Päivää talvilandiasta! Talvi pitää kurimuksessaan, mutta onneksi matkalta mukana tulleet reseptit lämmittää kehoa ja mieltä. Kävimme kokkauskurssilla, jossa myös tämä herkullinen sweet & sour opittiin. Eipähän tartte enää Uncle Ben's -purkkia mihinkään, itse tekemällä tulee paljon parempaa! Opimme myös, että määrien kanssa ei ole niin justiinsa: alussa kaikkea laitetaa "liraus" (n. 1 rkl) ja lopussa sitten lisätään. Kastikkeiden maut ovat sen verta tujut että liian suolaista/etikkaista ruokaa on lopussa hankala pelastaa, jos kastiketta "vähän lirahtaa".
Thamaalainen keittiö yllätti kuitenkin helppoudellaan. Perusraaka-aineita (kastikkeita, mausteita) on vähän, mutta syntyy (lähes) miljoonia eri vaihehtoja, kun niiden eri yhdistelmiä paritetaan eri kasviksien ja protskujen kanssa. Ja kaikki maistuu ihan älyttömän hyvältä! Nomnom.
-kevätsipulia
-paprikaa
-tomaattia
-kurkkua
-sipulia
-minimaissia
-kurpitsaa
-porkkanaa
-ananasta
-valkosipulia
-punakaalia (muukin kaali käy)
-makeita herneitä
-kanaa
-balsamiviinietikkaa
-tavallista etikkaa
-tomaattipyrettä
-soijaa
-kalakastiketta
-osterikastiketta
-kanalientä
-suolaa, sokeria, pippuria
-maissi/perunajauhoa suurusteeksi
1. Pilko kasvikset ja kana. Laita yhteen kulhoon valkosipuli, kana, kurpitsa ja porkkana. Lirauta päälle vähän soijaa (n. 1-2 rkl). Sekoita.
2. Lisää toiseen kulhoon sipuli, kurkku, ananas, tomaatti, paprika. Päälle 1 rkl soijaa, kalakastiketta ja osterikastiketta. Sekoita.
3. Lisää kanattomaan kasvisseokseen (sipuli, kurkku jne.) n. 1 rkl balsamiviinietikkaa ja tavallista etikkaa sekä 1 rkl sokeria. Lisää myös hieman pippuria ja 1 rkl tomaattipyrettä. Sekoita.
4. Pannu kuumaksi ja sinne tilkka öljyä. Sekaan kana-kovavihannes-seos. Paista, kunnes kana kypsää.
5. Lisää kasvis-mausteseos sekä kanalientä. Pidä kastikkeen kosteus sopivana lisäilemällä lientä tarpeen mukaan. Ei siis ole tarkoitus tehdä kuivaa kasvissekoitusta eikä keittoa. Jotain siltä väliltä on hyvä.
6. Tee suurusteseos peruna/maissijauhosta ja tilkasta vettä. Kaada kastikkeeseen suurustetta pari teelusikallista.
7. Paistele kasvikset lähes valmiiksi.
8. Pienennä lämpöä, lisää herneet, kevätsipuli ja kaali. Maista. Lisää kastikkeita/etikkaa/sokeria tarvittaessa.
Nauti riisin kanssa.
Valmiin soosin rakenne |
No comments:
Post a Comment