Thursday, 28 March 2013

Tipuisa (ja gluteeniton) porkkanapiirakka

Heippa! Tässä ennen pääsiäistä vielä vähän taannoisen tyttöjen illan eväitä. Ja niitä koristepostauksessa luvattuja tipuja in action!

Herkku toimii gluteenittomana versiona yhtä hyvin kuin vehnäisänä. Tämä on äidini ikivanha resepti, jolla syntyy konstailematon, supermuheva (ja järkyttävän kokoinen) piirakka. Voita kuitenkin voisi ehkä ensi kerralla ihan vähän vähentää. Ehkä. Jos muistaa (luultavasti ei).

Tipuset retrovalaistuksessa
Porkkanapiirakka

Tästä tulee iso uunipellillinen. Puolita jos haluat järkevämmän määrän.

6 munaa
6 dl sokeria (valkaisematonta)
6 dl jauhoja (gluteeniton/vehnä)
3 tl vaniljasokeria
2 tl soodaa
4 tl leivinjauhetta
4 tl kanelia
(kardemummaa maun mukaan)
n. 300g sulaa voita
6 dl porkkanaraastetta

Kuorrutus:
1 prkl ranskankermaa
1 pak tomusokeria
2-3 tl vaniljasokeria
(50 g margariinisulaa) en laita ikinä
+ päälle pähkinärouhetta

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

2. Sekoita keskenään kuivat aineet.

3. Sekoita kuivat munasokerivaahtoon.

4. Lisää pienissä erissä nostellen sula voi.

5. Lisää porkkanaraaste.

6. Kaada leivinpaperoidulle pellille. Paista 175 asteessa n. 45 min. Anna jäähtyä.

7. Sekoita kuorrutuksen aineet yhteen. Levitä jäähtyneen piirakan päälle.

Wednesday, 27 March 2013

Pehmoinen mustikkajuustokakku

Jee, kevät tulee sittenkin! Tänään paistoi jo niiiiin lämpimästi aurinko parvekkeella, että jos hyytävän viiman jätti huomiotta ja laittoi silmät kiinni ettei lunta näe, oli jo aivan keväinen meininki!

Tämä resepti nyt ei sen kummemmin kevääseen liity, mutta jälleen uunin omaavana ja paistettuja juustokakkuja rakastavana päätin tyttöjen iltaan ottaa testiin Lecker Bakery -lehden mustikkajuustokakun. Ja kuulkaas kummaa: kerrankin tuli valmiista tuotoksesta lähes täsmälleen lehden kuvan näköinen! Itse otetusta kuvasta ei tietenkään... Pitäisi oppia olemaan kuvaamatta a) illalla, b) keittiössä hehkulampun valossa lämpimän puun väristä pöytää vasten kultaisella lautasella. Siinä on ihan turha sitten yrittää värejä säätää, kuva on retro-kelta-ruskea ihan sama mitä teet. Mutta jos ruoka maittaa niin mitä siitä kuvasta :D

Ja kyllä, se on mustikkaa. Ei mitään veripuolukkaa. Huoh.

Mustikkajuustokakku keksipohjalla

Reseptillä tulee iso 26 cm vuoan juustokakku. Itse tein 24 cm vuokaan, joten tein ihan vähän pienemmät määrät kaikkea paitsi mustikkapäällistä, koska kuorrusta pitää aina olla liikaa. Hyvin onnistui.

Pohja:
100 g kuorittuja manteleita
250 g keksejä (shortbread-tyyppisiä)
100 g voita

Kakku:
100 g + 200 g sokeria
800 g tuorejuustoa (huoneenlämpöistä)
30 g tärkkelystä (maissi/peruna)
3 munaa (M)
1 tl vaniljasokeria
175 g kuohukermaa

Päällinen:
175 g lasipurkki säilöttyä mustikkaa sokeriliemessä
1 rkl tärkkelystä

1. Leikkele/surruuta koneessa mantelit pienemmiksi mutta ei ihan supermuruksi. Hakkeloi keksit pakastepussissa kaulimella pieneksi.. Sulata voi, sekoita keksimuruun ja mantelihakkelukseen. Reseptissä tähän laitettiin vielä 3 rkl sokeria, mutta unohdin eikä sitä yhtään olis kaivannut. Painele leivinpaperoidun tai öljytyn irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin jähmettymään.

