta :)).

Jos marengeissasi on vielä kolot paistamisen jälkeen, hurraa! Voit siirtyä täyttämisvaiheeseen. Jos ei, niin terävä veitsi käteen ja leikkuuhommiin. Ei haittaa, jos koloista tulee rumareunaiset: kauneusvirheet peittyvät kyllä täytteen alle :)

Levitä marenkien kolon pohjalle kiisseliä, sen päälle kermavaahtoa ja koristeeksi mustikoita. Tarjoa saman tien, paitsi säästä yksi itsellesi iltapalaksi jääkaappiin ;). 



No comments:

Post a Comment