Monday 27 April 2009

Kevätkakkua tyttöjen munkkikesteille

Tyttökavereiden kanssa pidettiin munkinpaistajaiset, joten pitihän sitä kaveriksi värkätä kakku. Kolmen munan pohja paistui 20 cm vuoassa melko epätasaisesti ja nousi keskeltä reilusti enemmän. Onnistuin myös taas leikkaamaan sen aivan kieroon, grrh. Täytteenä oli mansikkarahkaa (nam!) ja pussista tullutta valkosuklaa-nougatvaahtoa joka kyllä ohjeen mukaan tehtynä tuli melkoisen voimaiseksi koostumukseltaan eikä makukaan mikään superhyvä ollut... Kostutukseen käytin spritea. Kermavaahdon tasoittaminen kakun päälle oli jälleen aivan sairaalloisen vaikeaa eikä siitä hyvää tullut vaikka miten olisi yrittänyt, ei auttanut kyllä ollenkaan se, että reunoilta kakku oli matalampi kuin keskeltä. Tässä palettiveistä odotellessa... Onneksi on koristeita! :D Myös pursotuksista tuli melko futuristiset kun piti kokeilla jos jonkinlaista vänkkyrää kun ei näyttänyt hyvältä taas omasta mielestä mitenkään. Reunat tein isolla Städterin tähtityllalla, päällyskiekurat vähän pienemmällä samanmoisella.


Koristesommitelma


Kevätkakku

3 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat ja sekoita varovasti munasokerivaahtoon. Paista 170-200 asteessa n. 30 min.

Mansikkarahkatäyte

1 prk Flora vispiä
1 tlk vaniljarahkaa
makeutusjauhetta
200g pakastemansikoita
1 liivate

Vatkaa kermavaahto, sekoita rahka ja makeutusjauhe. Pilko sekaan mansikat. Liuota liivate mansikoiden mehutilkkaan ja sekoita täytteeseen.

Piiraslauantai

Kodin kuvalehdessä 8/09 oli varsin maukkaan oloinen Hummingbird caken resepti, joten lauantain iloksi lähdettiin sitä sitten kokeilemaan. Piirakasta tuli tosi hyvää, joskin vähän kuivakkaa, olisin kaivannut enemmän pehmeyttä. Saattoi johtua toki siitä, että paistoimme piirakkataikinan kahdessa pyöreässä alumiinivuoassa syvän neliövuoan sijaan jota reseptissä suositeltiin, joten piirakasta tuli siis ohuempaa -> kovempaa. Maku oli kuitenkin nam. Toiseen piirakkaan sipaistiin vielä Nutellaa kuorrutekerroksen alle, mikä ei yllättäen ainakaan huonontanut piirakan makua :D


Banaani-kookoskakku

4 dl vehnäjauhoja
2 dl ruokosokeria
2 tl leivinjauhetta
1 limen raastettu kuori
1 tl inkivääritahnaa (meillä oli vain jauhetta)
1 dl kookoshiutaleita
1 tlk ananasmurskaa
2 isoa banaania
2 munaa
1,5 dl öljyä

Kuorrutus:
50 g sulatettua, jäähtynyttä voita
200 g sitruunatuorejuustoa (meillä tavisjuustoa + sitruunamehua)
2 dl tomusokeria
kookoshiutaleita

Sekoita vehnä, sokeri, leivinjauhe, limen kuori, inkivääri ja kookoshiutaleet. Valuta ananas siivilän läpi, murskaa banaanit haarukalla. Sekoita hedelmien joukkoon munat ja äljy. Lisää kuivat aineet. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Levitä korkeareunaiseen n. 20 x 20 cm vuokaan (meillä siis matalat pyöreät vuoat). Paista 175-asteessa alatasolla n. 45 min. Kumoa hieman jäähtyneenä. Sekoita kuorrutuksen ainekset, älä vatkaa liikaa jotta kuorrutteesta ei tule löysää. Levitä jäähtyneen piirakan päälle. Ripottele päälle kookoshiutaleita.

Lihaa pitkästä aikaa!

Kattilakeittiössä on lähiaikoina ollut kovasti lihatonta aikaa. Nyt korjattiin tilanne jauhelihalasagnen voimin. Ja olihan hyvää pitkästä aikaa! Väliin saatiin myös mozzarellaa ja raejuustoa, vauhtia otettiin tästä reseptistä. Oli kyllä ehkä valehtelematta parasta lasagnea ikinä, mozza toi sopivasti "pureskeltavaa" tekstuuria ja mehevyyttä, ihan superhyvää naminamia tämä oli siis :)


Mozzarella-jauhelihalasagne

1 sipuli
2 vs-kynttä
oliiviöljyä
1,5 purkkia tomaattimurskaa (yrttinen)
400g jauhelihaa
suolaa ja mustapippuria, basilikaa, chilijauhetta
Lasagnelevyjä
Mozzarella- ja raejuustoa, juustoraastetta

Pilko sipuli ja valkosipulinkynsi. Lämmitä öljy pannussa. Freesaa sipuleita hetken, kunnes ovat pehmeitä. Lisää jauheliha, paista. Lisää joukkoon tomaattimurska. Mausta soosi. Lado vuokaan, ekana kastiketta, sitten mozzaa ja raejuustoa, sitten lasselevyt, toista kunnes kaikki kastike käytetty, päällimmäinen kerros tulee kastikkeesta ja juustoraasteesta. Paista noin 200ºC 20-30 minuuttia.

