Sunday 19 December 2010

Joulukakku pukin kera

Pikkujouluissa herkuteltiin tällä pienellä joulukakulla. Pohjana oli Kinuskikissan joulukakkupohja puolikkaana reseptinä 18 cm vuoassa. Pohjasta tuli *todella* tiivis, ja käytin märkää pyyhettä vuoan ympärillä tasaisen nousemisen toivein, mutta pyyhe oli pienelle vuoalle liian paksu selkeästi, reunat jäi ihan taikinamössöksi ja piti leikata pois :(. Maku oli kuitenkin pohjassa tosi hyvä, kardemummaa ehkä vähän liiaksi, ensi kerralla riittäisi 1/4 tl.

Sisällä kakussa oli herkullinen Bratapfelmousse eli paistettu omenamousse. Tätä tehdään taatusti uudestaankin, sen verran kohdillaan oli maut. Ja sopi todella hyvin yhteen pohjan kanssa. Nam!


Jouluinen omenatäytekakku

Pohja 24 cm vuokaan:

3 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssia
1 tl kardemummaa
150 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
3 munaa
3 dl maitoa

Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24 cm).

Sekoita kuivat aineet keskenään.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen.

Sekoita hitaalla teholla vatkaten joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat aineet ja kädenlämpöinen maito.

Kaada taikina vuokaan.

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 55 minuuttia. Kumoa pian paistamisen jälkeen.

Täyte:

2 omenaa
100g voita
50 gr mantelimassaa/raakamarsipaania
4 rkl sokeria
75 gr Creme Fraiche
200 gr kermaa
3 liivatelehteä
Amarettoa/calvadosta
kanelia, vaniljasokeria

Laita mantelimassa pakkaseen. Kuori ja pilko omenat. Karamelisoi voi ja sokeri kattilassa tai pannulla. Paista omenoita seoksessa pienellä lämmöllä. Lisää kanelia ja vaniljaa.
Raasta marsipaani. Kun omenat on pehmenneet, lisää loraus amarettoa ja marsipaaniraaste. Sekoita ja lisää creme fraiche. Lämmitä vielä vähän ja ota sitten pois hellalta.
Soseuta massa. Laita jääkaappiin jäähtymään. Vatkaa kermavaahto.
Liuota liivatteet, keihauta tilkka amarettoa, sulata lehdet. Sekoita kermavaahto ja jäähtynyt omenamassa varovasti. Sekoita liivate. Täytä kakku.

3 comments: