Monday 13 April 2009

Keväisen keltainen pääsiäiskakku

Kinuskikissan blogilla tuli jälleen käytyä urakalla pääsiäisleipomuksia suunnitellessa (niin kuin näemmä lähiaikoina aina muutenkin :D). Tässä siis Kinuskikissan höyhenen kevyen juustokakun reseptillä värkätty (vähän modattu) pääsiäiskakku ála Patavahti. Oli helppoa tehdä, tosin en ollut aivan varma, että reunakalvo jota käytin kakun hyydyttämisen avuna teki työnsä niinkuin piti, siihen kyllä tarttui täytettä siten, että reunasta tuli tuommoinen rypyläinen... vaan toisaalta, ehkä sen kuuluukin mennä niin? Kokemusta, kokemusta.
Muuten tein kakun teossa minimokan kun sekoitin täytteeseen valkuaisvaahdon jo ennen liivatteen laittoa, joten voi olla että siinä vähän kakun ilmavuus kärsi, mutta voi olla että ei, koska lopputulos oli silti aivan ihanan kuohkea.
Kattilan ja omien testimielipiteiden perusteella ensi kerralla voisi laittaa sekä täytteeseen että kiilteeseen yhden liivatteen vähemmän; nyt varsinkin kiille oli melko "chewy" eli pureskeltavaa eli liivatekumista. Mutta maku oli kohdallaan.
Päälle tein saman tapaisia koukeroita suklaalla kuin esikuvakakussakin, ja koristeiksi päätyivät muutama narsissi sekä marsipaanipupunen. Loput pitänee tunkata johonkin toiseen kakkuun. Mielenkiinnolla seurasin myös, kuinka marsipaani käyttäytyi kakkukuvun ja kiilteen yhteisvaikutuksessa: lähes minuuteissa kukat olivat sulaneet aivan mössöksi! Mutta toisaalta kupua oli lähes pakko käyttää koska samassa jääkaapissa marinoituivat myös yrttiset lampaat joiden makua en mielelläni olisi kakkuun ottanut. Ja mitäpä se koristeiden lötkistyminen haittaa siinä vaiheessa, kun kakku on jo ensiesiintymisensä tehnyt :)
Ohoh tulipahan taas tarinaa... No, kuitenkin tässä kuvien saattelemana reseptiohjetta myös.





Pääsiäisen keltainen sitrusjuustokakku

Pohja:
200 g Digestive-keksejä (vähärasvaisempi versio)
75g leivontamargariinia

Täyte:
6 liivatetta
1 sitruunan kuori ja mehu (n. 1 dl)
200 g maustamatonta tuorejuustoa (mahd. vähärasvaista)
2 dl rasvatonta veriappelsiinijugurttia
1 prk rasvatonta maitorahkaa
2 dl makeutusjauhetta/sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 valkuaista

Kiille:
3 liivatetta
2 ½ dl appelsiinitäysmehua

Sulata rasva kattilassa. Hienonna keksit ja yhdistä keksimurska rasvan kanssa. Levitä keksimuru-rasvaeseos jauhotetuin sormin leivinpaperilla vuoratun, halkaisijaltaan 24 cm vuoan pohjalle. (Kinuskikissan alkuperäisessä ohjeessa pohja tehtiin bonasoseeseen, mutta halusin pääsiäisen kunniaksi rasvapohjan).

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita keskenään tuorejuusto, jugurtti, rahka, sitruunankuori, makeutusjauhe/sokeri ja vaniljasokeri. Vaahdota valkuaiset. Kiehauta sitruunamehu ja sulata liivatelehdet siihen. Sekoita täytteeseen. Lisää lopuksi valkuaisvaahto nuolijalla varovasti sekoittaen. Kaada vuokaan ja hyydytä jääkaapissa 3-4 tunnin ajan.

Laita kiillettä varten liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta n. ½ dl appelsiinimehusta ja sulata liivatteet siihen. Yhdistä sitten muun mehun kanssa. Jos mehun pintaan meinaa muodostua sakkaa, poista se lusikalla. Jäähdytä kiilleliemi huoneenlämpöiseksi ennen täytteen päälle kaatamista. Kaada kiille vuokaan lusikan kautta. Anna hyytyä jääkaapissa.

1 comment:

  1. Iik, ihana pikkupupu pomppinut narsissien keskelle! Narsissit on kyllä upeat, toimivat hyvin tuossa heleän kiilteen päällä. Anteeksi, etten vastannut pääsiäishässäköiden keskeltä aiemmin meiliisi, mutta vastaan nyt tässä: eli olen jo lisännyt sinut blogilistalleni. :) Mukava tapa muuten tämmöinen yhdessä bloggaaminen.

    ReplyDelete