Lassetestejä

Huomasimme Kattilan kanssa, että kaappiin on kertynyt kymmeniä paketteja kaikenkarvaisia kuiva-aineita. Lasagnelevyjä oli ainakin neljässä eri paketissa, joten tämä viikonloppu käytettiin lasagnekokkailuun. Tässä ensimmäinen lasse, Fuusiokeittiön innoittama pinaattilasagne, jossa maitokastikkeen korvaa kikhernetahna. Oli tosi hyvää muuten, paitsi että Kattila keikautti mukaan melkoisen roimalla kädellä rosépippuria, joka sieltä kyllä sitten aika tukevasti maistuikin. Ensi kerralla siis vähemmän sitä tavaraa :)


Pinaattilasagne

Kikhernekastike
n. 2 dl kypsiä kikherneitä
(liota kuivia yön yli ja keitä tunti-pari kunnes pehmeitä, tai käytä tölkkikamaa)
n. 5 dl kikherneiden keitinvettä (tai vettä tai mietoa kasvislientä)
pari rkl margariinia
pari rkl oliiviöljyä
muutama rkl jauhoja
valkopippuria
muskottipähkinää
(rosépippuria)
(rakuunaa)
kourallinen juustoa

Pinaattitäyte
n. 300 gr pakastepinaattia
iso sipuli
puolet pienestä purjosta
pippuria
jauhettua korianteria
(n. 100 gr fetajuustoa)

juustoja mielen mukaan (meillä vain perus xtra-kevyttä juustoraastetta)

Soseuta kikherneet veden kanssa ohueksi liemeksi. Toisessa kattilassa kuumenna rasvat ja sekoita jauhot sekaan, lisää kikherneliemi ja keitä hetki. Lisää sekaan juustoa ja mausteita maun mukaan. Suolan kanssa tosin kannattaa olla maltillinen, koska juustoista tulee sitä paljon. Tai tulee ainakin, jos käyttää reilusti juustoa niin kuin minä...

Pehmennä sipulia pannulla öljyssä, lisää purjot ja pehmennä, lisää pinaatit, hieman vettä ja mausteita. Anna hautua kannen alla vielä lisää ja jäähtyä sitten hieman. Sekoittele feta joukkoon.

Voitele vuoka. Meillä käytössä n. 3 lasagnelevyn pituinen matala vuoka. Levitä pohjalle kastiketta ja kerros lasselevyjä, sitten kastiketta, juustoa, pinaattitäytettä ja pastaa vuorotellen, kunnes kaikki on käytetty. Päällimmäiseksi pastaa, kastiketta ja lopuksi reilusti juustoa. Sitten uuniin ja pois kun näyttää hyvältä. Itse paistoin 180 asteisessa uunissa reilu puoli tuntia folion alla ja sitten toisen mokoman 225 asteessa. Anna lasagnen vetäytyä hetki uunin jälkeen.

Thursday 23 April 2009

Soppaa ja sämpylää

Testasin tässä tällä viikolla keittoa pitkästä aikaa, ja tulikin sitten tosi hyvää. Maku-lehdestä tämän reseptin kekkasin. Myös sämpylät onnistuivat ennätyshyvin, joten tässäpä molemmista reseptiä talteen!


Superhyvät sämpylät

5 dl vettä
2 dl vehnäjauhoja
9 dl rouheisia sämpyläjauhoja
vajaa dl kauraleseitä
1 pss kuivahiivaa
loraus hunajaa
n. 1,5 tl suolaa
loraus öljyä
päälle seesaminsiemeniä ja kurpitsansiemeniä

Sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin. Sekoita vehnäjauho-hiivaseos 42-asteiseen veteen. Lisää kauraleseet, hunaja ja suola. Lisää sen verran sämpyläjauhoja että taikina on sopivaa. Lisää vielä loraus öljyä ja kohota. Leivo sämppärit märin käsin ja voitele vielä pintaa vedellä. Tupsaus jauhoja sämppyjen päälle helpottaa kohotusliinan kanssa. Vielä seesaminsiemeniä pintaan ja uusi kohotus. Paista 225-asteessa kunnes ovat sopivan värisiä.

Mausteinen linssikeitto

2 porkkanaa
2 perunaa
1 sipuli
100g purjoa
2 vs-kynttä
1/2 rkl öljyä
1 rkl punaista currytahnaa
1 tlk (4oo g) tomaattimurskaa
6 dl vettä
1 dl punaisia linssejä
1 dl kookosmaitoa
1 tl suolaa

Kuori ja paloittele porkkanat, peruna, sipuli ja vs. Paloittele purjo. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää currytahna. Sekoita hetki. Lisää kasvikset, paista 3 min. Kaada kattilaan tomaattimurska, vesi ja linssit. Hauduta miedolla lämmöllä 20 min. Soseuta keitto. Lisää kookosmaito, kiehauta nopeasti uudelleen. Mausta suolalla ja esim. auringonkukansiemenillä.

Koristetreeniä

Marsipaani on kärsinyt tässä lähipäivinä sellaiseen vauhtiin että pistänpäs parit kuvat sessioista. Treenit on aika alkuvaiheessa vielä niinkun tuloksista näkyy, mutta kyllä se tästä hiljalleen :)
Ainut mikä ärsyttää tällä hetkellä on musta väri ja sen hankaluus. Ostin Ullanunelmasta Sguire's kitchenin mustaa pastaväriä, mutta se ei kyllä ole mustaa nähnytkään, ainakaan ensimmäisellä maalauskerroksella ja kumman vetistäkin se mielestäni on. Siveltimetkään ei ole kun jostain Suomalaisesta ostettuja kökköjä, pitänee käydä jossain ihan taidekaupassa että saisi ihan niin ohuen ja silti jämäkän kuin mahdollista noiden pienien viivojen tekemiseen. Tällä erää parhaan pienen viivan sain ihan hammastikulla...


Sinistä jäi, niin tein muka valaita. Näyttävät kyllä enemmän lentokaloilta...


