Thursday 14 November 2013

Vanillekipferl eli vaniljakiekurat

Joko saa alkaa hehkuttaa joulua? No, alan vaikka en saisikaan. Joulujoulujee! Täällä on jo koristeltu menemään ja ensimmäisiä leivonnaisiakin on testailtu. Ensimmäisistä kekseistä ei sen kummempaa, kyllä niistä syötäviä tuli, mutta toiset olivat sitten sairaan hyviä, sekä gluteenittomana että gluteenillisena versiona. Jaoin taikinan kahtia ja toiseen osaan sekoittelin gluteenitonta jauhoa, toiseen vehnää. Hyvin pelitti!

Mukava huomata, että gluteenittomuus ei ainakaan tällaisissa "murukeksitaikinoissa" aiheuta suurta kärsimystä ja ongelmaa, vaan kekseistä tulee lähes saman näköisiä ja makuisia. Hyviä uutisia siis kaikille keliaakikoille ja muuten gluteenia välttäville: joulu tulee teillekin. Vaikka näiden Saksassa kovin suosittujen vanillekipferlien eli kotoisammin vaniljakiekuroiden kautta. Mmm vaniljaa! *hehkuti hehkuti*

Perinteen mukaan nämä keksit pitäisi ilmeisesti koristella pyörittämällä ne tomusokeri-vaniljasokeriseoksessa vielä lämpöisinä, mutta omaa silmää tämä ei kyllä miellyttänyt niin sovelsin sitten ja sulatin valkosuklaata, jossa dippasin osasta kiekuroita puoliksi ja sirottelin vaniljasokeria suklaan päälle, ja osaan laiskuuttani vain heiluttelin sulaa suklaata raidoiksi. Valitse itsellesi sopivin koristelutapa siis. Kyllähän tuo valkosuklaa aika paljon makeutta lisää jo entisestään makeisiin kekseihin, mutta ei se ainakaan täällä meillä ollut ongelma ;)


Vaniljakiekurat 
n. 40 kipaletta

140 g pehmeää voita
1 munan keltuainen
70 g hienoa sokeria
2 vaniljatangon sisus (voi korvata kokonaan tai osittain vaniljajauheella)
ripaus suolaa
120 g jauhoja (gluteeniton tai tavallinen)
50 g maizenaa
70 g jauhettuja manteleita tai hasselpähkinöitä

koristeluun joko tomusokeri-vaniljasokeria tai valkosuklaata + vaniljasokeria

1. Vatkaa voi, keltuainen, sokeri, vaniljatangon sisus ja suola kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot ja maizena ja siivilöi voiseoksen joukkoon. Lisää manteli/pähkinäjauhe ja vaivaa nopeasti taikinapalloksi. Muotoile taikinasta 8 n. 30 senttistä rullaa kelmun sisälle ja pistä rullaset jääkaappiin tunniksi.

2. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Leikkele taikinarullista n. 6 sentin kokoisia palasia ja muotoile kiekuroiksi. Paista 10-12 minuuttia.

3. Koristele jäähtyneet keksit haluamallasi tavalla. Patakeittiö suosittelee suklaata (tietenkin).





No comments:

Post a Comment