Friday 2 August 2013

Gluteeniton överihyvä Brita-kakku

Britakakku on tämän keittiön miehen lempiruokaa, joten sitä tulee leivottua vähintään pari kertaa vuodessa. Aina se on yhtä hyvää ja myös aina yhtä epäkuvauksellista. Pahoittelen jo etukäteen kuvia: jos ulkona (ja sisällä) on 30 astetta lämmintä, ei vaan jaksa alkaa värkätä kuvauspaikkaa kuosiin. Että niin, sairaan hyvää oli, vaikka kuvista ei ehkä siltä näytä.

Muistettiin muuten viime lauantaina taas yksi hyvä puoli siitä, että on aikuinen: jos huvittaa, voi syödä koko päivän vaan kakkua. Ja niinhän  me tehtiin. Oli kyllä vaan niin järkyttävän hyvä Brita että ei olla koskaan vielä yhtä hyvään pystytty :)



Päivässä kahdestaan syötävän hyvä (gluteeniton) Brita
(maltillisemmille syöjille ehkä n. 10 hengen kakutin)

Pohja:

125 g voita
1 dl tummaa ruokosokeria
2 keltuaista
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnää)
2 tl leivinjauhetta
1 dl hyvää appelsiinimehua

Marenki:

2 valkuaista
1,5 dl hienointa sokeria
(1 tl vaniljasokeria)

Täyte:

mansikoita
banaania
nektariinia/persikkaa

n. 3 dl haluamaasi kermatuotetta (meillä tällä kertaa Minus L -laktoositon kerma)
vajaa purkki haluamaasi rahkatuotetta (meillä laktoositon rahka)
reilusti vaniljasokeria
sokeria maun mukaan

Päälle:

Marianne crush -rakeita

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita joukkoon kuivat aineet seoksena vuorotellen appelsiinimehun kanssa.

Levitä kakkutaikina suorakaiteeksi (25 x 30 cm) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 min.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi Lisää sokeri pieninä erinä sen jälkeen, kun valkuaisista alkaa muodostua vaahtoa. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Levitä marenki lusikalla pohjalle. Paista vielä uunin keskiosassa 180 asteessa 15 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

Täytä kakku juuri ennen tarjoilua: Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota puolikas pohjalevy leivinpaperista lastalla ja siirrä varoen tarjoiluvadille. Levitä hedelmänpalaset ja puolet täytteestä. Nosta toinen levy päälle, levitä toinen puoli täytteestä ja mansikkaviipaleet. Koristele Marianne crushilla.

No comments:

Post a Comment