Poikakaverin äiti pyysi tekemään nuorimmaisen lakkiaiskakkuun koristeen, jossa istuisi poika autossa ja nakkelisi kirjoja taaksepäin. Tässä eka prototyyppi. Auto näyttää enemmän moottorikelkalta kuin autolta ja muutenkin tämä on aivan liian pieni mutta tulipahan väkerrettyä...


Iih, it's a snake! Ja ensimmäinen kokeilu ylioppilaslakista... muistuttaa kaivoskypärää... :D


Lisää ruusuja. Ja mitenniin liikaa hopeasprayta? :D Vähän suhahti liikaa kun treenailin senkin käyttöä...


Lehtiä Ullanunelmasta ostetuilla uusilla lehtimuoteilla. Hyvin toimii <3


Pikkukukkasia kevään kakkuihin ja muffareihin


Kukkatreeniä jollain gerbera/päivänkakkaramuoteilla


Ruma pikku sammakko ja kukkaa taustalla. On se kumma miten kyllä tietää miltä sammakko näyttää vaan ei silti saa sitä aikaiseksi jos ei ole mallikuvaa vieressä...

Sunday 19 April 2009

Kevättä rinnassa

..joten kevätkakkua väsäämään, kavereiden illanistujaisiin. Tämä oli ensimmäinen oikea täytekakkukokeilu kakkukärpäsen puraisun jälkeen, ja myös eka kerta kun kokeilin pursotuksia muualle kuin muffinssien päälle. Ja olihan hankalaa! Ei voi muuta kun ihailla teitä taitavampia, joiden reunapursotukset ovat aivan suorat! En oikein ottanut kuvista selvää että tekevätkö ihmiset yleensä reunapursotukset tällälailla "jatkuen" niinkuin itse tein vai katkaisten aina ja tehden uuden pursotusviivan toisen viereen. Melkoisen wobblya jälkeä kyllä tuli itselläni, ja asiaa ei ainakaan helpota se, että työtaso on n. puoli metriä liian matala... Mutta treeniä ikä kaikki! Myös kerman levittäminen tasaiseksi valkoisen lastan avulla oli aivan sairaan vaikeaa, varsinkaan reunoille siitä ei kyllä tullut yhtään mitään kuin tuhrua jonka seassa oli kakusta irronneita paloja. Reunaahan ei olisi kyllä edes tarvinnut kermoittaa kun tein siihen pursotukset sitten, mutta halusin kuitenkin kokeilla. Kanttakaan en saanut reunoilta hienoksi, eli siis en saanut kermakerroksesta tasaista. Onneksi tuli paljon koristeita ja pursotuksia :D. Olisikohan jollain palettiveitsellä helpompaa? No, tämänkin asian suhteen harjoitukset jatkuvat,

Jotkut ottivat kommenteissa kantaa siihen, että tämän blogin kakkualkutaival on mennyt melko lailla Kinuskikissaa apinoidessa. Ja tottahan tuo, mutta mielestäni kuitenkin otan mieluummin alkuun onnistuneita kokeiluita muiden hienojen näköisistä resepteistä kuin että alan heti omin päin töhöillä ja kokeilla, epäonnistun ja kettuunnun koko hommaan. Että Kinuskikissaan tullaan lainailemaan kyllä jatkossakin, mutta kunhan tässä kokoajan taidot kehittyy niin alkaa omiakin sovelluksia ja varsinkin koristeideoita tulla kehiin.


Mutta takaisin kakkuun: Tässä siis kokeilin sienikakkupohjaa ensimmäistä kertaa, ja koe ei kyllä kovinkaan säväyttänyt. Taikinasta tuli kyllä mukavan kuohkeaa ja kakku paistui tasaisesti ja nousi hyvin. Kuitenkin taisin pitää pohjaa uunissa liian kauan, kun sen pohja (joka oli tasaisin ja jonka käytin valmiin kakun kanneksi) meni melkoisen kovaksi. Muutenkaan mielestäni itse kakkupohja ei juuri maistunut miltään, ja rakenteeltakin tykkään enemmän tavallisesta sokerikakun rakenteesta. Mutta kokeiluna kyllä kiva!

Pohjan kostutin makeutusjauhe-vedellä, mutta sitruunainen kostuke olisi ollut kivempi, ensi kerralla siis vaikka spriteä tai jotain, tai maitokin olisi varmaan tuonut mukavamman maun pohjiin. Välissä oli suklaavaahtoa, lemon curdia ja sitruunatäytettä jota värjäsin elintarvikevärillä keltaisemmaksi että tulisi hienommat värit kakkuun, täytteet soveltaen Kinuskikissaa, vähän muunnellen kuitenkin.


Pursotuksiin käytin Flora Vispiä vaniljakreemijauheella terästettynä, reunalla siis melkoisen vänkkyrät pursotukset tehty 1M-tyllalla, ja pienemmät keltaiset tähdet pienemmällä tähtityllalla, johon kyllä tykästyin kovasti. Päällä pelkät tavalliset "pyörivät" pursotukset, kun en enää oikein jaksanut alkaa säätämään ja kehittämään siinä vaiheessa hienompia. Muut koristeet pääsiäiseltä jääneitä marsipaaninarsisseja (hyvin näkee, että vasemman puolimmainen toisesta, vähän onnistuneemmasta erästä, ja oikean puolimmainen ensimmäisestä melko mielenkiintoisen näköisestä koe-erästä :D). Keskustan suklaakuvio on edellisestä harjoituserästä, niitä pitää tehdä lisää, ovat tosi kivan näköisiä!.

