Bebet
Pohja
200 g
voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria (½ dl tästä tummaa Muscovado-sokeria)
1 kananmuna
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria (½ dl tästä tummaa Muscovado-sokeria)
1 kananmuna
4 ½ dl vehnäjauhoja
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vatkaimella joukkoon kananmuna
ja lopuksi jauhot n. 1 dl kerrallaan. Voitele leivosvuoat, jos käytät metallisia vuokia. (Meillä oli käytössä kertakäyttöiset alumiinivuoat ja itseään italianleivosvuoiksi tituleeranneet pienemmät paperivuoat.) Muotoile taikinasta
tasainen pallo ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille.
Laita vuoat pellille ja paista 175 asteessa n. 12-15 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet kevyesti väriä. Anna leivosten jäähtyä vuoissaan hetken aikaa. Älä
kuitenkaan jäähdytä kylmäksi asti, silloin pohja murtuu helpommin, kun irrotat
sitä vuoasta.
Kreemi
100g
valkuaisia
200g hienoa sokeria
300g suolatonta voita (vähäsuolainenkin käy hätätapauksessa)
200g hienoa sokeria
300g suolatonta voita (vähäsuolainenkin käy hätätapauksessa)
(vaniljajauhetta)
Valkuaisia vatkataan käsin kuumassa vesihauteessa ja sokeri lisätään valkuaisiin vähitellen. Käsivispausta jatketaan niin kauan kunnes sokeri on liuennut täysin vaahtoon. Sokerin liukenemista voi tunnustella sormin, kun sokeria ei enää tunnu vaahdossa, on se lämpötilaltaan reilu 60-asteista jolloin valkuaiset ovat myös pastöroituneet.
Kun kaikki sokeri on liuennut vaahtoon, siirrytään vatkaamaan koneella. Vaahtoa vatkataan niin kauan kunnes se on jälleen huoneenlämpöistä. Viilenemistä voi nopeuttaa laittamalla vatkauskulhon alle kylmän pyyhkeen tai vaikka pari kylmäkallea tai jääpalapusseja, mitä keksiikään. :) Viilentämistavasta riippuen vatkaaminen kestää 5-10min. Omasta kokemuksesta voi sanoa, että jos yleiskoneella surruuttaa kovin kauan, ainakin meidän Kenwood lämpenee sen verran, että jos käyttää teräskulhoa, se ottaa lämmön itseensä ja massaa on tosi vaikeaa aada jäähtymään.... mutta viimeksi kokeilin lisätä voin jo +27-asteiseen massaan, eikä se juoksettunut, joten ei ihan huoneenlämöön asti tarvitse yrittää marenkia saada.
Jos käytössäsi on lapavatkain, vaihda se koneeseen tässä vaiheessa. Viilenneeseen vaahtoon lisätään paloiteltu huoneenlämpöinen voi pala kerrallaan koko ajan vatkaten suht hiljaisella nopeudella.
Kun massa on valmista, on se sileän pehmeää ja tasaista. Kreemi on heti käyttövalmis. Se säilyy jääkaapissa muutaman päivän, mutta sitä voi myös pakastaa.
Kun kaikki sokeri on liuennut vaahtoon, siirrytään vatkaamaan koneella. Vaahtoa vatkataan niin kauan kunnes se on jälleen huoneenlämpöistä. Viilenemistä voi nopeuttaa laittamalla vatkauskulhon alle kylmän pyyhkeen tai vaikka pari kylmäkallea tai jääpalapusseja, mitä keksiikään. :) Viilentämistavasta riippuen vatkaaminen kestää 5-10min. Omasta kokemuksesta voi sanoa, että jos yleiskoneella surruuttaa kovin kauan, ainakin meidän Kenwood lämpenee sen verran, että jos käyttää teräskulhoa, se ottaa lämmön itseensä ja massaa on tosi vaikeaa aada jäähtymään.... mutta viimeksi kokeilin lisätä voin jo +27-asteiseen massaan, eikä se juoksettunut, joten ei ihan huoneenlämöön asti tarvitse yrittää marenkia saada.
Jos käytössäsi on lapavatkain, vaihda se koneeseen tässä vaiheessa. Viilenneeseen vaahtoon lisätään paloiteltu huoneenlämpöinen voi pala kerrallaan koko ajan vatkaten suht hiljaisella nopeudella.
Kun massa on valmista, on se sileän pehmeää ja tasaista. Kreemi on heti käyttövalmis. Se säilyy jääkaapissa muutaman päivän, mutta sitä voi myös pakastaa.
Pursota kreemi pohjiin, tasoita. Anna jähmettyä jääkaapissa ennen kuorruttamista.
Kuorrute
vettä
elintarvikeväriä
+ nonparelleja
Tomppa kulhoon ja päälle lirauksittain vettä sen verran, että syntyy jähmeä tahna. Lisäksi punaista elintarvikeväriä. Levitä lusikan avulla kuorrutetta tasaisesti leivoksille. Sitten nonparellit päälle ja naamariin!
On täälläkin joku! :D Ihan älyttömän hyvännäkösiä bebejä : )
ReplyDeleteVoi kiitos :) Onnistui kyllä omastakin mielestä aivan hyvin!
Delete