Tuesday 14 December 2010

Weihnachtsplätzchen & pulla

Saksassa on ilmeisen tavallista leipoa joulun alla hullun lailla keksejä. Tässäpä siis taas tämän vuoden leipomuksia:


Suklaasynkyt

50 g tummaa suklaata
200 g jauhoja
ripaus leivinjauhetta
80 g sokeria
ripaus suolaa
1 muna
2 rkl rommia (laitoin vaan vettä kun ei ollu rommia)
100 g pehmeää rasvaa

Koristeluun:

valkosuklaata
suklaaströsseliä
tomusokeria
sitruunamehua

- Sulata suklaa. Sekoita jauho, leivinjauhe, kaakoa, sokeri, suola, muna, rommi sula suklaa ja voi. Vaivaa jauhotetulla pöydällä. Paina littanaksi, jäädytä kelmuun paketoituna jääkaapissa n. 2 h.

- Lämmitä uuni 180-asteiseksi, kauli taikina n. 3 mm ohueksi, tee muotilla sydämiä. Paista reilu kymmenen minuuttia ja jäähdytä.

- Pursota sulatettua valkosuklaata puolille sydämistä, tee tomusokerista ja sitruunamehusta kuorrute jäljelle jääneille ja strösselöi. Liimaile sydämet yhteen.

Tässä olisi oikeasti tullut väliin voista ja valkosuklaasta tehty massa, mutta ite en voin mausta niin kovasti tykkäile, niin sovelsin. Hyviä tuli kyllä!


Heidesandit

Näistä tuli viime vuonna niin hyviä, että piti tehdä uudemman kerran.


Bostonpulla

Pullaa tulee leivottua tosi harvoin kun se on jotenkin niin työlästä eikä taikinakaan aina oikeen ota noustakseen hyvin. Tällä Kermaruusun reseptillä kuitenkin tuli tosi hyvä taikina!

Pullataikina:

3 kananmunaa

4 dl sokeria

2 rkl kardemummaa

2 tl suolaa

1l vettä / maitoa

2 palaa hiivaa

350g margariini / voita

n. 2 kg vehnäjauhoja

Täytteet:

-appelsiinimarmeladi + vaniljasokeri

-omenamarmeladi + kaneli

-piparkakkumauste, voi, sokeri

Laitan kulhoon kananmunat, sokeri, kardemumma ja suola. Vatkaa kevyesti. Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää seos kananmuna-sokeriseokseen. Sulata margariini pehmeäksi. Lisää margariini ja vehnäjauho taikinaan ja vaivaa tasaiseksi. Anna kohota liian alla.

No comments:

Post a Comment