Hmm tulipahan taas tekstiä. Tässä nyt kuitenkin vielä reseptit:

Kevätkakku

Pohja
3 dl vehnäjauhoja (kaakaopohja: korvaa ½ dl vehnäjauhoista kaakaojauheella)
1-2 tl leivinjauhetta
4 munaa (mielellään huoneenlämpöisiä!)
2 dl sokeria
1 dl kiehuvaa vettä

Voitele ja korppujauhota 24 cm suuruinen vuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään.
Varaa munien ja sokerin vaahdotukseen hyvin iso kulho, koska veden ansiosta munat ja sokeri vaahtoutuvat todella paljon. Laita vesi kiehumaan, vatkaa muna-sokerivaahto.
Kaada oikea määrä vettä mitta-astiaan ja lisää vesi siitä pienissä erissä jatkaen vatkaimella sekoittamista täydellä teholla. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon pienissä erissä varovasti nuolijalla käännellen. Kaada taikina vuokaan.
Paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 30 min. Suojaa pinta jonkin ajan kuluttua alumiinifoliolla, jotta se ei tummu liikaa. Kumoa kakku pian uunista ottamisen jälkeen.

Suklaatäyte
2½ dl Flora Vispiä
purkki vaniljarahkaa
n. 1/4 tuorejuustopurkista
150g tummaa suklaata

Vaahdota kerma, lisää rahka ja tuorejuusto. Sulata suklaa varovasti mikrossa, sekoita täytteeseen.

Sitruunatäyte
3 liivatetta
100g tuorejuustoa
1 dl sopivaa sitrusjugurttia
½ prk rahkaa
1 dl makeutusjauhetta
1 tl van. sokeria
lemon curdia (n. 2 rkl)
2 valkuaista
sitruunanmehua liivatteiden liuottamiseen

Laita liivatteen kylmään veteen likoamaan. Sekoita kaikki täytteen aineet paitsi valkuainen ja sitruunamehu. Vaahdota valkuaiset. Kiehauta sitruunamehu, liuota liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana täyteseokseen sekoittaen. Lisää valkuaisvaahto nuolijalla varovasti nostellen.

Monday 13 April 2009

Pääsiäisen juustolautanen

Tänä pääsiäisenä herkuteltiin myös juustolla. Kaksi uutta supersuosikkia löytyi Stockmannin tarjousten perusteella: Tanskalainen sinihomejuusto Bornzola sekä ilmeisesti italialainen gouda Parrano Robusto. Näitä lisää! Lisäksi vielä tuo jo viime postissa mollattu karmea brie. Good riddance...

Pääsiäsmenu kokonaisuudessaan

Pääsiäiseen kuuluu ehdottomasti lammas tai karitsa, valkosipuli ja joku kevyt lisäke. Näinpä noudatimme hyväksi havaittua perinnettä tänäkin vuonna. Reseptit haettiin tällä kertaa Ruokalasta: yrttilammasta, omasovelteisia valkosipulipottuja ja namia mozza-sitrussalaattia. Alkupalana Maku-lehdestä kekattuja parsakääröjä, joiden yhteydessä on nyt mainittava että ei, Brie-juusto vaan ei ole hyvää. Olen nyt antanut sille riittävästi tilaisuuksia että voin sanoa tämän. Se maistuu kesäkeitossa lilluneelta kukkakaalilta, joka on ehkä yksi pahimmista mauista mitä olen maistanut, eikä sen kermaisuus vain riitä peittämään tätä faktaa. Case Brie closed, siis.

Viineinä näissä pääsiäiskarkeloissa olivat seuraavat: Beaujolais Bernolin, kevyt ja tosi hyvä nautiskeluviini. Bianco di Custoza Terre in Fiore mielettömän hyvä valkkari jota varmasti ostan uudestaankin. Myös Kattila alkaa kääntyä valkkaritykkääjäksi tämän ansiosta. Ja vielä luomuviini! Accademia del Sole Familia Simonetti SyrahIhan kelpo täyteläinen ruokapunkku, mutta ei mitään maailmoja räjäyttävää.

Eräitäkin mokia tuli taas tehtyä: Kattilainen unohti auvoisesti suolan ja pippurin sekä potuista että osasta lambopihveistä :D. Nooh, jos on monta rautaa tai pannua tulella niin ainahan sitä sattuu ja tapahtuu. Hyvää oli silti. Ja varsinkin riittävästi :D


Yrttilammas ja valkosipulipotut

600 g lampaan (meillä karitsan) ulkofileetä (meillä oli vähän liikaa, reilu kilo. Siksi ei kuorrutusta riittänyt kaikkeen)

Marinadi:

1 dl öljyä
1-2 salottisipulia
3 valkosipulin kynttä
rosmariinia
timjamia
musta- ja valkopippuria myllystä

Yrttikuorrutus:
1 d basilikan lehtiä
1 dl persiljaa
1 d ruohosipulia
0,5 tl karkeaa suolaa
2-3 dl maustamatonta majoneesia
2 valkosipulin kynttä
1 dl raastettua valkoista leipää
musta- ja valkopippuria myllystä

Potut:
Kilo perunaa
n. 3 dl ruokakermaa (vähemmälläkin olisi pärjännyt)
suolaa
pippuria
maun mukaan valkosipulia
(juustoa päälle)

Poista lampaanfileestä näkyvä rasva ja marinoi niitä 1-2 vrk marinadissa, jonka olet sekoittanut marinadiaineksista.
Yrttikuorrutus: Hienonna yrtit ja suola monitoimikoneessa. Lisää majoneesi ja valea leipä ja sekoita tasaiseksi. Mausta valkosipulilla ja pippurilla. Tarkista suola. Ruskista marinoidut lampaanfileet kevyesti pannulla ja mausta ne pippurilla ja suolalla. Sivele yrttikuorrutus fileiden päälle ja paista 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Mehevimmillään fileet ovat, kun liha on sisältä hieman punertavaa ja pinnalta kauniin ruskeaa.