2. Laita kaksi kaistaletta foliota ristikkäin ja vuoka siihen keskelle. Käännä folion reunat ylös ja painele tiiviiksi vuokaan. Näin siis vuoka tiivistetään siltä varalta, että sen uskaltaa reseptissä mainitusti laittaa paistovaiheessa uunipellille jolla on 2,5 senttiä vettä. Minä en uskaltanut. Laitoin veden kuitenkin toiselle pellille alatasolle. Liekkö se siellä mitään auttoi, mutta jostain oon lukenut, että kosteus uunissa ois hyvästä juustokakkuja paistaessa. Kai se siellä jotain kosteutta aiheutti... Hyvää tuli ainakin :D 

3. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa 200 g tuorejuustoa, 100 g sokeria ja 30 g tärkkelystä käsivatkaimen tai monitoimikoneen matalalla teholla n. 3 minuutin ajan. Lisää sekaan loput juustot, vaihda teho kovalle, ja vatkauksen aikana lisäile vähän kerrallaan sekaan 200 g sokeria. Erota valkuaiset keltuaisista, vatkaa keltuaiset juustomassaan.

4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sekaan vaniljasokeri vähitellen vatkauksen aikana. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto ja kermavaahto vuorotellen varovasti käännellen juustomassaan.

5. Kaada kakkumassa pohjan päälle. Jos olet uskalias ja luotat vuoantiivistyskykyihisi, laita kiehuvaa (kuumaa) vettä uunipellille n, 2,5 cm ja paista kakku tässä vesihauteessa. Jos et, niin kokeile laittaa kuitenkin kiehuvaa vettä uunin alatasolla olevalle pellille ja paista kakku normaalisti keskitasossa n. 1 h (kunnes massa ei vuokaa heiluttaessa enää juuri tutise).

6. Sammuta uuni, jätä kakku sinne muhimaan vielä 45 minuutiksi. Nosta sitten ulos, jäähdytä ja siirrä jääkaappiin kelmulla peitettynä yön yli (tai ainakin 5 tunniksi) tekeytymään.

7. Tee suuruste 1 rkl tärkkelyksestä ja 2 rkl vedestä. Kiehauta marjat liemineen, lisää suurusteseos ja anna kuplia n. 1 min. Jäähdytä. Kaada kakun päälle ja anna tekeytyä vielä jääkaapissa n. tunnin.







Tuesday, 26 March 2013

Kevät toi kevät toi leivoksen

Keväällä (ja aina muulloinkin) himottaa auringon värisiä asioita. Sitruunaa nyt niinkun enimmäkseen, kun sweet mangoa ei enää ole saatavilla (en tiedä, miten ilman sitä voi enää elää...). Koska Lemon curdia oli viime viikonlopudts jäljellä, pääsi uudesta Sweet dreams -lehdestä ensimmäiseksi kokeiluun lemon curd - pannacotta -leivokset. Ensimmäinen ongelma kuitenkin tuli ilmi, kun aloin ainekset ostettuani lukemaan reseptiä läpi. "Käytä 10 x 20 -senttistä leivontareunusta." Niin mitäkä? Minun säädettävä irtopohjavuoka on pienemmillään varmaan 20 x 30. Mikäs siis avuksi? No, tehdään vaikka brownievuokaan, joka on sentään vähän pienempi. Ja sovelletaan vaikka puolitoistakertainen resepti.

Nojoo, sovelluksissa mukaan taisi lipsahtaa vähän liikaa liivatetta, mutta semikumisesta konsistenssista huolimatta maku oli mitä parhain! Pohjaan käytin gluteenitonta jauhoseosta jälleen, jos et ole vehnävammainen niin voit käyttää toki normijauhoja. Suosittelen ehkä kuitenkin jostain hommaamaan semmoisen raamin tai muun sopivankokoisen minivuoan, tai soveltamaan sekaan vähän vähemmän liivatetta.


Lemon curd - pannacotta -leivokset

Huom! Tehdään 10 x 20 -kokoiseen reunukseen.

