Sunday, 23 January 2011

Mansikka-vaniljainen joulukakku

Joulu oli ja meni, ja päivitykset laahaavat jäljessä, pahoittelut. Tänä vuonna joulupöydän kruunasi mansikka-vaniljainen joulukakku, ohje Kinuskikissalta, paitsi pohjana käytettiin brownies-pohjaa koska en halunnut kakusta liian piparisen jouluisaa. Tosi hyvää oli, vaikka pohjan riisit ensiksi epäilyttivätkin!


Jouluinen mansikka-vaniljakakku brownie-pohjalla

Pohja:

125 g voita tai margariini
75 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja

Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja lisää suklaapalat voisulaan. Sekoita, kunnes seos on tasaista. Lisää sokeri, suola ja vaniljasokeri. Sekoita munat joukkoon yksitellen. Lisää lopuksi vehnäjauhot. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa n. 15 minuuttia. Tarvittaessa pese vuoan reunarengas. Anna jäähtyä ennen täytteen kaatamista.

Vanilja-riisitäyte:
1 ½ dl puuroriisiä
8 dl vettä (riisin keittämiseen)
¼ tl suolaa (riisin keittämiseen)
5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
500 g Valion Vanilla-vaniljakastiketta (huom: ei Flora Vanilla!)
¾ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 rkl vettä

Mansikkakiille:
3 liivatelehteä
4 dl mansikkasosetta
½ dl sokeria

Huuhtele puuroriisi. Keitä kypsäksi suolatussa vedessä (n. 15-20 minuuttia). Jäähdytä ja huuhtele riisiä kylmällä vedellä. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita täytteeseen. Sekoittele täytettä, kunnes se hieman paksuuntuu eikä täytteen riisi painu kulhon pohjaan. Kaada vasta sitten vuokaan. Hyydytä jääkaapissa 3 tuntia.

Laita kiillettä varten liivatelehdet likoamaan. Soseuta mansikat. Laita puolet mansikkasoseesta kattilaan yhdessä sokerin kanssa. Kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatelehdet. Yhdistä huolellisesti sekoittaen kylmän soseen kanssa. Anna soseen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja kaada täytteen päälle. Vaahdota kerma. Sekoita vaahtoon vaniljakastike, sokeri, vaniljasokeri ja puuroriisi.

Koristeeksi tein "suklaalehtiä": tippa sulaa suklaata leivinpaperille, lusikalla veto "hännäksi".

No comments:

Post a Comment