Leikkaa potut viipaleiksi. Silppua valkosipuli. Laita vuokaan kerroksittain pottuja ja valkosipulia, lorauttele väliin kermaa. Päälle voi laittaa juustoa, meillä oli parmesaania joka kyllä pääsi vähän kärähtämään... Paista 200 asteessa kunnes potut ovat pehmeitä.


Mozzarella-sitrussalaatti

2 pss minimozzarellaa
1 verigreippi
2 appelsiinia
1 pss pakastesokeriherneitä
1 ruukku rapeaa salaattia
1 ruukku rucolaa
kananmunia

Kastike:
1 dl oliiviöljyä
1-2 rkl vaaleaa balsamicoa (tummallakin tuli hyvää)
1 tl hunajaa
mustapippuria, suolaa

Keitä kananmunat. Puolita pikkumozzarellat ja fileoi greippi sekä appelsiinit (voi kiesus mikä sotku!!). Huuhtele Rucola ja salaatti kylmällä vedellä. Revi salaatit pediksi lautaselle tai vadille. Asettele päälle sokeriherneet, mozzarellat ja sitruslohkot sekä kananmunat. Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään ja kaada se salaatin päälle.


Parsakääröt

8 kpl parsaa
oliiviöljyä
briejuustoa
ilmakuivattua kinkkua

Kuori parsat (aloita n. 2 cm nupusta alaspäin). Keitä 5-6 min. suolavedessä. Valuta liinan päällä ja voitele öljyllä. Nosta kinkkuviipaleille 3 parsaa ja juustoviipale. Kietaise kinkku rullalle parsojen ympärille. Ja eikun ääntä kohti.

Lusikkaleivät vaativat treeniä

..ainakin ulkonäkönsä puolesta. Tein lusikkaleivät kummilusikalla, jonka pohjassa oli kuvio, ja vähän mietin vaikuttiko tämä vai muuten vain lusikan muoto siihen, että taikina ei kyllä ainakaan irronnut lusikasta mitenkään muuten kuin sormilla "vetämällä", jolloin lusikkaleivistä kyllä tuli enemmän nuolenkärjen kuin lusikan näköisiä. Auttakaapas jotkut fiksummat ja enemmän lusikkaleipäilleet, miten saatte taikinanne irti lusikasta kauniimmin? :o
Maku oli mitä mainioin kyllä! Nämäkin on yllättäen kopsattu ihanaiselta Kinuskikissalta. Paistaessa leipäseen ilmestyi kummallisia ruskeita pisteitä, mistähän tämä sitten mahtoi johtua? Kummilusikka kyllä on vähän mustunutta hopeaa, voikohan tämä aiheuttaa pisteitä vai olivatko ne vaan liian kauan uunissa? Eivät kyllä juuri olleet pidempään kuin sen 5 minuuttia. Kummallisuuksia. Mutta oppia ikä kaikki :).
Täytteenä näissä namupaloissa puolissa lemon curdia, puolissa Nutellaa. Kattilan mielestä molempi parempi, ja omastakin mielestäni veivät kyllä kielet mennessään!
Koristeena on tummaa ja valkoista suklaata, leikkivät pajunkissoja jos joku ei ällännyt ;). Pursotuksetkin vaativat taitoa, kaikista hankalinta on nuo "hännät" mitä jää raahailemaan ympäriinsä, ja valkoisissa kissoissakin on enemmät nyppylöitä kuin keskimääräisessä mäkimaastossa mutta harjoitus tekee mestarin, eiks joo...


Pääsiäislusikkaleivät

n. 30 kappaletta (meillä tuli kyllä paljon vähemmän, lusikka oli vissiin isompi...)

Taikina:
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Väliin:
Lemon curd -tahnaa/Nutellaa

Koristelu:
tomusokeria tai
tummaa ja valkoista suklaata

Sulata rasva kattilassa ja anna kiehua n. 5 min, kunnes se on saanut hieman väriä. Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi kylmässä vesihauteessa, kunnes seos on jäähtynyt. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri ja lisää voi-sokerivaahtoon. Painele taikinaa lusikkaan ja siirrä siitä pellille. Paista 200 asteessa n. 5-10 min. Pikkuleipien ei tarvitse saada juurikaan väriä. Anna jäähtyä.

Levitä tasaiselle puolelle Lemon curd -tahnaa ja laita vastakkain toisen pikkuleivän kanssa. Sihtaa pinnalle tomusokeria tai koristele suklaapursotuksin.