Marenkiin:

3 valkuaista
150 g sokeria

Pohjaan:

100 g mantelisosetta (täällä saa valmiina purkissa, varmaan Suomessakin luontaistuotekaupoista ehkä?)
1 rkl sokeria
yhden luomusitruunan raastettu kuori
2 munaa
40 g jauhoja (gluteeniton/vehnä)
½ tl leivinjauhetta
40 g sulatettua voita

Täytteisiin:

7 liivatelehteä
150 g lemon curdia
100 g voita
250 g kermaa
60 g sokeria
125 ml buttermilchiä (lähinnä rasvatonta piimää taitaa olla, nimestään huolimatta vähärasvaista tavaraa)

1. Uuni lämpimäksi 80 asteeseen. Vispaa munanvalkuaiset ja sokeri kovaksi (vaan ei liian) vaahdoksi. Pursota leivinpaperoidulle pellille raidoiksi, paista uunissa n. 90 min. Jäähdyttyään pilko palasiksi (tai murenna, musta toimi niin paremmin) ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

2. Uuni lämpimäks 180 asteeseen. Vatkaa mantelisose sokerin kanssa "kermaiseksi" n. 1 min ajan. Lisää sitruunankuori ja munat, jatka vatkaamista n. 5 min. Sekoita keskenään jauho ja leivinjauhe, lisää taikinaan. Lisää voi. Levitä leivinpaperoidulle pellille asetetun reunuksen sisään, paista 8-10 min. Jäähdytä.

3. Sitruunakreemi: Pehmennä 2 liivatetta kylmässä vedessä.. Lämmitä lemon curd, liouta liivatteet siihen. Sekoita vähitellen palasina voi. Laita pohja takaisin reunukseen (jos sen siitä välillä poistit), valuta pohjalle kolmannes kreemistä. Jäähdytä jääkaapissa kunnes jähmeää (60 min sanoo lehti, mutta ei se niin kauan kyllä kestänyt, joskin muokkaamisten seurauksena tämä kerroskin oli aika ohkainen).
Pannacotta: Pehmennä 5 liivatetta. Lämmitä kerma ja sokeri, liuota liivatteet seokseen. Sekoita mukaan buttermilch/piimä. Kaada jähmettyneen sitruunakreemin päälle. Jäähdytä jääkaapissa kunnes jämäkkää (3 h sanoo lehti mutta jälleenkään tämä ei kestänyt niin kauaa). Lisää päälle loppu sitruunakreemi ja jäähdytä jääkaapissa kunnes jämäkkää (3h taas tai sopiva aika).

4. Koristele marengeilla (ja jos sattuu olemaan edellisestä jälkkäristä yli jäänyttä limenkuori-sokerimurua, sitäkin voi laittaa päälle. Nättiä on.)


Resepti on mun mielestä kyllä vähän outo: Lehden mukaan 2/3 sitruunakreemistä liivatteineen siis saa jämäköityä rauhassa kulhossa 4 tuntia ennen kuin se pitäisi yrittää levittää kakun päälle? What? Itse jätin sitruunakreemin huoneen lämpöön ja sekoittelin sitä napakasti lusikalla ennen sen levittämistä, ettei se olisi ihan jankkia. Toimi ihan hyvin, mutta oudoksutti moinen. Ainakaan jääkaapissa ei kreemiä kannattane säilyttää väliaikaa, ettei se jämähdä kulhoon. En ole tehnyt tieteellisiä testejä, miten hyvin liivatteen hyydytyskyky säilyy, jos seosta vatkaa välillä, mutta ainakin huoneenlämmössä säilytettynä, vatkattuna ja sitten levitettynä sitruunakreemi hyytyi vielä ihan mukavasti.



Tweety tweet!

Tsirp tsirp! Pääsiäinen tulossa, tipuvaara! Tällä ihastuttavialla Blueboxtreen pääsiäissetillä voi viedä kaksi munakennollista iloa ja pirteyttä jonkun päivää sulostuttamaan. Valitettavasti firma ei toimita Suomeen (Ruotsiin kyllä toimittaa, what's up with that?), joten saatte nyt vaan tyytyä katselemaan näitä ihanuuksia. Sori! Lupaan kyllä postata sitten kun tarvikkeet oikeasti on kiinni leivoksissa eikä vaan pöydällä lepäilemässä, mutta oli pakko jo hehkuttaa kun nää on niin iiiiihania!


