Tuesday 17 May 2011

Synttärikaakkuja

Kaveri ja hänen pari muuta kaveriaan juhlistivat yhteisiä 30-vuotisiaan, ja sain tehtäväksi leipaista juhlallisuuksiin pari kakkua. Väritoiveina oli pinkkiä ja ruskeaa, ja mauiksi valikoitiin suklainen pohja, toiseen kakkuun valkosuklaamousse ja toiseen vadelma. Lisäksi toivottiin yksinkertaisia onnitteluja suklaaspritsauksina.

Resepti pohjaan jälleen Kinuskikissalta, ja onnistui paremmin kuin viimeksi sitä tehdessäni, maku oli tosi hyvä eikä koostumuskaan ihan niin murenevainen kuin ohjeessa varoitetaan, mutta kyllähän se huonommin koossa pysyy kuin tavallinen sokerikakkupohja. Tullaan käyttämään jatkossakin varmasti!

Tein itse kakut 26 cm vuokaan kun niistä piti riittää 40 hengelle (no, olihan sitä kakkua taas liikaa mutta parempi liikaa kuin liian vähän! Tässä vielä alkuperäinen resepti 24 cm vuokaan sopivana, itse tein siis puolitoistakertaisena tämän. Paistoaika oli tällöin vähän pidempi, n. tunnin, 70 minuuttia. Kokeilin toiseen pohjaan laittaa 4 munaa ja toiseen 5, molemmat onnistuivat hyvin eikä eroa juuri huomannut.

Taikina:
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
¾ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta
150 g voita tai margariinia
3 ½ dl sokeria
3 munaa
3 dl kädenlämpöistä maitoa

Paistolämpötila ja -aika:
175 astetta, keskitasolla 50-60 minuuttia

Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita hitaalla teholla vatkaten joukkoon ensin reilusti jauhoja ja tämän jälkeen vuorotellen pienissä erissä loput kuivat aineet ja kädenlämpöinen maito. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 50-60 minuuttia.

Mousset meni taas omien reseptien mukaan ja valkosuklaa teki tällä kertaa tepposet kieltäytymällä hyytymästä vaikka liivatteita taisi olla 5 (plus suklaan oman hyydytyskyky tietenkin). No, kyllä se täyte kakun sisällä pysyi, mutta melkoinen "blob" tuli muodosta. Voit arvata kuvista, kumman kakun sisällä oli hyytynyt täyte ja kumman ei ;). Myös spritsauksia pitäisi treenata, aina jää vähän jälki harmittamaan vaikka ei näistä nyt ihan susia tullut.




Tällä kertaa päätin tilata ja kokeilla muissakin blogeissa ylistettyä FunCakesin vaahtokarkin makuista sokerimassaa. Ja voi pojat, millaista massaa tämä oli! En ole ikinä yhtä hyvin työstettävää massaa käsitellyt, ja makukin oli aivan taivaallinen (sellainen laivalta ostettujen pinkkien tuubipurkka/kiekkopurkka/pallopurkka-settien makuinen!). Tätä lisää! Meinasi jo täysin mennä hermo täältä ostamaani sokerimassaan joka vain halkeili ja halkeili vaikka mitä sille teki. Nyt ei kyllä käytetä mitään muuta kuin tuota FunCakesin massaa, pitääkin tilata sitä heti kunnon varastollinen. Yksi suklaanmakuinen massa samasta paikasta on vielä paketissaan, milloinkahan sitä pääsisi kokeilemaan :)

No comments:

Post a Comment