Keväisen keltainen pääsiäiskakku

Kinuskikissan blogilla tuli jälleen käytyä urakalla pääsiäisleipomuksia suunnitellessa (niin kuin näemmä lähiaikoina aina muutenkin :D). Tässä siis Kinuskikissan höyhenen kevyen juustokakun reseptillä värkätty (vähän modattu) pääsiäiskakku ála Patavahti. Oli helppoa tehdä, tosin en ollut aivan varma, että reunakalvo jota käytin kakun hyydyttämisen avuna teki työnsä niinkuin piti, siihen kyllä tarttui täytettä siten, että reunasta tuli tuommoinen rypyläinen... vaan toisaalta, ehkä sen kuuluukin mennä niin? Kokemusta, kokemusta.
Muuten tein kakun teossa minimokan kun sekoitin täytteeseen valkuaisvaahdon jo ennen liivatteen laittoa, joten voi olla että siinä vähän kakun ilmavuus kärsi, mutta voi olla että ei, koska lopputulos oli silti aivan ihanan kuohkea.
Kattilan ja omien testimielipiteiden perusteella ensi kerralla voisi laittaa sekä täytteeseen että kiilteeseen yhden liivatteen vähemmän; nyt varsinkin kiille oli melko "chewy" eli pureskeltavaa eli liivatekumista. Mutta maku oli kohdallaan.
Päälle tein saman tapaisia koukeroita suklaalla kuin esikuvakakussakin, ja koristeiksi päätyivät muutama narsissi sekä marsipaanipupunen. Loput pitänee tunkata johonkin toiseen kakkuun. Mielenkiinnolla seurasin myös, kuinka marsipaani käyttäytyi kakkukuvun ja kiilteen yhteisvaikutuksessa: lähes minuuteissa kukat olivat sulaneet aivan mössöksi! Mutta toisaalta kupua oli lähes pakko käyttää koska samassa jääkaapissa marinoituivat myös yrttiset lampaat joiden makua en mielelläni olisi kakkuun ottanut. Ja mitäpä se koristeiden lötkistyminen haittaa siinä vaiheessa, kun kakku on jo ensiesiintymisensä tehnyt :)
Ohoh tulipahan taas tarinaa... No, kuitenkin tässä kuvien saattelemana reseptiohjetta myös.





Pääsiäisen keltainen sitrusjuustokakku

Pohja:
200 g Digestive-keksejä (vähärasvaisempi versio)
75g leivontamargariinia

Täyte:
6 liivatetta
1 sitruunan kuori ja mehu (n. 1 dl)
200 g maustamatonta tuorejuustoa (mahd. vähärasvaista)
2 dl rasvatonta veriappelsiinijugurttia
1 prk rasvatonta maitorahkaa
2 dl makeutusjauhetta/sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 valkuaista

Kiille:
3 liivatetta
2 ½ dl appelsiinitäysmehua

Sulata rasva kattilassa. Hienonna keksit ja yhdistä keksimurska rasvan kanssa. Levitä keksimuru-rasvaeseos jauhotetuin sormin leivinpaperilla vuoratun, halkaisijaltaan 24 cm vuoan pohjalle. (Kinuskikissan alkuperäisessä ohjeessa pohja tehtiin bonasoseeseen, mutta halusin pääsiäisen kunniaksi rasvapohjan).

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita keskenään tuorejuusto, jugurtti, rahka, sitruunankuori, makeutusjauhe/sokeri ja vaniljasokeri. Vaahdota valkuaiset. Kiehauta sitruunamehu ja sulata liivatelehdet siihen. Sekoita täytteeseen. Lisää lopuksi valkuaisvaahto nuolijalla varovasti sekoittaen. Kaada vuokaan ja hyydytä jääkaapissa 3-4 tunnin ajan.

Laita kiillettä varten liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta n. ½ dl appelsiinimehusta ja sulata liivatteet siihen. Yhdistä sitten muun mehun kanssa. Jos mehun pintaan meinaa muodostua sakkaa, poista se lusikalla. Jäähdytä kiilleliemi huoneenlämpöiseksi ennen täytteen päälle kaatamista. Kaada kiille vuokaan lusikan kautta. Anna hyytyä jääkaapissa.

Myöhäiset pääsiäistoivotukset!

Iloista pääsiäisen lopetusta kaikille! Pääsiäinen sujui täällä rattoisasti leivonnan ja kokkailun merkeissä, ja tämä posti aloittaa (tai lopettaa, riippuen miten päin postisi järjestät ;)) pääsiäispostauksien sarjan. Tässäpä siis kuva meidän pääsäispöydän koristepäädystä, voilá!

Tuesday 7 April 2009

Credit where credit's due

Lisäilin sivupalkkiin uusia linkkejä, jotka on tässä lähiaikoina toimineet innoituksena, lähinnä kakkusektorilla. Aivan järjettömän upeita sivustoja ja luomuksia, voi vain toivoa että joskus kovan harjoittelun tuloksena pääsee itse moisiin saavutuksiin. *nostaa hattua*

Monday 6 April 2009

Ensimmäiset ruusut

Päivän YouTubessa seikkailleena löysin aika mukavan oloisen tavan värkätä ruusuja. Sekoittelinpa siis hauskan marmoroidun näköisen sekoituksen sinisestä sokerimassasta ja valkoisesta marsipaanista ja ryhdyin toimeen. Ideana siis, että tehdään ilman muotteja ja terälehdet ja keskusta painellaan massapalloista muovipussin/minigripin välissä. Hyvin toimi, eivät jääneet ollenkaan pussiin kiinni, ja sai aikaiseksi tosi hauraita ja vaikeasti käsiteltäviä lehtiä :D. Ei vais, aika helppoja ne oli käsitellä vaikka välillä tuli litattua jo liiankin ohkaiseksi.

Hyvänä puolena tässä metodissa näkisin, että ei tartte säätää tomusokerin kanssa, ja siis terälehdistä tulee mukavan kiiltäviä ja ohkaisia ilman alustaan/kaulimeen/työkaluihin kiinni jäämisen riskiä. Ensimmäisiä ruusujani tosiaan nämä ovat, ja olen kyllä melko tyytyväinen jälkeen, tietenkin vähän terälehtien sommittelussa olisi huomauttamisen varaa, mutta kuitenkin all in all oikein positiivinen kokemus. Pitää kokeilla muita tekniikoita myöhemmin ja vertailla :). Mutta enough talk ja kuvat kehiin: Tässäpä kuvat kolmesta ruusun tekeleestä. Keskustana tosiaan ohut, rullattu pötkylä, jonka ympärille sitten aseteltu ympyrän mallisia, ohuenohuita lehtiä.



