Friday 13 November 2009

Mustikkapiirakkaa pullataikinaan

Pitkästä aikaa ajattelin kokeilla pullataikinaan tehtävää mustikkapiirakkaa. Huomaa kyllä että on ollut melko harvanlaista tämä leivonta täällä ulkomailla,kun tuntuu että kaikki taikinat meinaa mennä jotenkin piloille, tähänkin laitoin aivan liian vähän jauhoja ja eihän siitä kaulimisesta sitten mitään tullut vaan piti tumpata vielä kohotuksen jälkeen lisää ja lisää... ja siltikin päädyin vain painelemaan taikinan uunivuoan pohjalle kun ei vain ottanut onnistuakseen. Tuloksena siis liian paksu pohjataikina -> supermuhkea piirakka. Ihmeekseni kyllä pohja maistui ihan tosi hyvältä eikä vieraat tainneet huomata että tarkotus ei ollut ehkä ihan näin paljoa "pullaa" per palanen heille syöttää :D. Saksalaiset (tai mitkälie) isot pakastemustikat eivät myöskään ihan niin hyvää makua antaneet kuin suomalaiset vastineet, mutta ajoivat asian kuitenkin. Mukavana lisänä oli piirakan päälle rouhittu valkosuklaa joka antoi mukavan makean lisän muuten ei kovin makealle piirakalle. Resepti löytyi täältä.


Valkosuklaa-mustikkapiirakka

100 g voita tai margariinia
5 dl maitoa
50 g hiivaa
½ tl suolaa
1-1½ dl sokeria
n. 13 dl vehnäjauhoja (saa laittaa reilumminkin jos siltä tuntuu...)
1 l mustikoita
2-3 rkl sokeria
3 rkl perunajauhoja
munaa voiteluun

1. Sulata rasva kattilassa, lisää maito ja lämmitä se
kädenlämpöiseksi.
2. Liuota hiiva nesteeseen.
3. Sekoita suola, sokeri ja enin osa jauhoista sileäksi taikinaksi.
4. Lisää niin paljon jauhoja, että taikina alkaa irrota kulhon
reunoista.
5. Kohota 30-40 minuuttia.
6. Hiero taikina kimmoisaksi ja lisää loput jauhot tarpeen mukaan.
7. Ota 1/4 taikinasta sivuun ristikkoa varten (jos sellaisen haluat rakentaa).
8. Kauli muu osa taikinasta neliskulmaiseksi levyksi ja nosta
leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille.
9. Pane marjat ja sokeri kerroksiksi taikinan päälle ja ripottele
perunajauhot pinnalle. Rouhi päälle valkosuklaata.
10. Koristele taikinaristikolla.
11. Voitele munalla ennen paistamista 200-asteisessa uunissa noin
20 minuuttia.

1 comment:

  1. Tästä tulee ihan lapsuus mieleen. Enpä ole vuosiin tätä syönyt. Pitäiskö ensi kesänä kokeilla? ;)

    ReplyDelete