Saturday 17 October 2009

Kaksi kappaletta "sormet ristissä" -leipomusta

...eli leipomista Saksanmaalla ilman minkäänlaisia mittoja tai kunnon välineitä. No, synttäriksi piti jotain värkätä ja kun ei kerta kakkuvuokiakaan ole niin peltileivonnaisiin oli tyydyttävä. Valinta osui tällä kertaa Emerald cityn Mascarpone-brownieihin sekä saksalaisesta dr. Oetkerin Kuchen-kirjasta kaiveltuun Omppupiirakkaan.

Molemmat onnistui loppupeleissä ihan kohtalaisesti, joskaan ei (tietenkään) tekijän mielestä läheskään täydellisesti. Voin muuten tässä todeta myös, että munasokerivaahdon vatkaaminen käsin ei ole ollenkaan hauskaa. Eikä myöskään kermavaahdon...Mutta kyllä se urheilusta käy!

Brownieista tuli vähän kuivia kun täällä ei fariinisokeria tunneta enkä oikein keksinyt millä sitä olisi lähtenyt korvaamaan muulla kuin ruokosokerilla, varmaan olisi pitänyt sitten nestettä lisätä vähän muualta taikinaan kun kaikki sokeri oli "kuivaa"... Tai jotain. Tai sitten paistoin pohjaa liian kauan. Lisäksi mascarpone sattui olemaan jotain aika ihmeelistä laatua joka ei kyllä mascarponelta maistunut juuri laisinkaan ja taisin laittaa sitä muutenkin vähän, eikä sitä juuri suklaan maulta sieltä huomannut, mutta ehkä se kuitenkin toi vähän jotain "pirteyttä" muuten aika rikkaan makuiseen piirakkaan. Suklaaganachekaan ei oikein ottanut onnistuakseen, taisin vähän polttaa suklaita niitä sulatellessani eikä suklaakaan ollut mitään oikeaa leivontasuklaata vaan tavallista tummaa, täällä kyllä myydään kunnon blokkeja "kuorrutesuklaata" mutta ei tietenkään juuri siinä kaupassa missä nyt kävin... No, aina ei voi voittaa. Kuitenkin ihan maistuvia pikku leivonnaisia näistä sai aikaan.


Mascarpone-browniet

150 g voita
150 g tummaa suklaata
3 munaa
1¾ dl (120 g) fariinisokeria (ruokosokeria fariinin puutteessa)
1¾ dl (160 g)sokeria
2 dl (130 g) vehnäjauhoja
(½-1 dl manteli/pähkinärouhetta)

Laita leivinpaperi uunipannun pohjalle (n.20x30, ei siis pellin kokoinen) ja voitele pannu. Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita sokerit keskenään.Vaahdota munat ja kolmas osa sokereista vaahdoksi, lisää sokeria vähitellen munavaahtoon koko ajan vatkaten, kunnes kaikki sokeri on lisätty. Vatkaa joukkoon suklaa-voiseos. Kääntele joukkoon lopuksi vehnäjauhot ja mantelirouhe. Kaada seos uunipannuun ja paista 180 asteessa noin 20 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä kosteaksi. Anna jäähtyä ja kumoa.

Mascarponekerros:

250 g mascarponejuustoa
½ dl tomusokeria

Sekoita mascarpone ja sokeri keskenään. Levitä tasaisesti browniepohjan päälle. Laita jääkaappiin odottamaan kuorrutuksen valmistusta.

Suklaaganache:

¾ dl kermaa
75 g tummaa suklaata

Laita ainekset kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä. Älä polta! Kun suklaa on sulanut, niin anna seoksen jäähtyä huoneen lämmössä. Kaada kuorrute mascarponekerroksen päälle ja tasoita veitsellä pinta.

-------------------

Omenakakku oli ensimmäinen Saksalaisen reseptin testaus ja vähän kyllä jännitti. Loppupeleissä "schnitteistä" eli leivonnaisista tuli aika hyviä kuitenkin, ja paranivat koko ajan mitä enemmän olivat jääkaapissa. Päälliseksi tuli kermavaahtoa ja jotain kummallista ainetta nimeltään "Sahnesteif" joka sekoitetaan siis kermaan ja pitkittää kerman "kovanapysymisaikaa"... ei se mitenkään makuun kyllä vaikuttanut. Seuraavalla kerralla näihin voisi tehtailla kyllä jonkun toisenlaisen kuorrutteen, kermaa ei ole kovin kiva leikellä palasiksi kun se ei niin kovetu, tulee suttuisen näköistä jälkeä. Mutta ihan hyvää siis kaikesta huolimatta. Päälle olisi pitänyt tulla koristeeksi karamellisoidussa sokerissa paistettu omenaviipale mutta supersurkean paistinpannun (ja omien ehkä aika olemattomien sokerinsulatusskillsien) avulla siitäkään ei tullut ihan yhtään mitään, joten päädyin sitten vaan pähkinärouheeseen...


Apfelschnitten

Murupohja:
150g Zwiebackia eli korppuja
100g kookosraastetta (eli niitä tavishiutaleita)
30g sokeria
150g voita

Murskaa korput, sekoita aineet keskenään muruseokseksi. Painele leivinpaperoidulle pellille.

Pohjataikina:
4 munaa
3 rl kuumaa vettä
120g sokeria
1 pakkaus vaniljasokeria (jep, nämäkin myydään erillispakkauksina. Varmaan n. 1 tl)
150g vehnäjauhoo
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja kuuma vesi vaahdoksi. Sekota sokerit, vatkaa muna-vesivaahtoon. Vaahdota. Sekota jauho ja leivinjauhe, nostele munavaahdon joukkoon, sekoita. Levitä taikina murupohjan päälle pellille tasaiseksi. Paista n. 200 asteessa n. 20 min. Töki paistamisen jälkeen heti pohja hammastikulla kauttaaltaan rei'ille (miksi? en tiedä).

Täytekerros:
3 purkkia (jokainen 370g) omenasosetta, palasilla tai ilman

Levitä omenasose kuuman pohjan päälle, levitä tasaiseksi.. Jäähdytä.

Kuorrute:

400g Schlagsahnea eli vispi/kuohukermaa
2 rl tomusokeria
1 pakkaus Sahnesteiffia (varmaan passais vaniljakreemijauhe kans kivasti...)
+ itse laitoin vielä sulaa valkosuklaata vajaan pikkulevyllisen makua antamaan

Vatkaa kerma tomusokerin ja sahnesteiffin kanssa kovaksi. Levitä omenasosekerroksen päälle, levitä tasaiseksi. Koristele halutuilla koristeilla.

No comments:

Post a Comment