Lisää pääsiäsväkerrystä

Narsistilasta päivää! Kinuskikissan upeiden ohjeiden mukaan minäkin tartuin marsipaaniin ja aloin väkertää. Needless to say että ensimmäisestä erästä (josta tässä kuvia on) ei tullut ihan kovin kaunis, mutta hauskaa oli opetellessa!

Suurimmat ongelmat aiheutui liian isoista "hedekupeista", jotka on aika suhteettoman kokoisia verrattuna itse narsissiin (ykköserässä siis). Lisäksi heteiden pääpompulat on aika liian isoja, mutta mitä pienempi = sen vaikeempi saada kiinni spagetin päähän... Kakkoserässä nekin onnistui ehkä paremmin. Mutta kyllä nuo nyt etäisesti jotain kukkaa muistuttaa, ja varmaan näyttävät ihan kivoilta pääsiäiskakun päällä :). Vaikka tuli niitä aika monta, että ehkä ei onneks ihan huonoimpia tartte esille pistää ;). Tässäpä vähän kuvatuksia:


Liian isot ja piikikkäät "hedekupit" ja yksi esimerkki-narsissipohja (liian valkoisia ollakseen aitoja...)



Hedekönttejä, eli nämä siis tulevat kuppien sisälle. Heteinä featuring raketti-spagetti



Ja valmis narsissi. Tässä ei onneksi näytä ihan superkamalalta...

Pääsiäinen lähestyy...

..joten päätin ottaa ja värkätä pupusen. Lisäilen kuvia jahka koko jänö on valmis, mutta tässä raukka on vielä päätönnä. Pupu on myös virallisesti ensimmäinen marsipaanihahmoprojekti, joten annettakoon anteeksi että raasu on vähän vänkkyrä.

Suurimmat ongelmat aiheutti korvat ja lähinnä niiden kiinnitys: tein niinkun jossain blogissa näin, että pitäisi tökätä kiinnityskohtaan reikä ja sitten muovata ulokkeisiin piikit jotka menee reikiin sisälle. No, korvat oli ilmeisesti aika lailla liian pitkät ja raskaat tämmöiseen kiinnitykseen, joten rikkihän se mekanismi meni. Tursasin sitten väliin hädissäni sokerikuorrutetta liimaksi ja tuin korvat, ja ainakin vielä ovat kiinni vaikkeivät ehkä kovin kauniisti...

Pupun pää oli toinen ongelma, sitä en saanut mitenkään "märkänä" pysymään kiinni, ehkä olisi pitänyt tökätä tueksi spagetin palanen niinkuin monessa YouTube-videossa olen nähnyt tehtävän. Annoin siis osien kuivaa erillään päivän ja sitten tuusasin taas sokerikuorrutteen kanssa ja nyt on pää kiinni, mutta edelleen aika rumasti kun kuorrutetta näkyy välistä vaikka yritin sitä pyyhkiä. Pitäneeköhän tehdä pupulle vielä joku rusetti kaupaan niin että kuorrute peittyy? :D

Toinen ongelma on pupusen tasapaino, se kun meinaa kellahtaa töpöhännälleen koko ajan. No, pikkuvikoja. Vielä odottelen tässä että Piece of Cakeen tulisi mustaa elintarviketussia tai edes pastaväriä niin saisi silmät, viikset ja kynnet tökötellä jänölle.

Edit:Pupu on valmis ja kuva löytyy alla. Piece of Cakeen ei ehtinyt hyviä kaksipäisiä elintarviketusseja tulla, joten piti ostaa Köökipuodista kamalan riistohintainen ja ilmeisen huono tussi, kärki on liian iso ja jälki tuhruista ja ei kovin tummaa :(. Pitänee ostaa sitä mustaa väriä ja kapoinen pensseli, jospa sillä tulisi parempaa jälkeä...

Kovasti pisti kiinnostamaan, kun YouTuben videoissa Edinburghilainen typy värkkää syötävää liimaa jostain Carboxymethyl cellulose (karboksimetyyliselluloosa) -nimisestä jauheesta ja vedestä. Google näyttää että sitä saa Suomestakin mutta vaikuttaa melko mystiseltä aineelta. Tietääköhän tästä joku lukija jotakin? Pitänee heittää viisaampia kysymyksellä. Olisi aika kätevää jos liimaa saisi itse tehtyä, näytti nuo syötävät liimat muuten vähän kalliilta, ja en haluaisi enää kyllä tuon sotkuisen sokerikuorrutteen kanssa säätää, sen verran näppärältä näytti YouTube-tyttösen liiman käyttö (joka näytti siis vain tavalliselta vedeltä).
Edit:Vissiin on kyllä melkoista ainetta tämä, tämmöinen artikkeli löytyi aiheesta. No, lieneepä noissa valmiissa "liimoissakin" vaikka sun mitä mukana. Mutta jatkanpa aiheen tutkintaa...


Pääsiäispupu in the making



Valmis pupulainen

Affenaa ja röstimokia

Kattila käväisi kalassa mökillä ja toi mukanaan säkillisen affenoita eli ahvenia. Namiahan niistä tuli, mutta samaa ei kyllä voi sanoa ensimmäisestä röstiperunakokeilusta. Hyi kamalaa että tuli laitettua liikaa suolaa ja pippuria, ja muutenkaan lättyset eivät kyllä paistuneet mitenkään mukavasti, oli kuin olisi perunaraastetta syönyt, ja sitähän se kyllä olikin. Yäks. Never again. Kaupan röstit on hyviä ;). Ensi kerralla paremmin...
Jos jollain lukijalla on takuuvarma ja hyvä röstiresepti, niin otetaan vastaan!