Mitä te meinaatte leipoa pääsiäiseksi? Meillä on vielä menun suunnittelu meneillään, mutta kerrotaan sitten kun tiedetään :)

Monday, 25 March 2013

Ehkä paras keksintö ikinä: kotiin kuljetettu suklaaboksi

Saksan maalla ihmiset tykkää kovasti tilailla kaikenmoisia juttuja kotiinsa laatikossa. Meille tulee jo oikein loistava luomukasvisboksi joka perjantai, ja nyt vielä kerran kuussa makeutta ja ihanuutta suklaaboksin muodossa. Ihan superkauniissa ruskeassa paketissa, kauniisti silkkipaperiin paketoituna luoksemme pöllähti mm. kahdenlaista Fair trade -maitosuklaata, söpöisiä vanilja- ja mansikkamaustettuja pääsiäsjänöjä, kahvinen suklaapatukka, toinen hedelmäisempi patukka ja suklaakuorrutettja kaakaopapuja. Voiko olla parempaa ideaa, kysyn vaan?


Sunday, 24 March 2013

Thaimaan tuliaisia - Sweet and Sour

Päivää talvilandiasta! Talvi pitää kurimuksessaan, mutta onneksi matkalta mukana tulleet reseptit lämmittää kehoa ja mieltä. Kävimme kokkauskurssilla, jossa myös tämä herkullinen sweet & sour opittiin. Eipähän tartte enää Uncle Ben's -purkkia mihinkään, itse tekemällä tulee paljon parempaa! Opimme myös, että määrien kanssa ei ole niin justiinsa: alussa kaikkea laitetaa "liraus" (n. 1 rkl) ja lopussa sitten lisätään. Kastikkeiden maut ovat sen verta tujut että liian suolaista/etikkaista ruokaa on lopussa hankala pelastaa, jos kastiketta "vähän lirahtaa". 

Thamaalainen keittiö yllätti kuitenkin helppoudellaan. Perusraaka-aineita (kastikkeita, mausteita) on vähän, mutta syntyy (lähes) miljoonia eri vaihehtoja, kun niiden eri yhdistelmiä paritetaan eri kasviksien ja protskujen kanssa. Ja kaikki maistuu ihan älyttömän hyvältä! Nomnom. 


Sweet and sour kanalla

-kevätsipulia
-paprikaa
-tomaattia
-kurkkua
-sipulia
-minimaissia
-kurpitsaa
-porkkanaa
-ananasta
-valkosipulia
-punakaalia (muukin kaali käy)
-makeita herneitä

-kanaa

-balsamiviinietikkaa
-tavallista etikkaa
-tomaattipyrettä
-soijaa
-kalakastiketta
-osterikastiketta
-kanalientä

-suolaa, sokeria, pippuria
-maissi/perunajauhoa suurusteeksi

1. Pilko kasvikset ja kana. Laita yhteen kulhoon valkosipuli, kana, kurpitsa ja porkkana. Lirauta päälle vähän soijaa (n. 1-2 rkl). Sekoita.

2. Lisää toiseen kulhoon sipuli, kurkku, ananas, tomaatti, paprika. Päälle 1 rkl soijaa, kalakastiketta ja osterikastiketta. Sekoita.

3. Lisää kanattomaan kasvisseokseen (sipuli, kurkku jne.) n. 1 rkl balsamiviinietikkaa ja tavallista etikkaa sekä 1 rkl sokeria. Lisää myös hieman pippuria ja 1 rkl tomaattipyrettä. Sekoita.

4. Pannu kuumaksi ja sinne tilkka öljyä. Sekaan kana-kovavihannes-seos. Paista, kunnes kana kypsää.

5. Lisää kasvis-mausteseos sekä kanalientä. Pidä kastikkeen kosteus sopivana lisäilemällä lientä tarpeen mukaan. Ei siis ole tarkoitus tehdä kuivaa kasvissekoitusta eikä keittoa. Jotain siltä väliltä on hyvä.

6. Tee suurusteseos peruna/maissijauhosta ja tilkasta vettä. Kaada kastikkeeseen suurustetta pari teelusikallista.

7. Paistele kasvikset lähes valmiiksi.

8. Pienennä lämpöä, lisää herneet, kevätsipuli ja kaali. Maista. Lisää kastikkeita/etikkaa/sokeria tarvittaessa.

Nauti riisin kanssa.

Pullot on etikkaa, kalasoosia, vaaleaa soijaa ja osterikastiketta. Vihannekset on pilkottu suupaloiksi.


