Tuesday 9 April 2013

Suklaasalami, eikä suotta

Terve! Mites meni pääsiäinen? Meillä oikein hyvin, kiitos: nautiskeltiin Suomesta vierailulle tulleen kaveripariskunnan kanssa Jamie Oliverin reseptillä muhiteltua lampaan pyllyä, uunijuureksia, suklaamoussea ja (jälleen kerran) hieman epäonnista Tarte Tatinia (joo, on se vaan vaikee. Onneks maistuu hyvältä vaikka näyttäiski kamalalta).

Pääsiäisen kohokohta on kuitenkin yleensä toisen kaveripariskuntamme järjestämä sunnuntain pääsiäisbrunssi. Siellä on pöytä koreana, mutta koskaan en malta olla tekemättä mukaan pientä makeaa syötävää. Tällä kertaa listalla olivat suklaa-espressofudget, perinteiset sitruunaminimuffarit valkosuklaa-tuorejuustokuorrutteella, kotitekoiset vaahtikset (jotka ei myöskään menneet aivan niinku Strömsössä) ja suklaasalami.

Valitettavasti nälkä oli itse juhlapäivänä kuvausintoa suurempi, joten kuvamateriaalia on ainoastaan salamista. Mutta hyvä edes niin, sillä tämä pötkylä ei ollutkaan mikä tahansa vaan ihan sairrrrraan hyvää! Maistui myös muille juhlavieraille ilmeisesti, koska isolle lautaselle laitetut pitkät salamisiivujen rivit hupenivat ympäröivää makeaa tarjontaa liukkaammin. Jos et ole siis tätä vielä kokeillut, niin nyt kannattaa! Resepti on bongattu Konnan koukuista ja kokkauksista.



Suklaasalami

250 g tummaa suklaata, mielellään vähintään 40%
1 dl pähkinöitä (esim. cashew, pistaasi, manteli)
1 dl suolattuja maapähkinöitä (tai jos ovat suolattomia, lisää ripaus suolaa massaan)
2 dl digestivekeksiä
60 g voita
1,5 tl kanelia
3/4 dl erikoishienoa sokeria
2 kananmunan keltuaista

Tomusokeria koristeluun

Murskaa pähkinät karkeaksi rouheeksi, jätä reilusti sattumia. Murskaa digestivekeksit. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa. Kun suklaa ja voi ovat sulaneet, sekoita joukkoon pähkinät ja keksi, kaneli ja sokeri ja lopuksi kananmunan keltuaiset. Anna massan jäähtyä huoneenlämmössä n. tunti. Levitä työtasolle kaksi n. 40 cm pitkää tuorekelmun palaa. Nosta puolet massassa toiselle tuorekelmulle, ja pyöritä siitä kelmun päällä makkara. Kääri makkara tuorekelmuun, sulje päät. Tee toinen makkara. Laita pötköt leivinpaperin/folion sisään ja paketti jääkaappiin... mielellään yön yli.   

Avaa kääre ja levitä sille siivilöityä tomusokeria. Avaa makkarat tuorekelmusta ja pyöritä ne tomusokerissa, kunnes ne ovat kauttaaltaan valkoiset. Odottele vielä n. 15 min ennen leikkaamista, ettei makkarat murene. Leikkaa makkarasta noin puolen sentin - sentin mittaisia palasia. Säilytä jääkaapissa (jos mitään jää jäljelle juhlien jälkeen).



2 comments:

  1. etsin yhteystietoja mutten niitä löytänyt...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei, ohoh, ovat näköjään hävinneet jonkun muokkauksen myötä. Sähköpostia voi lähettää osoitteeseen karkkivuori [at] gmail [piste] com :)

      Delete