Monday 13 April 2009

Lusikkaleivät vaativat treeniä

..ainakin ulkonäkönsä puolesta. Tein lusikkaleivät kummilusikalla, jonka pohjassa oli kuvio, ja vähän mietin vaikuttiko tämä vai muuten vain lusikan muoto siihen, että taikina ei kyllä ainakaan irronnut lusikasta mitenkään muuten kuin sormilla "vetämällä", jolloin lusikkaleivistä kyllä tuli enemmän nuolenkärjen kuin lusikan näköisiä. Auttakaapas jotkut fiksummat ja enemmän lusikkaleipäilleet, miten saatte taikinanne irti lusikasta kauniimmin? :o
Maku oli mitä mainioin kyllä! Nämäkin on yllättäen kopsattu ihanaiselta Kinuskikissalta. Paistaessa leipäseen ilmestyi kummallisia ruskeita pisteitä, mistähän tämä sitten mahtoi johtua? Kummilusikka kyllä on vähän mustunutta hopeaa, voikohan tämä aiheuttaa pisteitä vai olivatko ne vaan liian kauan uunissa? Eivät kyllä juuri olleet pidempään kuin sen 5 minuuttia. Kummallisuuksia. Mutta oppia ikä kaikki :).
Täytteenä näissä namupaloissa puolissa lemon curdia, puolissa Nutellaa. Kattilan mielestä molempi parempi, ja omastakin mielestäni veivät kyllä kielet mennessään!
Koristeena on tummaa ja valkoista suklaata, leikkivät pajunkissoja jos joku ei ällännyt ;). Pursotuksetkin vaativat taitoa, kaikista hankalinta on nuo "hännät" mitä jää raahailemaan ympäriinsä, ja valkoisissa kissoissakin on enemmät nyppylöitä kuin keskimääräisessä mäkimaastossa mutta harjoitus tekee mestarin, eiks joo...


Pääsiäislusikkaleivät

n. 30 kappaletta (meillä tuli kyllä paljon vähemmän, lusikka oli vissiin isompi...)

Taikina:
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Väliin:
Lemon curd -tahnaa/Nutellaa

Koristelu:
tomusokeria tai
tummaa ja valkoista suklaata

Sulata rasva kattilassa ja anna kiehua n. 5 min, kunnes se on saanut hieman väriä. Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi kylmässä vesihauteessa, kunnes seos on jäähtynyt. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri ja lisää voi-sokerivaahtoon. Painele taikinaa lusikkaan ja siirrä siitä pellille. Paista 200 asteessa n. 5-10 min. Pikkuleipien ei tarvitse saada juurikaan väriä. Anna jäähtyä.

Levitä tasaiselle puolelle Lemon curd -tahnaa ja laita vastakkain toisen pikkuleivän kanssa. Sihtaa pinnalle tomusokeria tai koristele suklaapursotuksin.

No comments:

Post a Comment