Ihan hyvä muuten että alettiin kokeilemaan näitä reseptejä näin pian matkan jälkeen, näkyy olevan muistiinpanot sen tasoista shorthandia että ei pian kirjuri itsekään muistaisi, että miten se nyt meni. Nyt selviydyttiin kunnialla!
Valmiin soosin rakenne

Saturday, 16 March 2013

Mahtismoothie

Thaimaassa jäin tietenkin auttamattomasti koukkuun smoothieihin tai shakeihin tai miksikäs niitä nyt nimittäisi. Täällä on siis paluun jälkeen blenderi surrannut tasaiseen tahtiin. Yleensä joukkoon päätyy banaania, omenaa/päärynää ja jugurttia/maitoa sekä jotain pakastemarjaa viilentäjäksi. Tänään lykkäsin sekaan vielä yllätysainesosaa!
Ai mitä, viinirypäleitä smoothiessa?
No on niitä viinirypäleitä joku aiemminkin varmaan smoothiehen tunkenut, mutta minä en. Rypäleet on siitä kummia, että ne jotenkin jää aina syömättä kun niitä ostaa, ja tänään kun niitä tuli meidän ihanan vihannesboksin mukana, niin päätin ainakin osan tuhota blenderöimällä. Kyllä niistä vähän makua tuli, ja varsinkin hauskaa purutuntumaa rypäleiden kuorista! Me likey, kaikille ei välttämättä uppoa.

Muumuu mustikka
Ja eikun aamupalalle! Pitäis ostaa jotain hienoja pillejä niin sais semmosia fancyja ruokablogikuvia otettua ;)





Friday, 15 March 2013

Browniekeksit ja paluu arkeen

Hei! Me ollaan takas! Aloittelen tässä taas blogin henkiinherättelyä siis. Nimi pitäisi vaihtaa ja ulkoasua miettiä ja kaikenlaista, mutta otetaas ensin reseptiä.

Ensimmäiseksi leivonnaiseksi reissun jälkeen sai kunniaksi päätyä Lunnin ihanat browniekeksit. Koskapa mahani ei ilmeisesti vehnästä nykyisellään kauhesti tykkää (tutkimukset menossa...), niin olen alkanut vähän gluteenittomuutta esitellä meidän keittiöön. Nämä keksit tuunattiin siis vaihtamalla vehnäkset gluteenittomaan jauhoseokseen. Ja voi sitä onnen iloa kun kekseistä tulikin oikeen hyviä! Ajatelin jo, että alan itkemään jos nämä leviää pellin kokoiseksi lätyksi niinkuin koeleivonnaiset Thaimassa, joita testailin riisi- ja maissijauhoilla. Mutta näihinpä onkin lisätty viekkaasti jotain sitovaa ainesosaa (en nyt enää muista mitä, kun pussi on jo tyhjennetty säilytyspurkkiin), niin että sitkoa löytyy. Jippijee! Vähän näistä tuli huokoisia kun vatkasin taikinaa kuuden kuukauden leivontatauon innolla sähkövatkaimella, vaikka eihän sitä brownietaikinaa sais. Kostona siis pinnassa on ilmakuplia. Mutta hyviä oli! Vielä parempia kun malttoi ottaa uunista tarpeeksi aikaisin. Ja hyviä ovat vielä viikonkin päästä (vaikka ovatkin vähän kuivahtaneet).


Browniekeksit (n. 20 kpl)

260 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus oman maun mukaan n. 40%-70%)
25 g voita
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 rkl espressoa
1 1/2 dl vehnäjauhoja / gluteenitonta jauhoseosta
1/4 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Pilko suklaasta 200 grammaa metallikulhoon, lisää voi. Sulata vesihauteessa ja laita sivuun jäähtymään.
Sekoita keskenään yhdessä kulhossa munat, sokeri ja jäähtynyt espresso, toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe. Malta olla käyttämättä sähkövatkainta ainakaan liiaksi, ettei rakenteesta tule huokoinen niinkuin tässä versiossa.
Lisää suklaaseos munien joukkoon, vatkaa tasaiseksi seokseksi. Rouhi jäljelle jääneet suklaat ja lisää jauhojen kanssa taikinaan.
Ota taikinasta noin ruokalusikallisia ja tiputtele leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille, jätä reilusti leviämisvaraa.
Paista 8-10 minuuttia, anna jäähtyä ritilällä ennen kuin irrotat leivinpaperista.

Vinkkejä:
- Taikina kannattaa laittaa hetkeksi jääkaappiin, niin siitä on helpompi annostella köntsiä leivinpaperille.
- Jos haluat tahmeamman sisuksen, ota keksit ulos uunista jo vähän ennen kuin ovat tikkutestin perusteella kypsiä.