Ahvenfileet ja mokatut röstit

Affenat:

ahvenfileitä
suolaa
sitruunapippuria
chiliä

Paista ahvenet voissa/margariinissa. Mausta. Lisää chili mutta yritä olla polttamatta sitä ;)

Röstit:

6 perunaa (kiinteää)
1 omena
sipulia
pippuria
suolaa
(1 muna)

Raasta perunat, omena ja sipuli. Laita raaste lävikköön kulhon päälle ja purista niin kuivaksi kuin mahdollista. Mausta mutta älä liikaa, valkopippuri sopisi varmasti paremmin kuin musta. Tässä vaiheessa kannattaisi raastemössöön sekoittaa muna, meillä ei munia sattunut olemaan. Rakenteesta tulisi varmasti parempi. Paista ei liian kuumalla pannulla margariinissa.

Tyttöjen ilta

Tuli tyttöjen ilta ja namismaiskistyttöhörhellysmuffinssit. Näissä käytin nämä männä päivänä tekemäni koristeet. Kuva on taas aika sutta ja sekundaa eikä näy ollenkaan ihanat puna-viher-valkoraidalliset muffinssivuoat, mutta saapihan tästä jonkun vaikutelman muffejen ulkonäöstä. Reseptinä käytin hyväksi havaittua Kinuskikissan taikinaa, pätkikset korvasin kaapissa olleella Marianne crushilla ja taikinaan lisäsin Daim-rakeita. Pursotuksiin pääsin kokeilemaan vihdoin uusia tylloja, ekana testissä tylla 1TT, eli 14mm tähti. Just soppeli tämmöisiin "isoihin" pursotuksiin.


Tyttöjeniltamuffissit

1 Daim-raepussi
n. 0,5 dl Marianne crushia
150 g margariinia
1 ½ dl sokeria
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 ½ rkl kaakaojauhetta
1 ½ dl maitoa tai kermaa

Kuorrutus:
Flora-vispiä
vajaa puoli purkkia Sunnuntai vanilja-leivontatuorejuustoa
sokeria

Koristeena nonparelleja ja tyttöjen iltaan sopivat koristeet.

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan maidon/kerman kanssa. Lisää lopuksi Marianne crush ja Daimit nuolijalla sekoittaen.

Nosta lusikalla muffinssitaikina vuokiin. Paista 225 asteessa 12-15 min. Jäähdytä. Vatkaa kerma, sekoita joukkoon maun mukaan sokeria ja vaniljatuorejuustoa. Pursota muffinssien päälle. Koristele.

Wednesday 1 April 2009

Koristeluvimma iskee

Lähiaikoina olen ihan täysin hurahtanut ja menettänyt järkeni selatessani toinen toistaan ihanampia kakku- ja koristelusivustoja. Nyt sitten tilailin itsellenikin aloituspakettia Bake and Partysta ja kävin vähän shoppingspreellä täällä Oulussakin, varsinkin Piece of Cake yllätti iloisesti sekä hinnoillaan että valikoimallaan, Köökipuoti (vai mikä ikinä nimensä lienee, siinä Torikadun bussipysäkin vieressä kuitenkin) on aivan sikariistohintainen, sääli että siellä kyllä olisi kaikkea kivaa. No, pitää tässä testailla ja kokeilla, ja huhtikuun puolivälissä lähden käymään kotiseudulla Kajaanissa, niin pitää käydä silloin täydentämässä Ullanunelmassa, nyt jo ostoslistalla kyllä on vähintään silikoninen leipomisalusta, olivat törkeän kalliita Köökipuodissa ja Kodin Anttilassa, ja ehkä silikoninen/muu järkevämpi kaulin myös jos järkevään hintaan saapi.

No, löpinät sikseen ja koristelemaan: Lauantaina on tyttöjenilta, ja päätin sinne leipasta muffareita uusilla ihanilla puna-viher-siniraitaisilla muffarivuoilla, testata uusia tylloja kermavaahto-vaniljakreemikuorrutuksella ja päälle laitella vähän jotain söpöä nonparellia sekä tyttöjen illan teemaan sopivia koristeita. Kuva näyttää kummalta kun se on otettu vähän "väärin päin" ja folio nyt heijastelee mitä sattuu, mutta saa tästä jonkun näköisen ajatuksen kuitenkin aiheesta :)


Piti nämä tehdä punaisesta, vaan ei ollut Piece of cakessa punaista sokerimassaa, ja marsipaanikoristeet ei ehkä ehdi kuivua, niin tekaisinpa sitten tosi ärtsyn sinisestä. Lisäksi on laukuissa kahvana valkoista marsipaania, laseissa "kuohujuomana" koristehelmiä ja kiinnikkeenä ja muuten vaan koristeena drOetkerin valkoista sokerikuoruttetta. Tämä oli tosiaan ihka ensimmäinen kerta kun moisen sokerimassan kanssa töitä teen, ja huomasin kyllä heti saman mitä siitä sanotaan: kuivuu tosi nopsaan! Muutenkin marsipaani tuntui käsissä paljon mukavammalta työstää. Mutta tässä vasta ollaan alkupolulla, harjoitukset jatkuvat :)

Perusbulkkia mutta aina kanan voittaa

Viikolla ei tule useinkaan kokkailtua mitään kovin jännittävää, eikä kyllä nytkään. Kuitenkin viimeaikaisten salmonellapelottelujen takia ostin kastikkeeseen lohta kanan sijasta, ja paremmalta kyllä maistui, täytyy myöntää, eikä edes ollut kalliimpaa.


Lohi-wokkikasviskastike

paketti (300 g) marinoitua/marinoimatonta lohisuikaletta
wokkivihanneksia (meillä Malaysia tällä kertaa)
mausteita
2% ruokakermaa

Lohet paistetaan, sekaan kasvikset ja mausteet ja kerma. Lisäkkeeksi keiteltiin basmatiriisiä kun se vaan on niin hyvää...