Wednesday 30 October 2013

Bebe-leivokset

Kukkuu! Hei täällä on vielä joku! Onkohan siellä? No, tässä on kuitenkin bebe-leivoksia. Niitä perinteisiä. Ainakin meilläpäin näiden sisällä oli aina voikreemiä, niinpä siis näissäkin, vaikka internetsistä löytyi vaikka minkälaisia ehdotuksia kermavaahto- tai kiiselipohjaisista sisuksista. Ja oli vehnäisiä. Ja makeita. Piti tulla S:n synttärileivonnaisiksi mutta sairastus vei voiton, tässäpä siis vähän jälkijunassa. Maistui näinkin, loput oli pakko panna pakkaseen ettei tulisi sokerikuolema. Resepti pohjaan on täältä ja kreemiin täältä (vaniljalisäyksellä).



Bebet

Pohja


200 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria (½ dl tästä tummaa Muscovado-sokeria)
1 kananmuna
4 ½ dl vehnäjauhoja

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vatkaimella joukkoon kananmuna ja lopuksi jauhot n. 1 dl kerrallaan. Voitele leivosvuoat, jos käytät metallisia vuokia. (Meillä oli käytössä kertakäyttöiset alumiinivuoat ja itseään italianleivosvuoiksi tituleeranneet pienemmät paperivuoat.) Muotoile taikinasta tasainen pallo ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille.
Laita vuoat pellille ja paista 175 asteessa n. 12-15 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet kevyesti väriä. Anna leivosten jäähtyä vuoissaan hetken aikaa. Älä kuitenkaan jäähdytä kylmäksi asti, silloin pohja murtuu helpommin, kun irrotat sitä vuoasta. 
Kreemi


100g valkuaisia
200g hienoa sokeria
300g suolatonta voita (vähäsuolainenkin käy hätätapauksessa)
(vaniljajauhetta)

Valkuaisia vatkataan käsin kuumassa vesihauteessa ja sokeri lisätään valkuaisiin vähitellen. Käsivispausta jatketaan niin kauan kunnes sokeri on liuennut täysin vaahtoon. Sokerin liukenemista voi tunnustella sormin, kun sokeria ei enää tunnu vaahdossa, on se lämpötilaltaan reilu 60-asteista jolloin valkuaiset ovat myös pastöroituneet.

Kun kaikki sokeri on liuennut vaahtoon, siirrytään vatkaamaan koneella. Vaahtoa vatkataan niin kauan kunnes se on jälleen huoneenlämpöistä. Viilenemistä voi nopeuttaa laittamalla vatkauskulhon alle kylmän pyyhkeen tai vaikka pari kylmäkallea tai jääpalapusseja, mitä keksiikään. :) Viilentämistavasta riippuen vatkaaminen kestää 5-10min. Omasta kokemuksesta voi sanoa, että jos yleiskoneella surruuttaa kovin kauan, ainakin meidän Kenwood lämpenee sen verran, että jos käyttää teräskulhoa, se ottaa lämmön itseensä ja massaa on tosi vaikeaa aada jäähtymään.... mutta viimeksi kokeilin lisätä voin jo +27-asteiseen massaan, eikä se juoksettunut, joten ei ihan huoneenlämöön asti tarvitse yrittää marenkia saada.

Jos käytössäsi on lapavatkain, vaihda se koneeseen tässä vaiheessa. Viilenneeseen vaahtoon lisätään paloiteltu huoneenlämpöinen voi pala kerrallaan koko ajan vatkaten suht hiljaisella nopeudella.

Kun massa on valmista, on se sileän pehmeää ja tasaista. Kreemi on heti käyttövalmis. Se säilyy jääkaapissa muutaman päivän, mutta sitä voi myös pakastaa. 

Pursota kreemi pohjiin, tasoita. Anna jähmettyä jääkaapissa ennen kuorruttamista.

Kuorrute

tomusokeria
vettä
elintarvikeväriä
+ nonparelleja

Tomppa kulhoon ja päälle lirauksittain vettä sen verran, että syntyy jähmeä tahna. Lisäksi punaista elintarvikeväriä. Levitä lusikan avulla kuorrutetta tasaisesti leivoksille. Sitten nonparellit päälle ja naamariin!




2 comments:

  1. On täälläkin joku! :D Ihan älyttömän hyvännäkösiä bebejä : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi kiitos :) Onnistui kyllä omastakin mielestä aivan hyvin!

      Delete